Kjetil Olsen: Vi er ikke lenger 100 prosent sikre på renteøkning

Kjetil Olsen - Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Kjetil Olsen - Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets innrømmer et snev av tvil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inflasjonen kom på onsdag nok en gang inn på den svake siden av hva både Norges Bank og Nordea Markets hadde ventet.

Og nok en gang var det prisene på klær og sko som holder seg overraskende lave.

«Med en kjerneinflasjon på 1,3 prosent å/å er vi fortsatt 0,3 prosentpoeng under prognosen til Norges Bank. Isolert sett trekker dette rentebanen ned, erfaringsmessig mest på kort sikt», skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets i morgenrapporten fredag.

Han peker på at skuffende prisvekst kommer på toppen av arbeidsledighetstall, som er marginalt på den svake siden og fortsatt høy spread mellom pengemarkedsrenten og styringsrenten.

Les også: Forskningssjef anbefaler tre aksjer

«Så usikkerheten rundt septembermøtet og hvorvidt det kommer en første renteøkning fra Norges Bank da har utvilsomt økt. Men vi får ett pristall til før junimøtet hvor nye prognoser legges fram. Avstanden til Norges Banks anslag har derfor fortsatt mulighet til å komme litt inn. Vi tror fortsatt det», skriver Olsen i rapporten.

Han viser til at kjerneinflasjonen korrigert for flyreiser, mat og klær holder seg rundt 1,7 prosent. Samtidig er kronen svakere enn antatt, oljeprisen er høyere enn antatt og boligprisene vokser klart mer enn anslått.

«Vi holder derfor fortsatt på vårt anslag om en renteøkning i september, men må innrømme at vi ikke lenger er 100 prosent sikre», avslutter sjeføkonomen.

Les også: Derfor kan dollaren stige videre

Saken er først publisert på Hegnar.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden