Strømprisen har steget 19 prosent på ett år

Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Og det er en viktig årsak til at konsumprisindeksen har vokst med 2,4 prosent de siste tolv månedene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I flere måneder det siste året har strømprisene bidratt til årsveksten i konsumprisindeksen, den såkalte KPI. Selv om strømprisene falt noe i april, har prisene på elektrisitet inkludert nettleie økt med hele 19 prosent fra april i fjor til april i år, viser de oppdaterte tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Ser man bort fra elektrisitet, har konsumprisindeksen steget 1,9 prosent det siste året.

I flere måneder har strømprisene trukket konsumprisindeksen oppover, men det har vært motsatt utvikling den siste måneden. Etter historisk høye strømpriser i mars i år, falt prisen på strøm og nettleie med 3,6 prosent i april.

Også matvarer og alkoholfrie drikkevarer, i tillegg til drivstoff og smøremidler bidro til veksten i KPI på 2,4 prosent de siste tolv månedene. Samtidig trakk prisutviklingen på klær og flyreiser prisindeksen ned, med prisfall på henholdsvis 5,3 og 8,4 prosent.

Aktuelt: NVE vil endre strømregningen for å straffe overforbruk

Den såkalte tolvmånedersveksten i KPI gikk opp fra 2,2 prosent i mars til 2,4 prosent i april, først og fremst på grunn av prisutviklingen på matvarer og alkoholfrie drikkevarer. Mens det var en klar prisnedgang på slike varer fra mars til april i fjor, har prisene holdt seg stabile i samme periode i år. Her spiller tilbudsaktiviteten rundt påske inn. Mens påsken var i midten av april i fjor, startet den i slutten av mars i år.

Ser man på endringen fra mars til april, har prisene på klær, sko og ferier alene ført til en økning i konsumprisindeksen på 0,4 prosent. I samme periode falt altså strømprisene etter lang tids oppgang.

Klær og sko ble registrert med en oppgang på 2,1 prosent den siste måneden. Videre har SSB registrert økte priser på tjenester knyttet til reise og ferie. Dette har dratt indeksen opp.

Tolvmånedersveksten i KPI justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE) er på 1,3 prosent.

Aktuelt:

Hafslund Strøm ringte folk som hadde reservert seg – risikerer tvangsmulkt

Rekordhøyt strømforbruk i 2017

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden