Boliglånet kan bli dyrere

Sjeføkonom i Handelsbanken, Kari Due-Andresen, tror husholdningene nå må forberede seg på at boliglånsrentene vil stige litt i tiden som kommer. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Sjeføkonom i Handelsbanken, Kari Due-Andresen, tror husholdningene nå må forberede seg på at boliglånsrentene vil stige litt i tiden som kommer. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Bankene kan sette opp boliglånsrentene framover, selv om styringsrenta holdes uendret inntil videre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Bank har holdt styringsrenta på rekordlave 0,5 prosent siden mars 2016, og ekspertene venter at den forblir lav, inntil videre.

Likevel kan bankene snart komme til å øke boliglånsrentene fordi det blir dyrere for bankene å låne penger.

– Når kostnadene til bankene nå stiger, regner vi med at de kanskje kan komme til å velte noe av dette over på sine kunder, sånn at kundene får en renteøkning på sine lån, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken til NRK.

Rentemøte torsdag

Selv om rentene kan være på vei oppover både i Norge og internasjonalt, ser ekspertene for seg at det historisk sett vil være billig å låne penger i lang tid.

– Til tross for renteøkningene ser realrenten ut til å holde seg på et fortsatt lavt nivå de nærmeste tre årene, skrev Statistisk sentralbyrå (SSB) i mars.

Norges Bank har neste rentemøte førstkommende torsdag, og det er ventet at sentralbanken holder styringsrenta uendret.

Venter ikke nye signaler

– Det er ikke ny renteprognose og mest sannsynlig skaper ikke møtet de store bevegelsene. Norges Bank kommer til å nevne at inflasjonen er på nedsiden og at ledigheten ikke har falt som ventet, skriver Nordeas sjefanalytiker Erik Bruce i sin analyse.

DNB venter ikke at det kommer nye signaler på torsdagens rentemøte.

– Norges Bank har signalisert heving «etter sommeren» og har dermed ingen hast med å gi ytterligere signaler nå. Det kan vente til neste møte 21. juni – da det også legges fram ny rentebane, heter det i DNBs vurdering foran det kommende rentemøtet.

Personvernpolicy