Offentlig tjenestepensjon - valg må treffes basert på fakta, ikke myter

<p>Alexandra Plahte er uavhengig pensjonsekspert i Gabler Steenberg & Plahte as.</p>
Alexandra Plahte er uavhengig pensjonsekspert i Gabler Steenberg & Plahte as.

Ville jeg stemt for det fremforhandlede forslaget til ny offentlig tjenestepensjon? Svaret mitt er et klart ja, skriver Alexandra Plahte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Alexandra Plahte
Jurist, Leder pensjon i Gabler Pensjon & Rådgivning

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon er gjennomført. Det medlemmene nå skal stemme over er videreføring av dagens offentlige tjenestepensjon- og AFP-ordning eller innføring av den nye fremforhandlede ordningen.

Pensjon oppleves av mange, med rette, som både sammensatt, komplisert og vanskelig tilgjengelig. Samtidig vet man at det er viktig. Tjenestepensjon er gjerne det mest verdifulle, men minst synlige, godet utover lønn.

En utfordring for mange som skal stemme over den fremforhandlede anbefalte nye ordningen, er at de verken helt vet hva som ligger i dagens ordning eller hva endringene innebærer.

Informasjonsbehovet er tilnærmet utømmelig.

Det å sikre at medlemmene har tilstrekkelig grunnlag for å treffe riktige valg er krevende, men ikke desto mindre viktig. Valg bør treffes basert på fakta, ikke myter.

Et riktig sted å starte tror jeg derfor er å parkere alle mytene – som dessverre fortsatt lever i beste velgående.

For å kunne vurdere alternativene må man ha et riktig bilde av hva man har i dag. Det er det som vil være alternativet til den nye, fremforhandlende ordningen.

Det man stemmer over er videreføring av dagens ordning eller innføring av en ny ordning – ikke nye forhandlinger.

Jeg mener det er naivt å tro at det å si nei til forslaget medfører at det er nye forhandlinger med et bedre resultat som venter rundt hjørnet. Forhandlingene er gjennomført og valget står mellom videreføring av dagens offentlige tjenestepensjonsordning og den nye, fremforhandlede ordningen.

Sier man nei til forslaget, sier man med andre ord i utgangspunktet ja til å fortsette med dagens ordning.

For mange vil det være et dårlig alternativ, ikke minst de yngre som i dag har en offentlig tjenestepensjonsordning der garantinivået ved fylte 67 år fort ligger rundt 50 prosent, altså ikke i nærheten av 66 prosent. Kompensasjon for levealdersjusteringen kan først gjøres etter fylte 67 år. Da sier det seg selv at det har liten verdi å ha en AFP-ordning som forutsetter at en slutter helt eller delvis for å nyte godt av den, mens det altså er mange år i jobb etter fylte 67 år som gjør at man har mulighet til å nå nivået på 66 prosent.

De som er født før 1963 fortsetter i all hovedsak på dagens ordning med noen små forbedringer, så som forbedring av den individuelle garantien for årskull født etter 1958.

Litt forenklet kan man si at dersom aldersgruppen født før 1963 skulle stemme nei, opprettholder de dagens ordning uten å få med seg utvidelsen av den individuelle garantien.

Samtidig sier de nei på vegne av den yngre generasjonen som ved å følge arbeidslinja vil kunne komme vesentlig bedre ut med den nye ordningen enn dagens offentlige tjenestepensjonsordning.

Kommer man sent ut i arbeidslivet og ønsker å slutte tidlig, sier det seg selv at man kommer dårligere ut med ny ordning, ettersom ny ordning speiler hovedprinsippet i pensjonsreformen om at det alltid skal lønne seg pensjonsmessig og økonomisk å jobbe.

Det er viktig å huske på at man stemmer for en ordning som skal omfatte alle med offentlig tjenestepensjon.

Medlemsmassene er selvsagt svært ulike. Noen har jevn inntekt og mange år i arbeidslivet, mens andre har lang utdannelse og kommer sent inn i arbeidslivet. Enkelte har både jobb, helse og lyst til å jobbe lenge, mens andre har behov for å slutte tidlig. Det å skulle ivareta de ulike interessene er selvsagt ikke lett. Samtlige av partene på arbeidstakersiden ønsket trolig forbedringer på enkelte punkter, men det handler om å finne en modell som bygger oppunder pensjonsreformen og arbeidslinja samtidig som man ivaretar de ulike gruppene. Det fremstår for meg som om partene har greid å finne en god balanse her. Det er heller ikke slik at dette har vært et spareprosjekt fra arbeidsgiversiden. Tvert imot har de måtte legge mye på bordet for å kunne få på plass en ordning som tar hensyn til en rekke ulike grupper av yrkesaktive.

Jeg vil råde de som skal stemme over ny ordning om å starte med å skaffe seg oversikt over hva som faktisk ligger i dagens ordning.

Tror du at alle som har full opptjening har en garanti om 66 prosent av sluttlønn ved fylte 67 år?

Det er feil. Jo yngre du er, jo lavere er garantinivået ditt ved 67 år. Er du født på midten av 80-tallet, er garantinivået ditt på noen og femti prosent ved 67 år – det vil si langt unna 66 prosent slik mange tror.

Tror du at du alltid belønnes pensjonsmessig for å jobbe hos samme arbeidsgiver i alle år?

Det er feil. Dersom du og din kollega begge jobber til 67 år spiller det ingen rolle for pensjonen din fra pensjonskassen om du startet i en alder av 20 år eller 37 år. Du når uansett full opptjening, minst 30 år. Hvorvidt du har 47 år eller 30 års opptjening den dagen du står i stilling og går av med pensjon spiller ingen rolle. At du har betalt egenandel i 47 år mens din kollega som begynte i en alder av 37 år har betalt egenandel i 30 år spiller ingen rolle for beregning av pensjonen deres.

Tror du AFP-ordningene i offentlig sektor og privat sektor er det samme?

Riktignok heter ordningene AFP i både privat og offentlig sektor, men der slutter likheten. Dagens AFP-ordning i offentlig sektor er en korttidsytelse (62-67 år) og forutsetter at man fratrer helt eller delvis før fylte 67 år. Har man inntekt over 15 000 kroner i perioden, avkortes pensjonen forholdsmessig.

AFP i privat sektor er derimot en livsvarig ytelse som ikke avkortes for annen inntekt. Rett til AFP i privat sektor forutsetter ikke fratreden.

Jobber man fullt til fylte 67 år har man ingen glede av dagens offentlige AFP-ordning (som jo forutsetter at man slutter helt eller delvis før 67 år). En som jobber til fylte 67 år og fyller vilkårene for privat AFP får altså derimot en livsvarig ytelse (AFP) som kommer i tillegg til all annen pensjon.

Tror du nye beregningsregler betyr dårligere pensjon?

Det trenger slett ikke være tilfelle. Ny opptjeningsmodell i folketrygden er faktisk beregnet til en merkostnad. Med innføring av alleårsopptjening også i den offentlige tjenestepensjonsordningen vil det ikke lenger være slik at to kollegaer som har stått i stilling i henholdsvis 30 og 47 år når de går av med pensjon få samme årlige pensjon fra pensjonskassen – gitt alt annet likt. Med den nye fremforhandlede ordningen vil den som har jobbet i 47 år få uttelling for sine 47 år og den som har 30 år får opptjening basert på sine 30 år.

Det vil med andre ord ikke lenger være noe som heter full pensjon.

Ville jeg stemt for det fremforhandlede forslaget til ny offentlig tjenestepensjon? Svaret mitt er et klart ja.

Ordningen er tilpasset pensjonsreformen. Dagens offentlige tjenestepensjonsordning har allerede tatt inn hovedelementene i pensjonsreformen som skal begrense kostnadsveksten, nemlig ny regulering og levealdersjusteringen. Med den nye fremforhandlede ordningen tar man også inne de to siste elementene i ny folketrygd; nemlig fleksibelt uttak og nye opptjeningsregler.

I fleksibiliteten ligger at man fritt kan kombinere pensjon og arbeid – det vil ikke lenger være et spørsmål om når man skal gå av med pensjon, men når man skal ta ut sin pensjon. På lik linje med ansatte i privat sektor, vil fleksibiliteten ikke bare gjelder alderspensjonen fra Nav, men også tjenestepensjonen og AFP-en. Hva gjelder nye opptjeningsregler, trenger det som sagt ikke bety dårligere pensjon. Det kommer an på hvor mange år man får i ordningen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Åtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep
Siste nytt
22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenÅtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17KulturDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep
Populært