Førstegangskjøperne trekker ut av Oslo: – Ingen katastrofe

– Haken er at vi må vende oss til langt mindre boligprisvekst enn før. Et tap for oss som bor godt, men en glede for dem som er på vei inn i boligmarkedene for første gang, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika.
– Haken er at vi må vende oss til langt mindre boligprisvekst enn før. Et tap for oss som bor godt, men en glede for dem som er på vei inn i boligmarkedene for første gang, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika. Foto: Finansavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig færre førstegangskjøpere har råd til å bosette seg i Oslo. – Høye priser, egenkapitalkrav og inntektskrav gjør boligdrømmen uoppnåelig for mange, sier NEF-direktør Carl O. Geving.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En analyse utført av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Ambita viser at andelen førstegangskjøpere er relativt stabil på landsbasis, men klart fallende i Oslo.

Noe av den samme tendensen er synlig også i andre store byer.

I perioden 2014-2017 har antallet førstegangskjøpere mellom 20 og 39 år falt fra 7.436 til 6.161.

– Analysen reflekterer at stadig færre førstegangskjøpere har råd til å bosette seg i Oslo, prisene er for høye, egenkapitalkravet gjør boligdrømmen uoppnåelig for mange og inntektskravet forutsetter at man har høy lønn eller noen å dele boligen og lånekostnadene med, sier NEF-direktør Carl O. Geving i en kommentar.

Les også: Hva gjør Nils Nordvik nå?

– Ut av pressområder

Den samme undersøkelsen viser at mange av kommunene rundt Oslo, som Ullensaker, Skedsmo, Lørenskog og Drammen, opplevde en vekst i antall førstegangskjøpere i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette tyder ifølge NEF på at mange henvises til å etablere seg i områder hvor prisnivået er lavere og egenkapitalkravet overkommelig.

– Vi må innse at ikke alle har råd til å bosette seg i pressområdene. Men vi bør finne bedre løsninger for de unge som har høy betjeningsevne, men ikke nok egenkapital. Vi foreslår en ny bestemmelse i boliglånsforskriften som åpner for at denne gruppen kan få unntak fra egenkapitalkravet mot at de inngår avtale om fastrente på boliglånet. Dette vil kunne virke sosialt utjevnende i boligmarkedet, og vil ikke øke risikoen i markedet, fortsetter Geving.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Boligprisene i London faller, men...

– Åpning til bedre liv

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika har gjentatte ganger påpekt at boligbyggingen i Norge er altfor høy.

I sitt seneste blogginnlegg konstaterer han at problemene dette gir for samfunnet som helhet ikke er så store, med tanke på nettopp førstegangskjøpere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Boliger som er nye og fine, og som altså nå kan komme på billigsalg, til skade for de som kjøpte dem, men til glede for unge, som nå kan få bolig til en vesentlig billigere penge enn for et år siden. De heldige er unge, gamle og de som aldri hadde håp om å vinne budrunder da prisene var på sitt høyeste. Boligprisfallet er deres åpning til et bedre liv, skriver Andreassen.

Les også: Stein Erik Hagen selger kjempebygg

– Ingen katastrofe

Ifølge sjeføkonomen har norsk økonomi «nærmest umerkelig» fått japanske karakteristika.

– Små barnekull, motstand mot innvandring i en gjeldsatt befolkning med litt for mange funklende nye boliger. Boligprosjekter som reddes av sterk sentralisering. Sushien i Oslo er også på høyden med det beste Tokyo har å by på. Ikke noen katastrofe dette her, fortsetter han.

– Haken er at vi må vende oss til langt mindre boligprisvekst enn før. Et tap for oss som bor godt, men en glede for dem som er på vei inn i boligmarkedene for første gang, avslutter Andreassen.

Saken er først publisert på Hegnar.no