Meny

Mener inflasjonen kan utsette renteøkning

Jeanette Strøm Fjære. Foto: Are Haram/Finansavisen.
Ekspertene tolker dagens svake tall.

Dagens tall fra SSB viste en kjerneinflasjon (KPI-JAE) på 1,2 prosent på årsbasis i mars, ned fra 1,4 prosent i februar.

Bloomberg-konsensus pekte på forhånd mot 1,4 prosent.

Matvarer trakk ned

DNB Markets hadde enda høyere forventninger: 1,5 prosent.

– En kjerneinflasjon på 1,2 prosent i mars var godt under det de fleste hadde ventet. I forhold til våre anslag var det særlig prisene på matvarer, møbler og transportreiser som trakk ned. Så langt ser det ut til at kronesvekkelsen i 2. halvår i fjor har fått begrenset utslag i importprisene, skriver makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets i en kommentar.

– På den annen side fikk heller ikke kronestyrkelsen tidlig i fjor fullt gjennomslag i prisene, legger hun til.

Les også: Fredly kjøper seg opp - aksjen stiger

Renteøkning på is?

Meglerhuset påpeker videre at Norges Banks anslagsperiode nok en gang starter med lavere inflasjon enn antatt, og mener det kan være grunn til å se an de volatile matvareprisene fremover.

– Dagens tall rokker neppe ved Norges Banks vurderinger nå, og vi fortsetter å vente en renteheving i september. Om inflasjonen de neste to månedene også blir liggende godt under forventningene, kan Norges Bank vurdere å avvente den første renteøkningen til den er sikker på at inflasjonen er oppadgående, fortsetter Strøm Fjære.

Les også: Fikk kjempekontrakt i Afrika

- Ingen oppsiderisiko

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets konstaterer også at dagens inflasjonstall var klart svakere enn ventet.

– Vi ser noe av svakheten som midlertidig. Matvareprisene vil trolig komme tilbake neste måned, og vi tror også at prisene på klær og sko trekker opp igjen. Men vi ser ikke lenger noen oppsiderisiko i Norges Banks prognoser om en vekst i kjerneinflasjonen på 1,5 prosent i 2. kvartal. Dog ser vi på det som en fornuftig prognose, skriver han i sin vurdering.

– Norske nøkkeltall har vært på den svake siden siden sentralbankens mars-møte. Legg til at spreaden i pengemarkedet fortsatt er veldig høy. Vi tror fortsatt på en renteøkning i september, men risikoen på nedsiden har økt, legger Bruce til.

Saken er først publisert på Hegnar.no

Privatøkonomi
Populært