Dette kan du selge uten at gevinsten blir skattlagt

Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen.
Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen. Foto: Bo Mathisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kunst, vin og antikviteter er blant gjenstandene som kan selges uten at gevinsten blir skattlagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansavisen: Siden november 2015 har hovedindeksen på Oslo Børs steget med 28 prosent. I samme periode har vinindeksen Liv-ex 100, som er en referanseindeks for de hundre mest ettertraktede vinene i verden, steget med 30 prosent, skriver Finansavisen.

Gevinsten du, statistisk sett, har fått enten du investerte i aksjer eller dyr vin i november 2015 er med andre ord ganske lik.

Men én faktor skiller: skatten.

For mens du i dag må skatte 30,59 prosent av aksjegevinster, er gevinst knyttet til salg av vin, kunst eller antikviteter skattefri.

– Regelen er at du kan selge innbo og løsøre uten å skatte av gevinsten, sier Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen.

Les også: Nå skal det bli billigere å betale i euro

Ikke fradrag

– Motstykket er at tap ikke er fradragsberettiget. Normalt vil du jo, når du selger din gamle sofa, gå med tap. Og dette tapet får du altså ikke fradrag for, sier han til Finansavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den samme regelen gjelder for kunst, vin, antikviteter og samler-gjenstander som har vært i privat eie. Og det gjelder uansett pris.

– Så selv et svært dyrt maleri du har hatt på veggen kan du selge skattefritt, sier Lothe.

I forrige uke ble det satt auksjonsrekord da et Weidemann-maleri ble solgt for 1,6 millioner kroner på en kunstauksjon i regi av Blomqvist.

– Finnes det tilfeller der gevinsten ikke er skattefri?

– Ja, gevinst ved salg av innbo og løsøre som ikke har vært brukt i selgerens bolig eller husholdning vil være skattepliktig, ser han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kronen svekker seg: – Tallene er ikke svake nok

Lavere formue

– Hvordan verdsettes disse gjenstandene formuesmessig? Kan man spare formueskatt på å investere i kunst?

– Det er forsikringssummen som er utgangspunktet for beregningen av formuesskatt på innbo og løsøre. Formuesverdien settes da til 10 prosent av forsikringssummen for verdier opp til en millioner kroner, 20 prosent av de neste 400.000 kronene, og for beløp over 1,4 millioner er det 40 prosent av forsikringssummen, sier Lothe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men her syndes det nok mye, for det er veldig mange som ikke oppgir innbo som en formuespost, sier han.

Sammenlignet med andre investeringer vil det kunne være gunstig for formuesskatten å investere i kunst eller vin fremfor bankinnskudd eller aksjer.

Nytes i stedet

Riktignok er risikoen for at investeringene ikke medfører gevinst større for kunst- og vininvesteringer enn for investeringer i aksjer, i hvert fall hvis ikke kjøperen har opparbeidet mye kunnskap om markedet for investeringsobjektene. Og da er det heller ikke noe tapsfradrag å trøste seg med. Fordelen er forhåpentligvis at investeringen heller kan nytes på veggen, eller i glasset, fremfor å selges.

Saken er først publisert på Hegnar.no