Meny

– Boligeiere går glipp av flere hundre millioner kroner i året

Energibruken i husholdningene øker, og mange kan gjøre grep for å få en mer energieffektiv bolig. Samtidig som vi over strømregningen betaler inn millioner til nettopp dette formålet, er det få som mottar støtte til etterisolering, bytte av vinduer og installasjon av varmepumper. Foto: Linda Ørstavik Öberg

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Huseiernes Landsforbund mener norske boligeiere går glipp av hundretalls millioner i enøk-støtte hvert år. Enova ber om tålmodighet.

Hvert år betaler husholdningene inn rundt 400 millioner kroner til det statlige klima- og energifondet, som har som formål å fremme energieffektivisering og en miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon i Norge.

Disse pengene kommer fra et påslag på ett øre per kilowattime (kWh) på strømregningen vår.

I tillegg får fondet årlige overføringer via statsbudsjettet, noe som også delvis er finansiert av boligeierne.

Det er Enova som er satt til å forvalte klima- og energifondet, og i avtalen med staten er selskapet forpliktet til å stille minst 250 millioner kroner til disposisjon for enøk-tiltak i private hjem.

Nå viser Enovas årsrapport at kun 165 millioner kroner gikk til å støtte boligeiere i fjor.

Les også: Bilekspert: – Selg dieselbilen så raskt som mulig, eller kjør den helt ut

Får kritikk av Huseiernes Landsforbund

Generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseiernes Landsforbund. Foto: Moment studio

– Her er det et stort ubrukt potensial, og landets boligeiere går glipp av hundretalls millioner i enøk-støtte, sier Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseiernes Landsforbund (HL), i en kommentar på egne nettsider.

– Dette viser at ordningen er for dårlig kjent og at boligeierne ikke ser på ordningen som særlig attraktiv, legger han til.

Ipsos har på vegne av forbundet gjennomført en spørreundersøkelse som i stor grad bekrefter dette.

Den viser nemlig at 67 prosent av alle boligeiere er opptatt av å gjøre boligen mer miljøvennlig, men at hele 58 prosent ikke er klar over at det er mulig å få støtte til slike tiltak.

Dessuten svarte hele 85 prosent av de som har gjennomført energisparende tiltak i egen bolig, og som har kjent til at støtteordninger eksisterer, at de lot være å søke om støtte.

Mange er heller ikke klar over at de selv betaler inn til ordningen over strømregningen.

Les også: Jan Helge (74) gikk for varmepumpe, fikk 39.000 kroner i støtte og reduserte energiforbruket med 45 prosent

(Saken fortsetter under)

Totalt tildelte Enova over 2,3 milliarder kroner i støtte i 2017. 165 millioner av disse, eller rundt syv prosent, gikk til boligeiere for gjennomføringen av i alt 8123 energitiltak (se oversikt over). De resterende 2,135 milliardene gikk til å sette i gang 931 energi- og klimaprosjekter i norske bedrifter. Bilde: Enova

Foreslår å flytte ansvaret fra Enova til Husbanken

Ifølge Huseiernes Landsforbund står norske husholdninger og fritidsboliger for omtrent en fjerdedel av innenlands energiforbruk.

– Vi er opptatt av miljøvennlig boligpolitikk. Boligsektoren har en nøkkelrolle dersom vi skal nå målene for energisparing, og tallenes tale er veldig klar — virkemidlene treffer ikke godt nok. Vi har et sterkt ønske om å bidra til å gjøre dem bedre, sier Meyer.

Han viser til flere mulige løsninger.

– Styrking av informasjonsarbeidet er det mest nærliggende, ikke minst mot håndverkere og ansatte i byggevarebransjen. Dersom forbrukere møter håndverkere med god kunnskap på energiområdet når det skal utføres nødvendig vedlikehold, øker dette sjansen for at det gjennomføres lønnsomme energitiltak, sier han.

Meyer tror dessuten at energisparing i boliger kunne blitt bedre ivaretatt av andre enn Enova, og foreslår Husbanken som en kandidat som bedre kan tilpasse støtteordningene til boligeiernes interesser og behov.

– Enovas hovedprioritering er å støtte nye tiltak som er klar for markedsintroduksjon, og i mindre grad prosjekter som baserer seg på å bruke moden teknologi. I boligsektoren er det jo, med noen få unntak, nettopp det å bruke moden teknologi som etterisolering, bytte vinduer og installasjon av varmepumper som gjerne er mest aktuelt for boligeierne, sier han.

Les også: Skattekalender for 2018: Her er alle de viktigste datoene

Bred støtte om å betale for energisparingstiltak

Både Huseiernes Landsforbund og de spurte i undersøkelsen har ikke noe i mot å betale for energisparingstiltak, så lenge pengene faktisk blir brukt til nettopp det.

Om valget står mellom å øke støtteutbetalingene eller å redusere avgiften, svarte over halvparten i undersøkelsen at de ønsket det første.

Bare en fjerdedel ønsket å kutte avgiften.

– Huseierne vil gjerne bevare denne ordningen. Men det avhenger av at en mer forholdsmessig andel av det boligeierne betaler inn til Enova, også kanaliseres tilbake til husholdningene. Det stiller krav til at støtteordningene for energisparing tilpasses bedre til boligeiernes interesser og behov, sier Meyer.

Les også: Vil fjerne dokumentavgiften. Mener den særlig rammer unge i etableringsfasen

Enova peker på at ordningen er forholdsvis ny

Kommunikasjonsrådgiver Espen Sletvold i Enova svarer følgende på kritikken i en epost til Pengenytt:

Kommunikasjonsrådgiver Espen Sletvold i Enova. Foto: Enova

– Enova ga nesten 50 millioner mer til energitiltak i boliger sammenlignet med året før. Sammenligner vi med 2015, året da ordningen ble lansert ga vi nå 100 millioner kroner mer. Vi ser at bruken øker etter hvert som ordningen blir mer kjent. Stadig flere får med seg hvor enkelt det er å få penger tilbake for energitiltak gjennom den nye ordningen.

– Samtidig er det krevende å nå ut til denne målgruppen og vi trenger at alle gode krefter bidrar, både bransjen som Huseiernes Landsforbund viser til, og slike organisasjoner som HL selv. Derfor setter vi pris på at de med slike utspill er med på å sette søkelyset på ordningen.

Når det gjelder at boligeierne ikke får i nærheten av det de bidrar med, svarer Sletvold at ambisjonen er å bruke betydelig mer de neste årene.

– Ambisjonen er å bruke 250 millioner kroner på ordningen. Om den positive utviklingen fortsetter, så har vi et godt håp om å nå ambisjonen i løpet av ett eller to år.

Les også: Boligprisene på Kanariøyene er lavere nå enn i 2004

Støtten skal bidra til å gjøre enda flere tiltak lønnsomme

Kommunikasjonsrådgiveren i Enova minner om at hensikten med støtten er å gjøre enda flere prosjekter lønnsomme, og ikke å gi huseiere mer penger.

– Det er positivt at mange gjør energitiltak uten støtte fra oss, så lenge det ikke skyldes at de ikke kjenner til støtten. Målet med støtten vår er å sørge for at boligeierne velger gode løsninger de ellers ikke ville ha valgt – ikke å støtte de energitiltakene de uansett gjør uten støtte. Det ville ikke vært fornuftig bruk av offentlige midler å støtte allerede lønnsomme tiltak. Vår støtte skal bidra til at det blir gjort flere energitiltak og at flere løsninger på sikt blir lønnsomme for forbrukerne.

– Vi regner med at HL er enig med oss i at målet må være at det skjer mer energieffektivisering i boligmassen, ikke at huseierne skal få mer penger. Det skjer heldigvis mye god energieffektivisering uten vår hjelp, men her kan både vi, bransjen og aktører som HL være enda mer aktive i å informere om hva som allerede i dag er lønnsomme tiltak.

Les også: Så mye må strømprisen øke for at solcellepanel på taket skal bli lønnsomt

Andre satsinger kommer også forbrukerne til gode

Sletvold mener dessuten at alle får nyte godt av satsingene de gjør i næringslivet.

– Vi minner om at andre satsinger i arbeidet med å omstille Norge til lavutslippssamfunnet også kommer forbrukerne til gode. De over to milliardene vi investerte i næringslivet i 2017 skal være med å bygge Norge. Når vi er med å bidra til framtidens verdiskaping og bidrar til utvikling av teknologier som styrker norsk næringslivs konkurransekraft, er det noe alle får nyte godt av, skriver han, og legger til:

– Og for de boligeierne som er opptatt av å redusere klimagassutslipp gjør vår støtte til ladeinfrastruktur både for biler og ferjer det lettere å reise utslippsfritt. Vi tror de fleste huseierne også synes dette er god bruk av pengene de bidrar med. En undersøkelse vi har gjort viser at 8 av 10 er enig i den politiske målsettingen om at Norge skal være et lavutslippssamfunn i 2050.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også:

Nå dobler Enova støtten til dette energitiltaket

Dette er de billigste mobilabonnementene

Politiet oppfordrer deg til å sjekke passet ditt

Lærere kan få slettet halvparten av studielånet sitt

Banker anbefalte kunder med kredittkortgjeld å kjøpe aksjefond

Saken er opprinnelig publisert på Pengenytt.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:33 – Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25 Flere branner herjer fortsatt i Sverige15:18 Edvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15 Politiet vil åpne grav14:59 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58 Nicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34 Keiserpingviner rammet av mangel på is14:17 Nesten alle eldre bruker internett14:08 Giske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56 OECD slår alarm om roboter13:52 Bankene varsler kraftig renteøkning13:50 Skavik tar over etter Mitter13:48 Storavis: – Ødegaard ikke til salgs13:35 Mann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23 Færre asylsøknader innvilget i EU13:22 Israel ber borgere forlate Sri Lanka13:21 Russland og Kina med felles marineøvelse13:11 Kallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10 Klimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09 Paret som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58 – NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23 Barn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10 Aksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09 Russland vil delta i atomforhandlinger med Nord-Korea12:07 Bjervig blir norsk langrenns «supersjef»11:31 Biden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28 Færre vil bli lærer og sykepleier11:00 Ny syklon på vei mot Mosambik10:53 Ny prisrekord for bensin i Norge10:34 Se bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33 Årets lag i Premier League10:17 Guardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58 Rask varsling kan redde liv på sjøen09:45 – Planetens helse står på spill09:25 Toro tilbakekaller seks ferdigretter09:22 Færre ser TV og leser papiraviser08:48 Norwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38 Uheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59 Schjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58 Norwegian-smell på 2 milliarder07:56 United i sin verste form på 57 år07:46 169 millioner barn i verden har ikke fått meslingvaksine07:42 Pensjonister taper penger07:36 Seiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26 Haugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester06:59 Putin og Kim fornøyde etter møte06:45 Politiet truet med kniv i Trondheim06:41 Bølge av skogbranner i Nord-Europa06:37 Nye pågripelser på Sri Lanka06:32 Heiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15 Mor og sønn funnet drept på Tenerife06:10 Politiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06 Mer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00 Jemens mødre og barn dør05:50 Dette skjer i dag05:45 Gravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31 Dette skjedde i natt05:11 Mann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00 Sánchez i tet foran valget i Spania05:00 Nord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40 Carlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39 16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22 Brexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10 Politisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05 Luftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:04 Mann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03 Skudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44 Innvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24 Irans utenriksminister ut mot USA01:55 Prins William besøker New Zealand01:40 Agenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25 Overraskende stort underskudd for Tesla01:24 Godstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48 Byggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20 Tre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20 Høyre vil språkteste barnehagebarn00:01 Politiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59 Facebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37 Microsoft gjør det bedre enn forventet22:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54 Wolverhampton ga Arsenal bank22:41 Iran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07 Hegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12 Norwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36 Boligblokk i brann i Sør-Sverige20:27 Massesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24 «Norsk» James Bond-film presenteres20:13 Dagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49 Alle LO-topper tjener mer enn én million19:03 Henla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53 To mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30 Japans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19 To menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09 Trump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50 – Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53 Krigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32 Ambassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14 Søreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12 Sokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk
Siste nytt
15:33Norge– Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25VerdenFlere branner herjer fortsatt i Sverige15:18SportEdvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15NorgePolitiet vil åpne grav14:59VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58SportNicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34VerdenKeiserpingviner rammet av mangel på is14:17KulturNesten alle eldre bruker internett14:08PolitikkGiske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56PengerOECD slår alarm om roboter13:52PengerBankene varsler kraftig renteøkning13:50SportSkavik tar over etter Mitter13:48SportStoravis: – Ødegaard ikke til salgs13:35NorgeMann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23VerdenFærre asylsøknader innvilget i EU13:22VerdenIsrael ber borgere forlate Sri Lanka13:21VerdenRussland og Kina med felles marineøvelse13:11PolitikkKallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10PengerKlimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09NorgeParet som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58Kultur– NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23PolitikkBarn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10PengerAksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09VerdenRussland vil delta i atomforhandlinger med Nord-Korea12:07SportBjervig blir norsk langrenns «supersjef»11:31PolitikkBiden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28NorgeFærre vil bli lærer og sykepleier11:00VerdenNy syklon på vei mot Mosambik10:53MotorNy prisrekord for bensin i Norge10:34VerdenSe bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33SportÅrets lag i Premier League10:17SportGuardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58MotorRask varsling kan redde liv på sjøen09:45Verden– Planetens helse står på spill09:25Helse og livsstilToro tilbakekaller seks ferdigretter09:22KulturFærre ser TV og leser papiraviser08:48ReiseNorwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38NorgeUheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59PolitikkSchjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58PengerNorwegian-smell på 2 milliarder07:56SportUnited i sin verste form på 57 år07:46Helse og livsstil169 millioner barn i verden har ikke fått meslingvaksine07:42PengerPensjonister taper penger07:36SportSeiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26SportHaugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester06:59VerdenPutin og Kim fornøyde etter møte06:45NorgePolitiet truet med kniv i Trondheim06:41VerdenBølge av skogbranner i Nord-Europa06:37VerdenNye pågripelser på Sri Lanka06:32SportHeiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15VerdenMor og sønn funnet drept på Tenerife06:10NorgePolitiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06ReiseMer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00VerdenJemens mødre og barn dør05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeGravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31NorgeDette skjedde i natt05:11NorgeMann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00PolitikkSánchez i tet foran valget i Spania05:00NorgeNord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40PengerCarlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39Norge16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22PolitikkBrexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10VerdenPolitisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05NorgeLuftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:04VerdenMann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03NorgeSkudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44NorgeInnvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24PengerIrans utenriksminister ut mot USA01:55VerdenPrins William besøker New Zealand01:40NorgeAgenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25PengerOverraskende stort underskudd for Tesla01:24NorgeGodstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48VerdenByggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20VerdenTre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20PolitikkHøyre vil språkteste barnehagebarn00:01NorgePolitiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59PengerFacebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37VerdenMicrosoft gjør det bedre enn forventet22:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54SportWolverhampton ga Arsenal bank22:41MakroøkonomiIran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07SportHegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12PengerNorwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36VerdenBoligblokk i brann i Sør-Sverige20:27NæringslivMassesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24Kultur«Norsk» James Bond-film presenteres20:13SportDagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49PengerAlle LO-topper tjener mer enn én million19:03Helse og livsstilHenla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53NorgeTo mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30VerdenJapans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19MotorTo menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09PolitikkTrump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50Norge– Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53VerdenKrigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32VerdenAmbassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14PolitikkSøreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12NorgeSokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk
Populært