– Det kan gi negative impulser til boligmarkedet

Carl. O. Geving - Foto: NTB Scanpix
Carl. O. Geving - Foto: NTB Scanpix

Sjefen for Norges Eiendomsmeglerforbund etter Norges Banks beslutning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag gikk det frem at Norges Bank holder styringsrenten uendret på 0,50 prosent.

Det var akkurat som ventet.

– Sentralbanken overrasker boligmarkedet med å heve rentebanen. Dette kan være en strek i regningen for husholdninger som har belaget seg på at styringsrenten ikke endres før tidligst rundt årsskiftet, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving i en kommentar.

– Det kan gi negative impulser til et boligmarked som nylig har kommet til hektene etter fjorårets priskorreksjon, fortsetter han.

Les også: Klagde på naboer - får 150.000

Ligger noe høyere

I pengepolitisk rapport - som blir lagt frem fire ganger i året; mars, juni, september og desember - heter det at veksten i norsk økonomi tok seg opp i fjor.

«Siden forrige rapport har sysselsettingen økt mer enn ventet, mens fastlandsøkonomien har vokst om lag som anslått. Den underliggende inflasjonen er lav og har tiltatt litt mindre enn ventet. Ifølge prognosen vil styringsrenten bli satt opp etter sommeren i år. Deretter anslår vi at renten heves gradvis til om lag 2 prosent i 2021. Den nye rentebanen ligger noe høyere enn den forrige gjennom hele prognoseperioden», går det frem av rapporten.

Norges Bank venter at kapasitetsutnyttingen vil øke videre og nå et normalt nivå tidlig i 2019.

Les også: – Flere salg over prisantydningen

«Sammenlignet med forrige rapport er anslagene for kapasitetsutnyttingen litt høyere i år og litt lavere lenger ut i prognoseperioden. Den underliggende prisveksten anslås å stige til litt over 2 prosent i 2021. Anslagene for den underliggende prisveksten er noe lavere enn i forrige rapport».

Ny forskrift for pengepolitikken ble fastsatt 2. mars i år. Inflasjonsmålet er nå 2 prosent, mot tidligere 2,5 prosent.

«Forskriften klargjør mandatet for pengepolitikken og underbygger den fleksible inflasjonsstyringen. Den vil ikke føre til vesentlige endringer i utøvelsen av pengepolitikken», heter det.

Saken er først publisert på Hegnar.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden