Forsikringsselskap råder til å dra på hytta nå

Hytte med ski inn og ski ut i Trysil. Foto: Ola Matsson/Flickr
Hytte med ski inn og ski ut i Trysil. Foto: Ola Matsson/Flickr
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange kan få seg en ubehagelig overraskelse på neste hyttetur som følge av kulda og de store snømengdene som har preget vinteren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en pressemelding skriver SpareBank 1 Forsikring at det allerede nå er registrert nesten tre ganger så mange frostskader på norske hytter i 2018 som i hele 2017. Det totale omfanget vil man neppe se før nærmere sommeren.

– Etter en vinter som denne er det vanlig at vi får inn skader grunnet frost og store snømengder helt frem til sommeren. Det forteller oss at en del bruker hytta sjelden og kanskje kun i sommerhalvåret, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring.

Nye byggeforskrifter

Nielsen anbefaler at folk kommer seg på hytta ved første og beste anledning, både for å begrense skadeomfanget men også for å slippe å bruke påskeferien på skadehåndtering.

– Mange nordmenn er godt vant med kalde vintre, kanskje spesielt folk Hedmark og i våre nordligste fylker. Men også i disse fylkene ser vi konturene av et stort skadeomfang, sier Nielsen som råder alle hytteeiere til å stenge vanntilførselen hver gang de forlater hytta.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye byggeforskrifter fra 2011 krever at det monteres automatisk stoppventil på inntaksledningen før stoppekranen, samt vannfølere i alle rom med vanninstallasjon der det ikke er tette golv og sluk.

– Du må stenge utvendig og innvendig stoppekran når du forlater hytta, og om du har mulighet bør du ha varme på i våtrom, utdyper hun.

Eiers ansvar å følge med på snømengden

Mange hytter er ikke dimensjonert for å tåle store snømengder. Det gjelder spesielt de eldste hyttene og uthus. Skadeforebyggeren er tydelig på at snø på hyttetaket faller på hytteeierens skuldre.

– Det er eiers ansvar å følge med på økning i snømengde på hyttetaket og iverksette snørydding før hytta skades av snøtyngde, sier Nielsen.

– Ved endringer av selve hyttebygget, anbefales hytteeierne å bruke muligheten til å øke dimensjoneringen slik at taket tåler økt snømengde. Dette gir samtidig plass til ekstra isolasjon.

Syv råd for å unngå unødige skader på hytta

  1. Steng utvendig og innvendig stoppekran når du forlater hytta
  2. Tøm rør for vann før du drar
  3. Påse at det er varme i våtrom så unngår du frost i sisterne (du kan bruke frostvæske ved lenger fravær i sluk og sisterne)
  4. Har hytta strøm finnes det smarte løsninger for fjernstyring av varme
  5. Unngå snøskader– måk snø av hyttetaket
  6. Husk at røykvarslere og slokkeutstyr er påbudt på hytta
  7. Få gjerne hjelp, men ikke overlat ansvaret til andre.

Les også:

Forbrukerøkonom: – Mange går i luksusfellen på fjellet

Hytte knuser hjem: – Folk vil til fjells

170.000 nordmenn har hytte på hjul

Stor økning i hytteutleie på fjellet