– Bitcoin bedre nødhavn enn gull

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Foto: Kin Cheung / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bitcoin er allerede blitt et reelt alternativ til gull som sikringsvaluta, og det er det flere grunner til, ifølge Albright Investment.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

( Finansavisen:) Vet du hva som er likheten mellom bitcoin og gull?

Nei, dette er ikke starten på en dårlig vits, skriver Finansavisen. De to verdiobjektene dukker stadig oftere opp i samme setning, og ikke uten grunn skal vi tro et blogginnlegg publisert av amerikanske Albright Investment Group.

De to har nemlig overraskende ting til felles. Og når det gjelder forskjellene, er det kryptovalutaene som fra et investeringsperspektiv sanker flest poeng, ifølge Albright-sjef Victor Dergunov.

Han sier ifølge avisen bitcoin allerede har begynt å presse seg inn på mange felt der gull tidligere var det foretrukne alternativet.

«De siste store hendelsene i finansmarkedene har gitt mindre utslag i gullprisen enn før, noe som kan være et tegn på at mange har begynt å finne andre og bedre nødhavner.»

Les også: Nytt ras i kryptovaluta

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bedre enn gull

Albright påpeker ifølge Finansavisen at de to investeringsobjektene i realiteten har ganske mange slående fellestrekk.

Begge fremstilles ved (en slags) gruvedrift, begge finnes i begrenset mengde, begge har en stor kundegruppe som er enige om at det har en verdi, begge kan omsettes relativt trygt på en rekke markedsplasser og begge er bredt akseptert som betalingsmiddel på verdensbasis.

Men det er også en rekke forskjeller på de to investeringsobjektene, ikke minst at gull er et fysisk produkt mens bitcoin ikke er det - noe som nødvendigvis ikke er en fordel for gullet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er en relativt smal sak å overføre 10 millioner kroner i bitcoin til noen på andre siden av kloden (noe verdens narkobaroner tidlig fikk med seg) med minimale transaksjonskostnader. Å gjøre det samme med gull krever en god del mer organisering og tid, skriver avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Bitcoin-kupp er tidenes største tyveri på Island

Knapp ressurs

Gull utvinnes hele tiden, og er følgelig ikke gitt mengde. Bitcoin, derimot, vil alltid være en knapp ressurs fordi mining-aktiviteten vil opphøre den dagen pengemengden når 21 millioner bitcoin.

«Med sin grunnleggende desentraliserte struktur er den i stor grad frikoblet fra hendelser i de konvensjonelle finansmarkedene og økonomien for øvrig. Det er ikke dårlige kort å ha på hånden hvis målet er å finne et investeringsobjekt som kan redde deg unna inflasjonsspøkelset», skriver Dergunov.

Saken er først publisert på Hegnar.no