Meny

Hvor trygt er egentlig kontaktløs betaling?

Kontaktløs betaling blir mer og mer vanlig, men er det trygt å bruke? Foto: Bank Axept
Kontaktløs betaling blir mer og mer vanlig, men er det trygt å bruke? Foto: Bank Axept

Nå har to millioner bankkunder mottatt kort som er klare for kontaktløs betaling, men hvordan fungerer de og kan vi stole på at det er trygt å bruke dem?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med kontaktløs betaling trenger du ikke lenger å sette inn kortet i en betalingsterminal for å få gjennomført en betaling.

Ved kjøp under 200 kroner slipper du dessuten å taste inn PIN-koden din.

Det eneste du trenger å gjøre er å legge kortet ditt inntil betalingsterminalen, så er handelen gjort.

Dette gjør at betalinger går unna enda raskere enn tidligere, og forhåpentligvis til at ventetiden foran kassene reduseres.

Det er spesielt på steder hvor beløpene ofte er små, som kaffebarer, barer, bakerier, cafeer og kantiner, at køene kan bli mindre.

Ifølge BankAxept er godt over halvparten av alle kortkjøp på under 200 kroner i dag.

Les også: Skattekalender for 2018: Her er alle de viktigste datoene

Kontaktløs betaling tar for alvor av i år

BankAxept-kort står for rundt 2/3 av den samlede verdien av alle korttransaksjonene i Norge, og ved utgangen av februar hadde to millioner bankkunder mottatt et nytt kontaktløst BankAxept-kort fra sin bank.

Det er en økning på hele 700.000 fra nyttår.

Innen 1. juli er det forventet at antall kontaktløse kort fra BankAxept vil vokse til tre millioner.

Samtidig er det stadig flere utsalgssteder som aktiverer sine betalingsterminaler for kontaktløs betaling, og ved utgangen av mars forventes det at om lag 50.000 av landets betalingsterminaler er mottagelige for slik bruk.

I følge statistikk fra BankAxept er det nå en jevn økning i antall kontaktløse korttransaksjoner hver måned, og det er forventet at antallet vil passere en million per måned ved utgangen av mars.

Les også: Dette betalingsmiddelet kan ta over når kontantene forsvinner

– Kontaktløs betaling er veldig sikkert

Spørsmålet mange stiller seg da er om denne teknologien kan åpne opp for mer misbruk og svindel.

Kommunikasjons-rådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB. FOTO: DNB
Kommunikasjons-rådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB. FOTO: DNB

Spesielt fordi vi ikke lenger trenger en personlig PIN-kode for å gjennomføre et kjøp.

– Kontaktløs betaling er veldig sikkert og følger internasjonale standarder og er underlagt sertifiseringer, beroliger kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB.

Han fremhever dessuten at maks tillatt beløp uten PIN er 200 kroner per transaksjon, og at du fra tid til annen blir spurt om å taste PIN-koden for å verifisere at du er riktig eier av kortet.

– Når det gjelder svindel så ser vi generelt lite av det med kontaktløse kort. Det har sannsynligvis sammenheng med at beløpene man kan få ut er svært små, målt opp mot risikoen/straffen for å bli tatt, sier Korsberg Dalsbø.

Les også: Stor test: Her er kortene som gir deg størst rabatt på drivstoff

Trenger ikke å bekymre deg for å bli belastet flere ganger

Kommunikasjonssjef Synne Ekrem i Nordea. Foto: Nordea
Kommunikasjonssjef Synne Ekrem i Nordea. Foto: Nordea

Per i dag har omtrent 75 prosent av Nordeas kunder fått bankkort som er klare for kontaktløse betalinger, opplyser kommunikasjonssjef Synne Ekrem.

Målet er at alle kundene skal få det i løpet av de neste 12 månedene.

Ekrem hevder i likhet med sin kollega i DNB at vi trygt skal kunne bruke den nye betalingsløsningen.

– En kontaktløs betaling er like sikker som en tradisjonell kortbetaling. Forskjellen er hvordan kommunikasjon mellom kort og terminal foregår. Det ligger funksjoner i løsningen som forhindrer at du betaler to ganger, selv om kortet holdes inntil eller over terminalen to ganger, og du vil periodisk bli bedt om å taste PIN som en ekstra trygghet, sier hun.

Les også: Dette skjer om du overfører penger til feil konto

Masterstudent og professor fant svakheter

Professor Stig Frode Mjølsnes. Foto: NTNU
Professor Stig Frode Mjølsnes. Foto: NTNU

I en avhandling fra 2009 viste den norske masterstudenten Henning Siitonen Kortvedt og professor Stig Frode Mjølsnes hvor lett det er å tyvlytte på informasjon som sendes ved kontaktløs betaling.

– Ved hjelp av en passiv antenne fant vi ut at vi greit kunne avlytte NFC innenfor en avstand på 20-30 cm, sier Mjølsnes, som forsker på datasikkerhet ved NTNU.

NFC, eller Near Field Communication, er teknologien som brukes for radiokommunikasjon mellom enheter på kort avstand.

– En slik antenne kan være fordekt som et klistremerke på en terminal, sier Mjølsnes videre.

Les også: Nå kan du lese 270.000 bøker gratis på nett

Avhenger av betalingssystemet

NFC kan imidlertid være knyttet til ulike betalingssystemer, og sikkerheten vil derfor i stor grad avhenge av hvordan disse er bygd opp.

– Teknisk vil det avhenge av hvilke sikringsløsninger som benyttes, vanligvis er det bankene som tar risikoen i betalingstjenestene som tilbys, ikke kunden, sier professoren.

– Kortholder er underlagt et meget godt forbrukervern også på kontaktløse betalinger, bekrefter Korsberg Dalsbø i DNB, men legger til:

– Alle som har kort må være beviste på at kjeltringer er på ferde, og om man mister kortet er det viktig å få det sperret så raskt som mulig.

Kommunikasjonsrådgiveren i DNB påpeker også at kortbruk sannsynligvis aldri har vært tryggere enn nå.

Les også: Mange private bankkontoer blir forsøkt tappet av svindlere

Mest svindel med kortnummer på avveie

– Mens antall korttransaksjoner har eksplodert de siste årene, ser vi at kortsvindelen på samme tid har gått ned. Kort er også langt tryggere enn å gå rundt med masse kontanter, sier Korsberg Dalsbø.

Dette skyldes blant annet at bankene har forbedret sine overvåkningssystemer for kortbruk, som automatisk plukker opp mistenkelige transaksjoner.

Vi skal heller passe oss for den tradisjonelle svindelen, råder han til:

– Om lag 80 prosent av svindelen vi er utsatt for har utspring i CNP (Card Not Present), det vil si nettkjøp som kunden har foretatt. Kortene misbrukes også stort sett på denne måten, med kortnummer og evntuelt CVV2/CVC2 som har kommet på avveie.

– I tillegg ser vi om sommeren eksempler på typisk feriesvindel, der svindlerne enten tar betalt for ting du ikke har kjøpt eller er ute etter kortinformasjonen din.

Korsberg Dalbø opplyser at det var nesten dobbelt så mange svindelforsøk i juli i fjor enn det er i en normalmåned.

Les også: 78 av Elkjøps svenske butikker har innført kontantnekt

Åpner opp for kontaktløs mobilbetaling

Nesten halvparten av Norges befolkning sier at de vil ta i bruk kontaktløs kortbetaling så snart de har mottatt et slikt kort fra banken sin, viser en undersøkelse blant Norges befolkning, foretatt av TNS Kantar for BankAxept.

– Vi ser at stadig flere nordmenn er i ferd med å trykke kontaktløs betaling til sitt bryst. Det skyldes nok at vi gjennom kontaktløs betaling har forenklet noe som allerede er enkelt, og dermed bidratt til en enda bedre kundeopplevelse, sier Frode Riis-Andersen, kommunikasjons- og markedssjef i BankAxept.

– Vi forventer at veksten i antall kontaktløse betalingstransaksjoner vil fortsette med økt styrke, og at flere butikker og kjeder vil aktivere sine betalingsterminaler for kontaktløs betaling. Dette gir et tydelig skifte i bruken av digitale betalingsløsninger i Norge og legger samtidig grunnlaget for innføring av kontaktløs mobilbetaling, legger han til.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også:

Foreslår nye regler for tips-penger

Du slipper å installere DAB-radio i din gamle bil

Dette er de billigste mobilabonnementene

Tre metoder for å selge din utleiebolig skattefritt

Her er tipsene dersom du frykter at arveavgiften blir gjeninnført

Saken er opprinnelig publisert på Pengenytt.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Minneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Intervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36 Prinsessen på plass på ny skole12:35 Flaggstang falt over en person ved politistasjon12:02 Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55 Ny skolestreik for klimaet 30. august11:54 Tyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50 Hurtigruten bygger om skip til hybrider11:09 Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58 Bergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57 Coutinho klar for Bayern10:30 Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29 Casper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05 Markert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05 Dinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56 Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55 Bjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41 «Dyne-Larsen» er død09:23 Mennene i flertall ved høstens valg09:17 Pochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17 Tyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15 Elyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14 Prins Andrew avviser overgrepsanklager08:08 Flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26 Kjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17 Skogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15 Tallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01 Tuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50 Religionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30 Trump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30 Krever billigere og flere nattog06:25 Diskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24 Dette skjer i dag05:30 Vil endre reglene for å ta førerkort05:29 Dette skjedde i natt05:26 Privat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08 Hoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30 Samboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11 30 migranter pågrepet i Slovakia04:01 Norges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45 Antall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43 Medvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35 Valgomater kan avgjøre valget for mange03:05 Iransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49 Danmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30 Intenst regnvær langs svenskegrensa02:23 Thunbergs seiltur får klimakritikk01:48 Økende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11 95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47 Diskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet00:10 Trump sier USA har gode diskusjoner med Taliban00:02 PSG-smell mot Rennes i Ligue 123:55 Ny remis for Carlsen i USA23:35 Assads styrker inntar viktig by i nord23:30 Ingebrigtsen tapte nordisk trenerduell23:30 Jordan protesterer mot israelske overtramp i Jerusalem22:59 Sørloth scoret igjen i Tyrkia22:46 Femstjernersbevegelsen: Salvini ikke lenger troverdig22:44 Hovland på delt 11.-plass i Columbus, nærmer seg PGA-touren22:40 Ropstad vil ikke si om KrF stiller seg bak bompengeskissen22:34 Svak Ap-måling i Trondheim – mister hvert tredje mandat22:27 Zekhnini snytt for matchvinnerstatus22:09 Viking flere hakk bedre enn nedrykkstruede Strømsgodset22:01 Durasovic tapte challengerfinalen i Slovenia21:58 Over 4.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria21:51 Storseier for Viking21:50 Donald Trump vurderer å oppføre aktivister fra ytre venstre på terrror-liste21:44 Kirkevold påførte Midtjylland poengtap21:33 Stille protest avløst av høylytt skuffelse for Union-fansen21:18 16-åring skal ha drept familie på fem i Russland20:52 Balotelli vender hjem20:51 Start klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40 KrFs landsstyre innkalt til telefonmøte
Siste nytt
19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenMinneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkIntervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36KulturPrinsessen på plass på ny skole12:35NorgeFlaggstang falt over en person ved politistasjon12:02ReiseTog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55NorgeNy skolestreik for klimaet 30. august11:54VerdenTyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50ReiseHurtigruten bygger om skip til hybrider11:09PolitikkHøyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58NorgeBergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57SportCoutinho klar for Bayern10:30VerdenIran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29SportCasper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05PengerMarkert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05SportDinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56VerdenTrump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55NorgeBjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41Penger«Dyne-Larsen» er død09:23PolitikkMennene i flertall ved høstens valg09:17SportPochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17VerdenTyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15SportElyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14VerdenPrins Andrew avviser overgrepsanklager08:08PengerFlyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26SportKjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17VerdenSkogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15NorgeTallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01SportTuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50NorgeReligionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30PengerTrump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30PolitikkKrever billigere og flere nattog06:25PolitikkDiskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24NorgeDette skjer i dag05:30MotorVil endre reglene for å ta førerkort05:29NorgeDette skjedde i natt05:26KulturPrivat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08NorgeHoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30NorgeSamboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11Verden30 migranter pågrepet i Slovakia04:01NorgeNorges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45VerdenAntall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43SportMedvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35PolitikkValgomater kan avgjøre valget for mange03:05VerdenIransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49VerdenDanmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30VerdenIntenst regnvær langs svenskegrensa02:23VerdenThunbergs seiltur får klimakritikk01:48NorgeØkende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11Verden95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47NorgeDiskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet00:10VerdenTrump sier USA har gode diskusjoner med Taliban00:02SportPSG-smell mot Rennes i Ligue 123:55SportNy remis for Carlsen i USA23:35VerdenAssads styrker inntar viktig by i nord23:30SportIngebrigtsen tapte nordisk trenerduell23:30VerdenJordan protesterer mot israelske overtramp i Jerusalem22:59SportSørloth scoret igjen i Tyrkia22:46PolitikkFemstjernersbevegelsen: Salvini ikke lenger troverdig22:44SportHovland på delt 11.-plass i Columbus, nærmer seg PGA-touren22:40PolitikkRopstad vil ikke si om KrF stiller seg bak bompengeskissen22:34PolitikkSvak Ap-måling i Trondheim – mister hvert tredje mandat22:27SportZekhnini snytt for matchvinnerstatus22:09SportViking flere hakk bedre enn nedrykkstruede Strømsgodset22:01SportDurasovic tapte challengerfinalen i Slovenia21:58VerdenOver 4.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria21:51SportStorseier for Viking21:50VerdenDonald Trump vurderer å oppføre aktivister fra ytre venstre på terrror-liste21:44SportKirkevold påførte Midtjylland poengtap21:33SportStille protest avløst av høylytt skuffelse for Union-fansen21:18Verden16-åring skal ha drept familie på fem i Russland20:52SportBalotelli vender hjem20:51SportStart klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40PolitikkKrFs landsstyre innkalt til telefonmøte
Populært