Kvinner i EU tjener langt mindre enn menn i samme stilling

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinner i EU tjener 16 prosent mindre enn menn i tilsvarende stilling, viser tall Eurostat legger fram i forbindelse med den internasjonale kvinnedagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På verdensbasis tjener kvinner hele 23 prosent mindre enn menn i samme stilling. Med dagens fart i likestillingsarbeidet vil det ta 70 år å lukke lønnsgapet, konstaterer den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO.

Kjønnsforskjellen i Europa er så vidt mindre enn i USA, der den er 20 prosent i kvinnenes disfavør. Innenfor EU er gapet spesielt høyt i Tyskland og Storbritannia med 21 prosent.

I Frankrike er forskjellen 14 prosent, mens den i Italia og Romania er overraskende lav med 5 prosent.

Overgrepskultur

Statistikken fra Eurostat blir sluppet dagen før markeringen av den 40. internasjonale kvinnedagen. Det siste året har vært preget av kvinneopprøret mot trakassering og sexovergrep, først i filmbransjen, senere i mange yrker.

Metoo-kampanjen har satt søkelys mot en mannlig overgrepskultur som har pågått mer eller mindre i det skjulte, og som ingen har stått opp imot på en organisert måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: En av tre unge sykepleiere opplever trakassering fra pasienter

Vold og undertrykkelse

Men veien til likestilling og frihet mot overgrep er lang. Kvinner i mange land opplever daglig vold og undertrykkelse uten mulighet til å kunne påvirke sin egen situasjon gjennom aksjoner og medieoppmerksomhet.

EU-kommisjonen forsikrer at arbeidet for likestilling har høy prioritet. Tirsdag undertegnet 15 av kommisjonenes 28 medlemmer en erklæring om at likestilling er en nøkkelverdi i EU.

I februar 2018 viste statistikken at 36 prosent av de ledende stillingene i kommisjonen var besatt av kvinner. Kommisjonsleder Jean-Claude Juncker har sagt at han vil øke andel til 40 prosent innen han går av i oktober 2019.

Les også: Stenseng foreslår 50 prosent kvinner på lister ved lokalvalg