Sverige vinner igjen. Eller Norge

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Uansett er det «bevist» at svensker jobber lenge. Rundt 43 prosent er i jobb ved alder 66 år. Dette er en betydelig høyere andel enn i Norge. Men er det bra eller ikke?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Kathleen Buer
Redaksjonssjef ABC Nyheter.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Det har vært et mål med hele den store omleggingen av pensjonssystemet i Norge at vi skal få gode grunner – intensiver – til å stå lenge i jobb.

Ikke til evig tid og ei heller uansett, men lenger enn før. Du finner spor av dette i hele pensjonsreformen. For å få bedre alderspensjon må du jobbe lenger. For å få bedre økonomi dersom du blir ufør er det innført skattesymmetri mellom trygd og arbeid, som gjør det enklere å «veksle» inn trygd mot lønn. Man skal tro at dette styres av krefter som vil oss vondt og ikke unner oss å trekke pusten på slutten av et langt yrkesaktivt liv eller når vi ellers har behov for det.

Sannheten er imidlertid en helt annet. Vi har fortsatt et sosialsystem som fanger oss opp på en solid økonomisk måte, om enn ikke så raust som før på mange felt. Dette er en fornuftig tanke, av flere årsaker.

La oss vente med økonomien litt. I den svenske undersøkelsen fra Linnèuniversitetet (Anxo, Ericson og Herbert) ser vi at over 90 prosent sier at motivet for å jobbe er at «arbeidet gir stimulans som beriker meg…» (ref. Seniorpolitikk.no). Å være ut av huset og føle at man bidrar med nyttige ting er helsebringende i seg selv. At man også føler personlig tilfredsstillelse ved å jobbe er faktisk den viktigste begrunnelse for å stå på. Dette forsterkes av hva de 20.000 respondentene svarte på spørsmålet om de ville velge annerledes dersom de vant fem millioner i lotto.

Et klart flertall svarte at de likevel ville valgt å jobbe.

Selvsagt ligger det økonomiske motiver bak reformene også. Det er nemlig noen som skal betale for trygdeytelsene også. Det er ikke oljefondet eller folketrygdfondet – de heter forresten ikke det lenger - men skattebetalerne, dagens og fremtidens. Det viktigste økonomiske "fondet" for samfunnet ligger i verdien av arbeid.

Da nærmer vi oss svaret på overskriftens quiz. Er det bra eller ikke at Sverige har høyere andel lønnsmottakere enn Norge i denne aldersgruppen? Sverige er inne i en revisjon av sin pensjonsreform og denne inkluderer en gradvis økning av laveste pensjonsalder. Ser vi på nasjonaløkonomien og folkehelsen kan det tyde på at det er bra for Sverige. For den enkelte kan det hende at svaret er noe annet, men det jeg vet er at de mest fornøyde pensjonistene vi har i Storebrands enorme kundebase er de som føler at de har tatt et valg på helt frivillig grunnlag.

Pensjonsreformen har gitt oss helt nye muligheter til å velge mellom arbeid og pensjon etter 62. Er jobben ok, helsen god og livet bra er det greit å jobbe. Men det vet du ikke lang tid i forveien. Gi deg selv friheten ved å planlegge pensjonsøkonomien din allerede nå. Nedbetal lån. Spar også på andre måter enn i boligen. Sjekk pensjonsrettighetene dine.

Les også:

Er jeg for gammel – til pensjonssparing? Ikke tale om

Eier du aksjer eller aksjefond? Da må du lese dette!

Høy lønn? Mindre lån!

Det er ingen skam å dø med gjeld

La skattemeldingen vise fremtidig inntekt!

Personvernpolicy