Meny

Vinmonopolet øker prisene for første gang siden 2012

Det kan bli litt dyrere å kjøpe vin på Vinmonopolet fra 1. mai. Foto: Gorm Kallestad / NPK
Et krisetegn, mener Vin- og brennevinsleverandørenes forening.

Fra og med 1. mai justerer Vinmonopolet opp prisene for første gang siden 2012, melder Dagens Næringsliv (DN).

Årsaken til at Vinmonopolet har unngått prisoppgang de siste seks årene er at de har effektivisert og redusert kostnader. Nå må de øke prisene for å ivareta sine økonomiske forpliktelser overfor Vinmonopolets styre og Helse- og omsorgsdepartementet.

Prisoppgangen vil skje ved at det faste påslaget øker fra 8,90 til 9,40 kroner per liter. En flaske vin vil dermed bli cirka 40 øre dyrere, mens en halvliter øl vil bli omtrent 25 øre dyrere, ifølge DN.

Jan-Olav Styrvold, økonomidirektør i Vinmonopolet, forklarer til avisen at dette ikke nødvendigvis innebærer at alle varene blir dyrere ettersom grossistene kan nedjustere prisene sine for å unngå at varen blir dyrere.

Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening, mener det økte påslaget er et krisetegn. Hun tror at dette skyldes at Vinmonopolet enten har opplevd at salget har gått ned eller at salget har utviklet seg flatt.

– Folk synes det er for dyrt, og i stedet handler de på taxfree eller på grensen, og noen smugler sikkert også. Det er en stor andel av alkoholkonsumet som går utenom Vinmonopolet, sier Jordheim til DN.

Les også:

Vinmonopolet selger vin fra ulovlige bosetninger

Vinmonopolet i samtaler med Avinor om å ta over taxfreesalget

Privatøkonomi
Populært