Bitcoin: – En ny generasjon gullgravere har våknet

Nå vil alt fra eiendomsmeglere til sportsforhandlere og restauranteiere ha kryptomaskiner.

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Foto: Jack Guez / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I januar opplevde Komplett Bedrift en vekst på hele 921 prosent i salget av grafikkort, sammenlignet med omsetningen i samme måned i fjor, skriver Finansavisen.

Årsaken er først og fremst graving etter kryptovaluta, ifølge selskapet.

– En ny generasjon gullgravere har våknet. Det blir spennende å se om vi er i starten av en ny industri, sier Stian Gabrielsen, direktør for Komplett Bedrift, ifølge avisen.

Kremmere

Kompletts salgsdata viser at det er kremmere som til daglig driver i mer tradisjonelle bransjer som etterspør PC-er og maskinvare som er egnet til for eksempel bitcoinutvinning.

Selskapet ser at blant annet eiendomsmeglere, restauranteiere og sportsforhandlere hamstrer grafikkort og annet utstyr.

– Vi har fått mange nye kunder som et resultat av dette fenomenet, og salget av grafikkort og annet utstyr øker i takt med verdistigningen på bitcoin og annen kryptovaluta, sier Gabrielsen til Finansavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor sommer merket Komplett Group for alvor at interessen for maskinvare som kan brukes til å utvinne bitcoin tok seg opp.

Les også: – Ett nøkkeltall blir ekstremt viktig å følge med på

Den gang hadde bitcoinkursen beveget seg fra rundt 1.000 dollar i februar til rundt 2.500 dollar. Fra midten av september eksploderte bitcoinhysteriet og kursen ble i løpet av kort tid sendt fra litt over 3.000 dollar før toppen på 19.607 dollar ble nådd 18. desember.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I slutten av forrige uke vaket bitcoinverdien rundt 8.200 dollar.

– Bedriftskunder som graver etter kryptovaluta er i stor grad unge kremmere som ser muligheter. De satser i ulike valutaer og følger utviklingen tett. Det finnes mange varianter av kryptovaluta, og noen krever spesiell maskin-vare, sier Gabrielsen.

Les også: Fredriksen gleder seg over rally på børsen

Artikkelen fortsetter under annonsen

17 mill. bitcoin

I dag er det frigitt rundt 17 millioner bitcoin. Hvert tiende minutt utvinnes det ifølge avisen 12,5 bitcoin globalt, etterhvert som avanserte algoritmer løses ved hjelp av datakraft.

Hvert fjerde år halveres mengden med bitcoin som slippes, og halvveis ut i 2019 slippes det 7,25 bitcoin hvert tiende minutt. Totalt skal det 21 millioner bitcoin ut i markedet, noe som først vil skje i 2140.

Se også: Bitcoin klorer seg oppover igjen

Saken er først publisert på Hegnar.no