Meny

– Dårlige råd skremmer mange fra å gjøre gode boligkjøp

Bergen. Foto: Odd Steinar Parr/Hegnar.no.
– Konsekvensene er enorme, sier megler.

I slutten av januar omtalte vi tall fra Proaktiv Eiendomsmegling, som viste at varelageret av usolgte boliger krymper.

Mandagens boligprisstatistikk fortalte oss at det var en treffsikker analyse.

Daglig leder for Proaktiv i Bergen, Kenneth Aadland, gikk veldig langt i å slå fast at boligprisene vil stige fremover.

Les også: Gullår i eiendom: 17 ansatte deler 115 millioner

– Gode kjøp glipper

Samtidig irriterer han seg over at mange går glipp av gode boligkjøp fordi de lytter til det han mener er dårlige råd.

– Høsten 2013 hadde enkelte kommentatorer spådd om hverandre til de omtrent var nede på at markedet skulle falle 30-40 prosent. Deretter steg markedet i Oslo 40 prosent. Jeg kan ikke skjønne at det er bedre og nærmest mer anstendig å spå nedgang, enn å spå oppgang. Selv når fasiten viser hvem som hadde rett, sier Aadland til Hegnar.no i dag.

– Når folk lot være å handle, og fikk 40 prosent prisvekst imot seg, gjorde det handel umulig for mange. De hadde rett og slett ikke egenkapital nok eller mulighet til å låne det de trengte. De måtte ta regningen med en gang, eller fortsette å leie eller bo hjemme, fortsetter han.

Les også: – Disse eiendommene har det største fallpotensialet

– Skaper forskjell

Meglersjefen omtaler konsekvensene som enorme.

– For mange ble det en beslutning som gjorde fremtiden og livet langt vanskeligere enn det hadde trengt å være. Det vi meglere selger, er kompetansen vår, og alle som hørte på oss i 2008/09 og i 2013/14 har hatt en eventyrlig utvikling på eiendommene sine, sier Aadland.

– Dette er dessverre noe av det som skaper de mest uheldige sosiale forskjellene i dagens samfunn, legger han til.

Les også:  Norges billigste - her får du mest bolig for pengene

– Det eneste lure

Proaktiv-sjefen mener at de som står utenfor alltid vil være taperne i et marked som vil ha 2-3 retningsforandringer hvert tiende år.

– De mest forsiktige som skal treffe bunn eller topp vil garantert komme dårligst ut økonomisk, men dette er også menneskelig fordi det vil ta mye tid og være uheldig å bo på et sted som ikke passer livssituasjonen. For dem som leier er det enda vanskeligere: de fratas muligheten til å kjøpe etterhvert som veksten skaper distanse, sier Aadland.

Han peker videre på at de fleste eiendommer har steget mer i verdi enn den enkelte har mulighet til å spare fra en vanlig inntekt.

– Dermed er det umulig å spare seg til den tiltrengte egenkapitalen. Det eneste lure er å kjøpe en eiendom man har råd til, slik at man er inne i markedet, avslutter Aadland overfor Hegnar.no.

Les også:   Færre tillatelser til nye boliger

Saken er først publisert på Hegnar.no

Privatøkonomi
Populært