– Det er utvilsomt et «pensjonsran»

Foto: Scanpix

Nordmenn har mer tiltro til at arbeidsgiver gir gode råd om pensjon enn en finansrådgiver.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konsulentselskapet Mercer har spurt 7.000 personer i 12 land, også Norge, hvem de stoler på når det gjelder råd om pensjon, skriver DN.

– Nordmenn har mer tiltro til at arbeidsgiver gir gode råd om pensjon enn en finansrådgiver. Det er jo interessant. Arbeidsgiver tar riktignok noen vesentlige beslutninger om pensjonen din. De bestemmer nivået, profilen og leverandøren. Men vi har sett eksempel på arbeidsgivere som har satt arbeidstagerne i spareprofiler med bare ti prosent aksjer. Det er utvilsomt et «pensjonsran» både for unge og eldre ansatte i en bedrift, sier administrerende direktør Per Myklestu i Mercer Norge til avisen.

Les også: NAV: - Trygdekostnader kommer til å skyte i været

Påvirkes av børsene

Ansatte med innskuddspensjon får ofte automatisk spareprofiler med en liten andel aksjer.

– Oftest er aksjeandelen lavere enn de ansatte hadde valgt selv om de hadde god kunnskap om aksjemarkedet, sier Myklestu til DN.

Høy aksjeandel bør ikke bare forbeholdes unge arbeidstagere, mener han.

– Har du liten andel aksjer i innskuddspensjon, for eksempel 50 prosent, utgjør eksponeringen mot aksjemarkedet kanskje rundt ti prosent av samlet pensjon. Hvis det kommer et stort børsfall rett før pensjonsalder, vil derfor ikke den samlede pensjonen din bli vesentlig påvirket. Hvis du har for lav aksjeandel, vil du derimot gå glipp av den mulige oppsiden, muligheten til å få høyere pensjon, sier pensjonsrådgiver Tore Martin Andersen i Mercer til DN.

Les også: Arvetabber du må unngå

(Artikkelen er først publisert på Hegnar.no)

Personvernpolicy