Kjøpte du IPS? Da må du begynne å jobbe nå

IPS er lønnsomt, men du må ha is i magen.
IPS er lønnsomt, men du må ha is i magen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du blant de nesten 45 000 som benyttet deg av den nye spareordningen for pensjon i 2017? Det vil du takke deg selv for den dagen du blir pensjonist. Men husk: Dette er langsiktig sparing som krever en innsats om resultatet skal bli best mulig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Knut Dyre Haug
Pensjonsøkonom i Storebrand

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen kom med nye regler for skattefavorisert pensjonssparing (IPS) i 2017. IPS er svaret på et spørsmål som ble stilt allerede under arbeidet med pensjonsreformen:

Hvordan kompensere for at for at folk i større grad gjøres ansvarlige for sin egen pensjon?

Man ville at fremtidens folketrygd skulle være en god og trygg plattform, men så at nivået på utbetalingene kunne bli lavere for noen. Din pensjon er nå mer avhengig av hva som skjer gjennom livet, gjennom valg du eller andre tar for deg. Du tjener opp pensjon gjennom hele ditt yrkesaktive liv, og pengene skal fordeles over en stadig lengere forventet levetid. Behovet for å kunne sikre seg selv sto tydeligere frem.

Skal du binde sparepenger til pensjon, er IPS mer lønnsomt enn andre sparetilbud. Stortinget har lagt inn noen godbiter som er ment å gi akkurat denne effekten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan sees på som en motytelse for at du binder pengene, til pensjonsalder eller til du eventuelt blir ufør, og noen år etter dette.

Men skal du få maksimalt ut av ordningen, så krever det en viss egeninnsats. Det er flere ting du faktisk må gjøre selv for å få full uttelling.

La oss starte med selve sparingen: Mange som kjøpte i 2017 satte inn et engangsbeløp. Det er helt ok det, men ikke gjør det flere ganger. For å få IPS virkelig lønnsomt, bør du i årene fremover ha en avtale om månedlig sparing. Da blir det lettere å spare, men det viktigste er at du da kjøper nye fondsandeler til «riktig» tid. Riktig tid er nemlig hele tiden, jevnlig. Da kjøper du både mens markedet stiger og faller. Prøver du å "time" kjøp og salg, viser erfaringene at de aller fleste av oss taper mot markedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så må du også sjekke hvordan pengene dine spares. IPS er langsiktig sparing, og det eneste riktige for lang sparing er å ha en høy andel av aksjer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ja, jeg vet at verdien da vil gå opp og ned, men det er faktisk bare bra. Det er faktisk disse svingningene som gir deg meravkastning over tid.

De forteller deg at verdiene og forventingene forandrer seg over tid. Du er nær verdiskapningen i verden, og du får disse beskjedene rett inn på sparekontoen din, uten filter.

Til sist må du tenke kostnader. Lavere kostnader og høy aksjefondsandel er bra. Ta gjerne en andel indeksfond, og da aller helst et internasjonalt indeksfond, inn i sparemiksen din. Tilbudet av disse lavkostfondene begynner å bli bra, så din pensjonsleverandør har sikkert noen slike å tilby også.

Når denne arbeidsinnsatsen er unnagjort, er mye av ditt pensjonsforsett unnagjort for i år. Da er det bare å lene seg tilbake, holde et øye med sparesaldoen og glede seg til pensjonstilværelsen.