Vi betalte 627,7 milliarder kroner med kort

Foto: NTB scanpix
Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av fjoråret ble det brukt betalingskort til å handle varer og tjenester for 627,7 milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tall fra Nets og BankAxept AS viser at betalingskortene ble benyttet til å handle varer og tjenester for 627,7 milliarder kroner, 2,8 prosent mer enn året før. I løpet av 2017 ble kortene brukt 1,86 milliarder ganger, en økning på 4,5 prosent sammenlignet med 2016.

I desember ble det utført nesten 170,1 millioner kortkjøp, 1,4 prosent mer enn desember 2016. I årets siste måned ble det handlet varer og tjenester for 62,9 milliarder kroner med betalingskort, en økning på 1,6 prosent sammenlignet med tilsvarende måned i fjor.

– Isolert kan det se ut som om veksten i desember er lav sammenlignet med tidligere år, men det som utgjør mye av forskjellen skyldes at det i 2017 var færre handelsdager mellom jul og nyttår enn det som var tilfelle i 2016, sier Stein-Arne Tjore, pressesjef for Nets i Norge, i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag 22. desember ble det satt ny rekord i kortbruk, aldri før er kortene benyttet så flittig og for så store beløp. Bare i løpet av denne dagen ble betalingskortene benyttet til å handle for mer enn 3,9 milliarder kroner, og totalt ble det utført i overkant av 8,7 millioner kortkjøp.

– Aldri før har nordmenn handlet så mye med bankkort som i 2017. Dette er første året BankAxept er benyttet mer enn 1,6 milliarder ganger, og også første gang det er handlet for over 500 milliarder i løpet av et år, sier Frode Riis Andersen, kommunikasjons- og markedssjef i BankAxept AS.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bankkort med BankAxept ble benyttet mer enn 1,6 milliarder ganger i 2017, noe som er 49,8 millioner ganger mer enn året før. Verdien av dette var nesten 505,5 milliarder kroner, mot 495,6 milliarder kroner året før.

I desember ble det utført omtrent 148,2 millioner kjøp med BankAxept-kortene og det ble handlet varer og tjenester med BankAxept for mer enn 51,5 milliarder kroner.
– Det at såpass mange kjøp går som BankAxept-transaksjoner, tyder på at de fleste nordmenn foretrekker å betale med penger de har på konto, uttaler Riis Andersen i meldingen
I tillegg til BankAxept-kort, fordeler kortbruken seg på ulike internasjonale kort, kredittkort og elektroniske gavekort.

Les også:

Aksjefond: Seks vinnere - og seks tapere

Fem stjernefond - og ett som går på en stjernesmell

Saken er opprinnelig publisert på Hegnar.no