Tren sparemuskelen med digitale verktøy

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Nesten halvparten av oss har et økonomisk nyttårsforsett. Det som topper listen er å bruke mindre penger eller å spare mer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Silje Sandmæl
Forbrukerøkonom i DNB

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Langt flere unge enn eldre har satt seg økonomiske nyttårsforsetter. I aldersgruppen 18 til 29 år er det tre av ti som har slike forsetter – nesten halvparten har et mål om å spare mer. En av tre vil bruke mindre penger, og like mange vil sette opp et budsjett.

Det viser en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for DNB.

Hvorfor er de unge mest ivrig?

Dette skyldes nok blant annet at det har kommet en rekke nye digitale tjenester i 2017 som gjør det enklere og mer motiverende å spare. Én av fire brukere av vår app «Spare» er mellom 20-29 år. Deretter er 22 prosent i aldersgruppen 30-39 år.

Forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl. Foto: Mellingsater/Larsen
Forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl. Foto: Mellingsater/Larsen

Særlig de unge er vant til å bruke apper som hjelper dem i hverdagen. Det kan være apper som hjelper dem med å trene mer, lese bedre til eksamen eller sove bedre.

Ved å gi sparing, som mange unge opplever som kjedelig, en ny innpakning, ser vi at flere unge får øyene opp for sparing.

Økende sparevilje hos nordmenn

Vi ser også at nordmenn generelt har blitt mer opptatt av sparing gjennom det siste året. Stort fokus på viktigheten av sparing – godt hjulpet av myndighetene som har lansert både aksjesparekonto og en forbedret versjon av IPS, har fått oss til å innse at vi må ta ta grep.

Selv om de unge er «app-generasjonen», anbefaler jeg alle i alle aldre å sette seg økonomiske nyttårsforsetter og bruke digitale hjelpemidler for at det skal bli enklere å lykkes.

Når du har sparingen din i en app blir det mer synlig, og man får et mer bevisst forhold til det. Mange opplever også at motivasjonen øker når du enkelt kan følge med på hvordan du nærmer deg sparemålet.

Les også: Også i 2018 vil pensjon være på «alles» lepper

Fem råd for å nå sparemålet ditt:

1. Gå gjennom gamle synder for å kunne spare mer

For å kunne spare mer i det nye året er du nødt til å kartlegge hva du brukte pengene dine på i fjor. Dette gjør du ved å logge inn på nettbanken og sjekke hva du har brukt penger på de siste månedene

2. Finn pengene

Nå som du vet hva lønnen din går til, er tiden inne for å bestemme hva du faktisk ønsker å bruke pengene dine på. Er kjøpekaffen verdt de ekstra tusenlappene i året? Trenger du alle TV-kanalene? Stokk om på økonomien din og sorter den slik du ønsker. På den måten får du frigjort penger til sparing.

3. Sett opp budsjett

Etter å ha stokket om på økonomien din og frigjort pengene du trenger, er tiden inne for å sette opp et budsjett. Kontroll er nøkkelen til å kunne spare, og det får du gjennom oversikt. I budsjettet skriver du opp inntekten din og utgiftene du sitter igjen med fra steg to.

Les også: 2018 - et nytt år med nye sparemuligheter

4. Full sparegris

Det finnes en rekke tiltak du kan gjøre for å gi en boost til sparingen. For eksempel kan du bestemme deg for å kjøpe brukt i stede for nytt, eller for å ta en ryddesjau og selge ting du ikke bruker. Det finnes mange apper, grupper på Facebook og sider på nettet der du enkelt kan kjøpe og selge brukt.

Sparepotensialet er desidert størst på mat. De fleste av oss handler ofte, gjerne uten mål og mening. Det kan være mye å spare på å lage en matplan og handleliste.

5. Sett deg konkrete mål

Et konkret sparemål gjør det mer motiverende å bruke mindre penger. Last ned en spare-app og legg inn sparemålene dine. For å la det gå sport i sparingen bør du opprette en månedlig spareavtale der det trekkes et fast beløp, for eksempel når lønningen kommer inn på konto.

Les også:

IPS eller ikke IPS?

Nei, rikdom sildrer ikke ned

Kredittkort kan gi trippel gjeld på tre år

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden