Meny

Lønnssjokk: 25.000 får et saftig lønnshopp

En rekke personer i hotell- og serveringsbransjen kan se frem til lønnshopp. Foto: Shutterstock.
– Dette vil nok komme som et sjokk på aktørene i bransjen

Mange ansatte i overnattings- og serveringsbransjen har krav på en kraftig lønnsøkning, skriver Finansavisen onsdag. Fra 1. januar har nesten 100.000 ansatte i overnattings-, servering og cateringvirksomhet fått innført minstelønn. Begynnerlønn for arbeidstagere over 20 år, eller etter fire måneders praksis over 18 år, er nå 157,18 kroner i timen. Noe lavere satser gjelder for unge arbeidstagere.

– Dette vil nok komme som et sjokk på aktørene i bransjen, sier Nils Kristian Lie, partner og advokat i Advokatfirmaet Ræder, til Finansavisen.

– Mange har lønn betydelig under. Jeg var nylig borti en sak der voksent serveringspersonell hadde lønn på 118 kroner i timen. Det er nok ikke uvanlig på kafeer, barer og restauranter, sier Ole André Oftebro, også han partner og advokat i Ræder.

Les også:   Slik blir din økonomi i 2018

Det er anslått at rundt 25 prosent av de ansatte i bransjen har en lønn som er under den grensen som nå er innført. Ifølge Finansavisen er det gjennom en delvis allmenngjøring av Riksavtalen 2016-2018, en tariffavtale mellom NHO og NHO Reiseliv på den ene siden, og LO og Fellesforbundet på den andre siden, at de nye lønnsgrensene blir innført.

Ifølge SSB, var overnattings- og serveringsnæringen den næringen i Norge som i 2016 betalte sine ansatte lavest lønn. Gjennomsnittlig månedslønn var 29.700 kroner, mot for eksempel 41.000 kroner i bygg- og anleggsvirksomheter. Tall for 2017 kommer i februar.

– Når om lag 25 prosent av de ansatte i bransjen tjener under grensen, kan det bli snakk om svært store summer. Vi vet ikke hvor mye disse arbeidstagerne må justeres opp, men hvis alle de 25.000 som har under minstelønn skal justeres opp 20 kroner i timelønn vil det kunne koste bransjen opp mot én milliard kroner, sier Lie til Finansavisen.

Les også:  Skal du be om lønnsøkning? Ikke si dette

Denne saken ble først publisert i Hegnar.no

Privatøkonomi
Populært