To grep kan hindre bitcoinkollaps

Bitcoin. Foto: Antana/ Flickr.com
Bitcoin. Foto: Antana/ Flickr.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bitcoin-systemet kan funke, men bare hvis man gjør noen viktige endringer, mener forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den enorme interessen for bitcoin utgjør i seg selv et stort problem for kryptovalutaens fremtidige skjebne, mener forskerne Gur Huberman, Jacob Leshno og Giamac Moallemi fra Columbia Business School og Columbia University.

I en artikkel på økonomi-nettstedet Vox argumenter de for at dagens modell for kryptovalutaer ikke er egnet til å hente inn tilstrekkelige inntekter til at det over tid vil være nok personer og institusjoner som stiller datakapasitet tilgjengelig for å gjennomføre og overvåke transaksjonene, skriver Finansavisen.

Bitcoin-verdenen består av «minere», altså aktører som stiller maskinvarekapasitet tilgjengelig til systemet, og brukere, altså innehavere av bitcoin, som ønsker å gjennomføre transaksjoner. «Minere» får betalt i form av en andel av nyutstedte bitcoin, tildelt ut fra hvor mange transaksjoner systemet gjør gjennom aktørens maskiner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Satser hundretusener og utvinner bitcoin på en låve i indre Troms

To grep

Men systemet kan funke, skriver forskerne, hvis man endrer oppsettet på to måter.

Det ene grepet er ifølge Finansavisen å myke opp den vedtatte kapasitetsgrensen på 1 megabyte hvert tiende minutt. Med dagens konstante volum er det kun etterspørselen som påvirker transaksjonsgebyrene og dermed inntektene til «minere». Ved å heve eller senke kapasiteten i takt med etterspørselen, kan systemet sikre omtrent konstant kø og konstante inntekter.

Det andre grepet går på å gi mindre blokker høyere prioritet, skriver Finansavisen. I dagens system håndteres i stedet relativt store blokker av transaksjoner med flere minutters pause mellom hver transaksjon. Denne modellen krever dermed at det er køer for å generere tilstrekkelige transaksjonsgebyrer.

«Det ville være gunstig å redesigne systemet til å håndtere så små blokker som mulig, og sikre frekvent handel av små blokker», mener forskerne.

Les også: Alpingutta casher inn

(Artikkelen er først publisert i Hegnar)