Kredittkort kan gi trippel gjeld på tre år

Vær forsiktig med kredittkortbruken i desember, anbefaler Elisabeth Realfsen.
Vær forsiktig med kredittkortbruken i desember, anbefaler Elisabeth Realfsen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Bruker du mer på julehandelen enn du vil kunne betale ned med januar-lønnen, risikerer du å bli fanget i din egen gjeldsspiral, advarer Elisabeth Realfsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Elisabeth Realfsen
Redaktør og daglig leder i Finansportalen

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Også denne julen vil nordmenn handle for omtrent 30 prosent mer enn i årets øvrige måneder. Ifølge bransjeorganisasjonen Virke vil den samlede handelen i desember i år utgjøre 56,3 milliarder kroner. I gjennomsnitt betyr dette rundt 10 700 kroner per nordmann. Alle nordmenn er tatt med i regnestykket, slik at en familie på fire vil handle for 43.000 kroner alt i alt. Når dette er 30 prosent mer enn i en gjennomsnittsmåned, er familiens merutgifter på grunn av julefeiringen på cirka 10.000 kroner.

Hele 300 av de 333 kredittkortene i Finansportalens kredittkortoversikt har en effektiv rente på 25 prosent eller mer ved en gjeld på 15.000 kroner. Med 25 prosent rente fordobles gjelden i løpet av tre år.

For mange vil desemberlønnen – med halv skatt – kunne dekke det meste av det som trengs til jul. Ved en gjennomsnittslønn på ca 43.000 kroner måneden og gjennomsnittlig skatt på 25 – 30 prosent ellers i året, vil den halve skatten i desember bety cirka 10.000 kroner mer å rutte med i en familie med to inntekter. I vår eksempelfamilie på fire, vil man altså kunne dekke merutgiftene ved julen med merinntektene av halv skatt.

Men når 10.000 kroner er det anslåtte gjennomsnittet, betyr det at noen vil bruke mindre, og andre betydelig mer. Fra før vet vi også at årsveksten i forbrukslån og kredittkortgjeld til norske kunder var 12,5 prosent i 2. halvår 2016.

Bruker du mer på julehandelen enn du vil kunne betale ned med januar-lønnen, risikerer du å bli fanget i din egen gjeldsspiral.

Det vanligste er at rentene på kredittkortgjeld er så høy at gjelden blir fordoblet i løpet av tre år, hvis du ikke betaler renter og avdrag.

Men dette er ikke det verste uføret du kan komme i om du kaster alle hemninger under juleshoppingen. Ved de aller dyreste kortene er den effektive renten hele 43 prosent og mer. Ved så høye renter øker gjelden med tre-ganger´n i løpet av bare tre år. Har du handlet for 15.000 kroner du i grunnen ikke hadde, øker gjelden din altså til 45.000 kroner når bare tre år har gått.

All kredittkortgjeld er ikke like dyr - Finansportalens oversikter viser at ni kort belaster deg for mindre enn 20 prosent i rente Sjekk hvilke i Finansportalens kredittkortoversikt.

Likevel bør du huske før du starter innkjøpene for alvor, at all kredittkortgjeld er så dyr, at du bør unngå å ha rentene som budsjettpost i 2018.

Ha en riktig god julehandel!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden