Gavekort verdt milliarder går rett i søpla

– Det ligger store verdier i de norske hjem, minner Forbrukerrådet om før julegavene handles inn.Illustrasjonsfoto
– Det ligger store verdier i de norske hjem, minner Forbrukerrådet om før julegavene handles inn. Illustrasjonsfoto Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Like sikkert som at utallige gavekort venter på å bli pakket opp julaften, er det at mange av gavekortene aldri kommer til å bli brukt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er kjedelig å brenne inne med gavekort for hundrevis av kroner. Det er nok en god del penger som går tapt for forbrukerne, sier leder for forbrukerdialog i Forbrukerrådet, Pia C. Høst, til TV2.

For syv år siden presenterte økonomiprofessor ved Norges Handelshøyskole, Ola Grytten, en analyse av omfanget av ubrukte gavekort basert på undersøkelser blant de store kjøpesenterkjedene i Norge.

Grytten konkluderte med at verdier for anslagsvis 2,5 milliarder kroner aldri ble realisert av gavekort-innehaverne. Dermed kan butikkene sitte igjen med en pen fortjeneste.

– Går i glemmeboken

Økonomiprofessor ved Norges Handelshøyskole, Ola Grytten Foto: Wkipedia
Økonomiprofessor ved Norges Handelshøyskole, Ola Grytten Foto: Wkipedia

– Butikken kan selv velge hvor lenge et gavekort skal vare. Det vanligste er at gavekortene varer i ett år. Hvis gavekortet ikke har noe dato, er det tre år som gjelder. Mange gavekort på tjenester varer i tre måneder, har Forbrukerrådet tidligere uttalt til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge utenlandske undersøkelser blir mellom 10 og 20 prosent av gavekortbeløpet aldri brukt.

– Det kan være fordi vi får gavekort på ting vi ikke hadde tenkt å kjøpe i utgangspunktet, og derfor må vente på at anledningen kommer, så går det i glemmeboken, har Grytten tidligere uttalt i en kommentar til VG.

– I nærheten av tre milliarder

I dag anslår økonomiprofessoren at verdien på ubenyttede gavekort øker år for år.

– Da er det klart at vi er i nærheten av tre milliarder kroner nå. Man skal ikke være rakettforsker for å skjønne det, sier Grytten til TV 2.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge en undersøkelse Forbrukerrådet gjennomførte for noen år tilbake, hadde en av ti nordmenn minst ett ubrukt gavekort liggende fra fjorårets jul.

– Det kan være lurt å legge inn en alarm på telefonen sin før gavekortets utløpsdato, slik at man rekker å benytte det i tide, oppfordrer forbrukerdialog i Forbrukerrådet, Pia C. Høst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere kjøper alternative gaver

En av tre nordmenn har kjøpt alternative gaver, mens nesten halvparten av skoleelever og studenter har gjort det. Alternative gaver er blitt så populære at Plan International Norge ikke greier å møte etterspørselen på enkelte varer.

En ny undersøkelse utført av YouGov på oppdrag fra Plan viser at 20 prosent av oss kommer til å gi bort en alternativ gave denne jula. Blant de spurte i alderen 18 til 39 år er andelen enda høyere. Og 31 prosent av skoleelever og studenter planlegger å kjøpe slike gaver.

– Det er interessant at spesielt ungdom er bevisst og ønsker å gi noe tilbake. De er fremtidas beslutningstakere og vi ser ofte at trender starter med de unge. I Plan har vi definitivt merket interessen for gavene våre, sier generalsekretær i Plan, Kjell Erik Øie i en pressemelding.

Ønsker seg alternative gaver

Jo mindre folk tjener jo mer positive er de til å få alternative gaver, og det er de yngste som er aller mest positive. 65 prosent av studenter og skoleelever hadde reagert positivt på å få en alternativ gave til jul.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge undersøkelsen er symbolske gavekort, på for eksempel rent vann, skolegang og myggnetting, det som står øverst på ønskelista hos de som ønsker seg alternative gaver. Dette ser de også hos Plan. Men årets mest populære produkt har vært gryteunderlaget fra Molekule.

– For andre året på rad er vi utsolgt. På seks uker hadde lagerbeholdningen på nesten 600 gryteunderlag forduftet, og det lenge før adventstida i det hele tatt hadde begynt, opplyser Øie.