Meny

Bitcoin-manien: – Tar opp boliglån og betaler med kredittkort

Illustrasjonsfoto Foto: Bitcoin - AP Photo/Rick Bowmer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi ser at folk tar opp boliglån for å kjøpe bitcoin. (...) Folk bruker kredittkort, trekker på egenkapitalen, forteller et styremedlem i delstaten Alabamas finanstilsyn, John Borg, i et intervju med CNBC.

– Dette er ikke noe en person som tjener 100.000 dollar i året, som har boliglån og to barn på universitetet, burde investere i, legger han til.

En bitcoin koster nå rundt 16.840 dollar, ned fra mandagens toppnotering på 17.366 dollar. Siden nyttår utgjør avkastningen over 16.000 prosent, skriver Finansavisen.

Les også: Fikk bitcoins for 50.000 låst på Bitcoins Norway

Gull, pyramide eller ponzi?

Kryptokonsulenten Diana Vu i ioVentures anslår at minst halvparten av de som nå kjøper bitcoin ikke vet hva teknologien bak denne kryptovalutaen dreier seg om, eller hva de kjøper.

– Bitcoinkursen kan falle til 1.000 dollar på en dag, og dersom du taper alt, vil ikke myndighetene hjelpe deg, forklarer hun.

Mange har uttrykt sterk skepsis til bitcoin og det brukes betegnelser som pyramide og ponzi-svidel. At den må forbys. Tilhengerne sammenligner bitcoin med gull og drømmer om at kursen skal gå 20-gangern fra dagens nivå.

De som har erfaring fra tradisjonell finans er sterkt kritiske og mener det er en boble som kommer til å sprekke.

– Bitcoin-utviklingen er omtrent like drøy som tulipanboblen i Amsterdam for noen hundre år siden, hevder forvalter Morten Astrup i Storm Capital Management overfor Finansavisen

– Ingen valuta som beveger seg mer enn ti prosent om dagen egner seg i praksis som betalingsmiddel, og dét blir nok bitcoins bane i lovlig handel, legger han til.

Les også: Slik kunne du låse inn høye risikofrie gevinster i bitcoin

Finanstilsynet griper inn

Analysesjef Karl-Johan Molnes i Norne Securities tror at myndighetene vil ta en mer aktiv rolle i kryptomarkedet, skriver avisen.

– På mandag stoppet USAs finanstilsyn (SEC) en kapitalinnhenting (ICO) på 15 mill. dollar til en app for restaurantanmeldelser, opplyser han blant annet.

Molnes synes kursbevegelsene for bitcoin og andre digitale valutaer minner mer om det man ser i pyramidespill enn for en reell aktivaklasse, og han er ikke alene om det.

(Artikkelen er først publisert på Hegnar.no)

Privatøkonomi
Populært