Rekordmange boliger for utleie

Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De kresne har mye å velge mellom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

November-rapporten fra Utleiemegleren forteller om en gjennomsnittsleie for 1-romsleiligheter som aldri har vært høyere.

Snittleien for en 1-romsleilighet i Oslo ligger nå på 9.532 kroner måneden, 2,0 prosent høyere enn i oktober og 6,4 prosent høyere enn i november i fjor.

En 2-romsleilighet koster nå i snitt 12.188 kroner måneden å leie, 1,9 prosent mindre enn i oktober og 2,2 prosent mer enn i november 2016.

Oslo: - Mye å velge i

Å leie en 3-romsleilighet i hovedstaden koster nå i snitt 15.190 kroner måneden, 1,9 prosent mindre enn i oktober, men 0,4 prosent mer enn i november i fjor.

– Det er mye å velge i for leietakerne, og leietakerne er kresne. Flere som ikke får solgt/venter med å selge legger boligen ut til oss for korttidsleie (3-9 måneder). Dette vil trolig fortsette inn i 2018. Vi vet at mange prosjekter ferdigstilles nå til våren, og som fører til ytterligere flere boliger i leiemarkedet, sier daglig leder ved Utleiemegleren Frogner, Geir Skogheim, i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Daglig leder på Grønland-kontoret, Magnus Wennberg, påpeker at flere visninger nå kreves for å få leid ut, mens tilbudet av utleieboliger ifølge Sinsen-sjef Vemund Holmen har vært større enn etterspørselen den siste tiden.

– Vi må tilbake til juni for å finne en tilsvarende mengde utleieboliger i markedet, sier han.

– Ser at flere investerer

På Romerike tegner daglig leder Karsten Olsen bildet av et voksende utleiemarked.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et Finn.no-søk på Romerikes kommuner viser 20 prosent flere utleieboliger enn normalt. Mye av årsaken til dette er at det ferdigstilles mange nye boliger. Kun de siste to månedene har vi leid ut 20 nybygde leiligheter i Lillestrøm sentrum, og som ulike boliginvestorer har kjøpt for å leie ut, sier han.

– Vi ser at flere investerer på Romerike, da det er kort vei til Oslo og det et helt annet krav til egenkapital utenfor Oslo-grensen ved kjøp av denne type boliger, legger Olsen til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I snitt var leien 10.755 kroner for en 2-romsleilighet på Romerike i november, 1,7 prosent ned fra oktober, men 5,7 prosent høyere enn i november i fjor. En 3-romsleilighet kostet 12.763 kroner i snitt, 0,3 prosent mindre enn i oktober, men 4,8 prosent mer enn i november i fjor.

Les også: Boligbygg får hard medfart i ny rapport

– Leietakers marked

I Asker og Bærum falt leieprisene videre i november.

I snitt kostet det 9.333 kroner å leie en 2-romsleilighet i Asker og Bærum i november, 7,5 prosent mindre enn i måneden før og 13,4 prosent mindre enn i november i fjor.

Leien for en 3-romsleilighet var 15.037 kroner i snitt i november, 4,3 prosent mer enn i oktober og 6,2 prosent mer enn i november i fjor.

– Prisen på de minste leilighetene har fortsatt å synke utover høsten. Det er leietakers marked på denne type leiligheter. Utleiere velger nå å senke pris i stedet for å risikere at boligen ikke blir leid ut før jul. For de litt større leilighetene er det en motsatt trend, og prisene har økt jevnt siden i sommer. For øyeblikket er det et stort utbud av ledige boliger til leie på Finn.no i forhold til etterspørsel, så da blir det et leietakervennlig marked ut året, sier daglig leder Tom Anders Andersen i en kommentar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rekordhøyt tilbud

I Drammen steg prisene i november.

Gjennomsnittsleien for en 2-romsleilighet var 9.450 kroner i november, 6,3 prosent høyere enn i oktober og hele 17,3 prosent høyere enn i november i fjor.

– Leiemarkedet i november fortsetter trenden fra i høst med rekordmange boliger annonsert på Finn.no. Det er mindre oppmøte på visning, og i hovedsak leietakers marked. Mens det tidligere var lett å leie ut nye 2-roms i sentrum, har vi også merket mindre interesse i dette markedet. Noe av forklaringen kan være at det er flere nye prosjekter som nå er ferdigstilt, og flere slike boliger for leie, sier daglig leder Eivind Sveen.

– I et slikt marked er leieprisene veldig prissensitive. Nå som vi er midt inne i julebordsesongen og julestria, har erfaringene fra tidligere år vært at vi går en rolig tid i møte på leiemarkedet frem til nyåret, og at det tar seg opp igjen i januar, avslutter han.

Les også: Verdens nest høyeste skyskraper fylles opp

Saken er opprinnelig publisert på Hegnar.no