NHO-topp hardt ut mot AFP-ordningen

Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri mener AFP-ordningen er for dyr. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri mener AFP-ordningen er for dyr. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stein Lier-Hansen, direktør i NHOs størstes forening Norsk Industri, mener avtalefestet pensjon (AFP) har blitt en for dyr ordning «for godt betalte menn».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– AFP ble innført for å hjelpe de såkalte sliterne til å klare å stå i jobb til de ble 67 år. I dag vet knapt noen hvem disse sliterne er, og ordningen er blitt alvorlig utvannet, sier Lier-Hansen til VG.

– I dag er det blitt en dyr ordning for godt betalte menn. De får et påslag på allerede gode pensjonsordninger, sier han, og legger til:

– Det vil bli svært mange flere AFP-ere i fremtiden. Underfinansieringen vil bli mellom 40 og 60 milliarder kroner i 2040. Norge har ikke råd til det, advarer han.

Forrige uke slo LO og NHO fast i en rapport at den nye ordningen for AFP i privat sektor holder folk i jobb lenger, slik hensikten var. Rapporten antydet også at ordningen vil bli dyr og underfinansiert i framtiden.

Tre av fire mottakere av AFP i privat sektor i 2016 var menn.

LOs første nestleder, Peggy Hessen Følsvik sier AFP fungerer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å hevde at AFP er blitt en dyr ordning for godt betalte menn, er en urimelig kritikk av en ordning som har bidratt til å løfte pensjonsnivået til mange kvinner over den magiske grensen som gjør at de også kan førtidspensjonere seg om det har behov for det. Sånn sett har AFP en likestillende og inntektsutjevnende effekt, sier hun.