– Den egentlige Bitcoin-revolusjonen

Den britiske avisen The Guardian har laget denne videoen, som forsøker å forklare Bitcoin-fenomenet på 3,5 minutter.

Kursen på den digitale valutaen bitcoin har tatt av som en rakett denne uka. – Et slikt nettverk har aldri eksistert før, sier en av Norges fremste Bitcoin-eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bitcoin-valutaen fungerer nærmest som kontanter, men er digital. Den digitale valutaen har hatt en voldsom kursstigning i høst, men en tilsvarende økt interesse blant investorer.

Seniorøkonom Torbjørn Bull Jenssen er konsulentselskapet Menons ekspert på Bitcoin og Blockchainteknologi. Foto: Menon Economics.
Seniorøkonom Torbjørn Bull Jenssen er konsulentselskapet Menons ekspert på Bitcoin og Blockchainteknologi. Foto: Menon Economics.

– Ingen investeringer er helt risikofrie, og bitcoin har en åpenbar risiko ved seg. Jeg synes det er litt skummelt hvor raskt folk som ikke har lest seg opp på bitcoin bestemmer seg for å investerer i det, sier seniorøkonom Torbjørn Bull Jenssen til ABC Nyheter.

Han skrev en masteroppgave om Bitcoin i 2014, og har fortsatt å følge utviklingen som seniorøkonom i Menon.

Bitcoin kalles gjerne en virtuell valuta eller kryptovaluta. Den er hverken utstedt eller regulert av en sentralbank. Et lite, men voksende antall bedrifter, inkludert Microsoft, aksepterer bitcoin som betaling. Ved inngangen av 2017 var én slik digital «mynt» verdsatt til 752 dollar. Fredag ble én bitcoin omsatt i Asia for rekordhøye 17.000 dollar (142.000 kroner). Siden falt kursen igjen, til omkring 16.000 dollar, melder BBC News. Prisen har steget med 70 prosent i løpet av denne uken.

– Flertallet av dagens eiere kjøper og selger dem som en ren investering, sier Jenssen.

– Helt nytt nettverk

Men Bitcoin er også navnet på det digitale betalingsnettverket der kryptovalutaen overføres.

– Bitcoin-nettverket er en plattform for desentralisert håndtering av verdier, og må ha et verdiobjekt for å fungere. Bitcoin-valutaen er dette objektet, sier Jenssen.

Han mener nettverket og teknologien er det virkelig spennende med Bitcoin.

Internett er allerede et åpent og generelt nettverk for informasjonsutveksling, der man kan se alle former for informasjon: video, dokumenter, Skype, og så videre. Tidligere hadde vi spesialiserte systemer for slike tjenester.

– Det som har manglet er et åpent og generelt nettverk for verdiutveksling. Det har aldri eksistert før Bitcoin, sier Jenssen.

At nettverket er digitalt og desentralisert innebærer at man kan overføre den digitale valutaen elektronisk, direkte mellom brukere, uten å måtte gå via banker eller annen tredjepart. Det innebærer også at man kan bruke nettverket til å overføre andre former for digitale verdier, uten mellomledd, forklarer seniorøkonomen.

– Dette kan være, aksjer, norske kroner, kunst eller brukerdata, sier han.

Bitcoin-teknologien er i ferd med å danne grunnlag for en rekke nye tjenester.

– Rundt Bitcoin ser vi noe av den enorme innovasjonen som i internetts første år.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Folk bruker en bitcoin-minibank i Hong Kong fredag 8. desember 2017. Bitcoin er verdens mest populære virtuelle valuta. Slike penger er serier med datakode som signeres digitalt hver gang de brukes til handel. Scanpix/AP.
Folk bruker en bitcoin-minibank i Hong Kong fredag 8. desember 2017. Bitcoin er verdens mest populære virtuelle valuta. Slike penger er serier med datakode som signeres digitalt hver gang de brukes til handel. Scanpix/AP.

Boble?

Verdien av bitcoin fastsettes av tilbud og etterspørsel på det åpne markedet, på samme måte som andre valutaer. De store svingningene og mangelen på sentralbank har gjort mange økonomer skeptiske til bitcoin som fremtidig betalingsmiddel. Mange frykter at det kun dreier seg om en «boble», som vil sprekke med et smell og koste mange betydelige investeringer. Det er også lansert andre kryptovalutaer de siste årene.

– Det er i hvert fall ikke tvil om at mange av de nye kryptomyntene utstedt for nettverk som ikke finnes enda vil bli bobler, sier Jenssen.

Han tror også bitcoin-valutaen vil oppleve et markant fall, men sier han ikke tør uttale seg om hvor fallet vil begynne.

– Spørsmålet er hvor langt den vil falle. Det er ikke en boble fordi bitcoins er verdiløse, men akkurat hva verdien bør være er vanskelig å si. Når prisen stiger, det omtales mer i pressen og mange investerer gir det en feedback-loop. Selv om dotcom var en boble på 90-tallet ble internettbransjen likevel en suksess i sum, sier Jenssen.

Mot slutten av 2013 gikk bitcoin fra en pris på 100 til over 1000 dollar stykket. Prisen stupte siden, men bitcoin døde på ingen måte.

Noe av oppsvinget i høst forklares med at Commodity Futures Trading Commission, en amerikansk føderal etat, i forrige uke gjorde det klart at den vil tillate salg av terminkontrakter («futures») knyttet til Bitcoin. Oppsvinget forklares også med at store investorer har begynt å vise interesse for valutaen på en annen måte enn tidligere.

Børs-selskapet CME Group vil åpne for futures-handel med bitcoin fra 18. desember. Dette er første gang den uoffisielle nettvalutaen slipper til på en stor børs.

Les også: Professor om bitcoin: – Det beste eksempelet på en boble akkurat nå

(Artikkelen fortsetter under bildet).

En presentasjon om bl.a. Bitcoin under Interpols verdenskongress i juli 2017. Bitcoin har også blitt knyttet til kjøp og salg av kriminelle tjenester. Scanpix/EPA
En presentasjon om bl.a. Bitcoin under Interpols verdenskongress i juli 2017. Bitcoin har også blitt knyttet til kjøp og salg av kriminelle tjenester. Scanpix/EPA

Investere i bitcoin?

Jenssen ønsker ikke å komme med konkrete anbefalinger om hvordan man eventuelt bør investere i bitcoin i dag.

– Google litt rundt, vurder alternativer, finn noe der du er fornøyd med sikkerheten. Tenk gjennom hvor mye du vil kjøpe for, og hva du vil bruke det til, sier han til ABC Nyheters lesere.

En mann passerer en bitcoin-minibank i Vilnius i Litauen onsdag 6. desember 2017. Scanpix/Reuters.
En mann passerer en bitcoin-minibank i Vilnius i Litauen onsdag 6. desember 2017. Scanpix/Reuters.

Bitcoin kjøpes og selges fra før på egne bitcoin-børser på internett, eller direkte mellom kjøper og selger. Allerede finnes Bitcoin-minibanker i flere land. Man får tilgang til Bitcoin-nettverket ved å opprette en bitcoin-kommebok, et type program som gir adgang til nettverket, tilsvarende en nettleser som gir tilgang til internett. Til mindre kjøp er det vanlig å bruke en mobilapp, et program på mobilen.

– Det er vanskelig å finne de seriøse aktørene på et såpass uregulert market. Man må bruke tid på søk, og for eksempel sjekke hvor lenge aktørene har eksistert, om andre brukere anbefalere det, om navnet på leverandøren dukker opp sammen med nøkkelord som «scam» (svindel), sier Jenssen.

Den elektroniske valutaen fungerer allerede som betalingsmiddel i flere tusen nettbutikker, vanlige butikker, restauranter og barer. Mange velger å investere i bitcoin som sparingform, eller med håp om å spekulere i kurssvingningene.

Bitcoin suvenirmynt. Den virkelige Bitcoin-valutaen er digital. Scanpix/EPA.
Bitcoin suvenirmynt. Den virkelige Bitcoin-valutaen er digital. Scanpix/EPA.

– Så lenge det ikke er kjempestore beløp går jo det ofte greit. Beløpet må stå i forhold til arbeidsinnsats man legger inn i research. Invester i kunnskap før du investerer penger, sier Jenssen.

– Hvor sikkert er Bitcoin?

– Systemet har nå markedsverdi på over 250 milliarder dollar. Ingen har klart å hacke det, ingen har klart å rive det ned, og det har fungert i ni år. Av det kan man konkludere at det er «250 milliarder dollar sikkert». For en nysgjerrig investor som investerer litt av julebonusen bør det holde i massevis, sier Jenssen.

Les noen tips fra ABC Nyheters samarbeidspartner Pengenytt.no: Slik investerer du i bitcoin

– Åpen kode gir nyskaping

Kildekoden til Bitcoin-teknologien er åpen, slik at alle kan bygge videre på systemet, og lage sine egne versjoner. Dette synes Jenssen er noe av det mest spennende med Bitcoin-fenomenet.

– Gründervirksomhet, videreutvikling av nettverket og programmene, apper som kan produseres til lav kostnad. Slike ringvirkninger er det virkelig revolusjonerende med bitcoin, sier Jenssen.

– Med et slikt system kan alle lage mer spesialtilpassede løsninger, med en vanvittig innovasjonstakt og nisjetilpasning.

Bitcoin er på mange måter et tregt og ineffektivt system, innrømmer Jenssen, men tilføyer:

– Det er noe av kritikken man så mot internett på 90-tallet. Det som gjorde at internett kom videre og ble forbedret var den samme form for åpenhet vi ser i Bitcoin. Hvem som helst kunne i prinsippet forbedre tjenestene.

Bitcoin-logoen på reklamen til en elektronikk-forretning i Tokyo i september. Scanpix/Reuters.
Bitcoin-logoen på reklamen til en elektronikk-forretning i Tokyo i september. Scanpix/Reuters.

Mange aktører jobber nå med å utvikle tjenester som bruker eller bygger videre på Bitcoin-nettverket; vekslingstjenester, betalingsapper og annet. Jenssen trekker frem vennebetalingstjenesten Circle som et eksempel:

– Den minner om Vipps, og lar venner overføre små betalinger. Circle bruker bitcoin-teknologien i bakgrunnen. Man vil se flere slike tjenester, som bruker denne teknologien som basis uten at sluttbrukeren nødvendigvis tenker over det.

Coinmap er et nettsted med oversikt over cirka 11.000 butikker, hoteller, barer og cafeer som allerede aksepterer bitcoin.

Mange investerer også i bitcoin som de ville investert i annen valuta. Jenssen tror den store investor-interessen i høst vil være positivt for innovasjonen.

I februar fastslo den norske regjeringen at bitcoin skal unntas moms, på samme måte som andre finansielle tjenester.

Les også: Dette er de skattemessige konsekvensene ved handel med bitcoin

Den mystiske Satoshi

Bitcoin-standarden ble foreslått i en publikasjon av «Satoshi Nakamoto» i 2008. Fortsatt er det usikkert hvem som står bak dette pseudonymet.

– Det vi vet er at for ni år siden var dette en ide i en persons hode, som ble spredd på en epostliste for noen få kryptografi-interesserte. Han fikk med seg noen på å lage en betaversjon. Og nå er vi her: bitcoin diskuteres i all verdens sentralbanker og investormiljøer, og kryptovalutaen setter daglige markedsrekorder. Dette har vokst frem evolusjonært, det har aldri vært sentralt regulert, sier Jenssen.

Kildekoden som ligger til grunn er tilgjengelig for alle.

– Derfor er det få i bitcoin-miljøet som bryr seg videre om hvem som egentlig fant det opp. De vurderer koden for hva den er, sier Jenssen.

Seniorøkonomen tror teknologien og prinsippene Bitcoin bygger på kan ha grensesprengende potensiale, og at høstens fornyede oppmerksomhet vil bidra til å forløse dette:

– Dette er virkelig potensielt ånden ut av lampen, og ingen vet hva utfallet vil bli.

Les også: Winklevoss-tvillingene har blitt de første bitcoin-milliardærene

«Blockchain»?

Australian Securities Exchange (ASX) i Sydney annonserte fredag 7. desember 2017 at Australias største aksjemarked vil ta ibruk blockchain-teknologien som driver bitcoin for visse transaksjoner. Scanpix/AFP.
Australian Securities Exchange (ASX) i Sydney annonserte fredag 7. desember 2017 at Australias største aksjemarked vil ta ibruk blockchain-teknologien som driver bitcoin for visse transaksjoner. Scanpix/AFP.

I Bitcoin-nettverket kan hvem som helst bidra til å klarere transaksjoner, og holde nettverket oppdatert. I tillegg kan hvem som helst opprette bitcoin-konti, uten å oppgi informasjon til andre.

For å sikre at regnskapet blir riktig kombineres flere teknologier. Hver bitcoin-konto har en privat kode, som brukes til å signere ved overføring av bitcoin mellom kontoer. Dermed får alle transaksjoner en unik signatur. For å hindre produksjon av falske bitcoins føres det en logg over hele transaksjonshistorikken til hver enkelt bitcoin. Dette kalles bitcoinens transaksjonskjede («blockchain» på engelsk).

Block-chain er nøkkelen til at verdifull digital informasjon i Bitcoin-nettverket kan håndteres uten mellomledd og allikevel sikkert.

– Den åpne blockchain-teknologien kan legge grunnlaget for et nytt internett. Nye tjenester vokser allerede frem oppå denne teknologien, med økt sikkerhet, økt personvern og billigere tjenester, sier Jenssen.

Den slovenske «mine-bedriften» NiceHash ble angrepet av hackere denne uken. Scanpix/Reuters.
Den slovenske «mine-bedriften» NiceHash ble angrepet av hackere denne uken. Scanpix/Reuters.

For å lage «blokker» må et svært krevende matte-problem løses av en aktør i Bitcoin-nettverket som kalles «miner». Dette er en data- og strømkrevende prosess som bidrar til å øke sikkerheten og også er måten nye bitcoin blir til.

Selv om bitcoins og nettverket regnes som svært sikkert kan tydeligvis «minebedrifter» rammes hardt. Fredag melder BBC News at en ledende mine-tjeneste, der brukerne låner bort ledig datakraft og strøm til mine-aktiviteten, har blitt frastjålet 4700 bitcoin av «svært profesjonelle» hackere. Dagens verdi av ranet: ca 80 millioner dollar.

Det er satt en øvre grense for hvor mange bitcoins som vil bli laget: 21 millioner bitcoins. Det finnes omtrent 16,5 millioner i omløp i dag, og produseres omtrent 3600 nye per dag.

Øvrige kilder: NTB, SNL , BBC News.

Les også:

En kryptisk økonomi vokser frem

Politiet krever inn bitcoins fra narkotiltalte

Personvernpolicy