Meny

Bitcoin passerer 15.000 dollar

Investorer fortsetter å kaste seg over bitcoin, og den nettbaserte valutaen ble torsdag verdsatt til over 15.000 dollar.

I midten av januar var kursen for én bitcoin 752 dollar, men nettvalutaen har hatt en enorm vekst i år. Den siste måneden har økningen vært dramatisk, men oppturen overskygges av frykten for en boble.

Natt til torsdag ble en bitcoin omsatt for rekordhøye 14.475 dollar (119.958 kroner) i Asia-handelen, og noen timer senere passerte valutaen 15.000 dollar. Dagen før ble en bitcoin omsatt for 12.000 dollar for første gang.

Bitcoin ble etablert i 2009 som en del av en kryptert programvare og har ingen sentralbank i ryggen. Valutaen har dermed heller ingen lovbestemt vekslingskurs.

«Tog uten bremser»

Den voksende etterspørselen etter bitcoin forklares med en økende aksept blant tradisjonelle investorer for oppfinnelsen. Bitcoin ble i sin tid regnet som en valuta forbeholdt datanerder og finanseksperter.

Men enkelte, deriblant USAs sentralbank, har advart mot at bitcoin kan true stabiliteten i pengeøkonomien. Frykten for en boble øker i takt med bitcoinens verdi, og et krakk kan bli dramatisk.

– Bitcoin fremstår nå som et tog uten bremser, sier Shane Chanel i Sydney-baserte ASR Wealth Advisers.

Fakta om bitcoin:

* Bitcoin er en digital valuta laget i 2009 av en person kjent under navnet Satoshi Nakamoto.

* Valutaen genereres av dataprogrammer som setter begrensninger på hvor store beløp som skapes, noe som hindrer inflasjon. Betalingssystemet har ingen sentralisert struktur.

* Noen fordeler med bitcoin er at den er særdeles godt kryptert, og at den kan bli delt opp i uendelig små brøkdeler – hvilket muliggjør mikrotransaksjoner. Den kan bli overført fra en person til en annen på tvers av kloden uten å gå via noen tredjepart.

* Nettvalutaen har lenge vært populær blant kriminelle fordi den er vanskelig å spore.

* En digital valuta veksles kun elektronisk, og eksisterer ikke i form av mynter og sedler. Ordet brukes vanligvis om såkalte kryptovalutaer, som verken er utstedt eller regulert av noen sentralbank og derfor ikke har noen statsmakt i ryggen. Valutaens verdi avgjøres derfor fullstendig av markedet, og verdien kan i prinsippet forsvinne når som helst.

Det mørke nettet

Stadig flere aktører kaster seg nå inn i nettvalutamarkedet, men en form for korreksjon er uunngåelig, påpeker han.

Amerikanske myndigheter åpnet forrige uke for å inkludere bitcoin i handel med såkalte futures, kontrakter for fremtidig salg og kjøp av valutaen i framtiden, på store børser. Denne beslutningen bidro ifølge analytikere også til den kraftige økningen.

Valutaen brukes til å kjøpe alt fra narkotika på det mørke nettet til øl på ordinære puber. Transaksjonene skjer når tungt krypterte koder passerer gjennom et nettverk.

Privatøkonomi
Populært