Avviser boligkrakk - ser flere lyspunkter

Sjeføkonom for Eika Gruppen Jan L. Andreassen.
Sjeføkonom for Eika Gruppen Jan L. Andreassen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjeføkonom i Nordea øyner myk landing, mens Andreassen i Eika er ikke videre imponert over dagens tall.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viste i dag at boligprisene falt 1,1 prosent i november.

Justert for sesongvariasjoner var boligprisene ned 0,4 prosent.

Årsveksten på landsbasis er minus 0,5 prosent. Det vil si at boligprisene nå er 0,5 prosent lavere enn i november 2016.

I oktober var årsveksten positiv med 0,7 prosent.

Dette er første gang siden 2014 at 12-månedersveksten i boligprisene er negativ.

Les også: – Mørketiden er over i boligmarkedet

– Det var usedvanlig svake tall, jøje meg

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen er ikke videre imponert over dagens tall.

– De var usedvanlig svake, jøje meg, skriver Andreassen på sin blogg.

Andreassen minner om at markedet vil tilføres en rekke nye leiligheter en gang utpå nyåret.

– La oss si det sånn; folk får nok moderne leiligheter å velge i, slår sjeføkonomen fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Meglere kan håpe at bunnen er nær, men foreløpig er det nok for tidlig å si at nedgangen er over. I desember er det som regel julesalg av usolgte boliger, som har samlet seg opp gjennom året, og som dumpes i pris i større grad enn i andre måneder. Ventet nedgang er halvannen prosent nedgang. Verst der hvor utbudet er størst, avslutter Andreassen.flere enn i samme periode i fjor.

Avviser boligkrakk

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets understreker at boligprisfallet ikke er over, men at det trolig nærmer seg slutten.

Et boligkrakk avviser han.

– Dagens tall bekrefter vår mistanke om at det var for tidlig å avlyse nedturen i boligmarkedet. Tallene er noe under Norges Banks prognoser, men husk at oktober var på den sterke siden, skriver han i en oppdatering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordea-økonomen forteller at han ser flere tegn på en bedre balanse i markedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Boligprisene i Oslo, der nedturen startet og har vært sterkest, falt mindre enn i landet som helhet. Oslo-prisene var ned 0,5 prosent fra oktober til november, mindre enn de fleste andre større byene, og mindre enn i måneden før. Antallet usolgte boliger har sluttet å stige, og presseoppslagene blir mer positive, fortsetter han.

– Antall solgte boliger holdt seg opp, og økte faktisk. Vår analytiske modell signaliserer at nedturen nærmer seg slutten. Vi forventer at boligprisene faller litt til de neste par månedene, før de stabiliserer seg inn mot 1. kvartal, skriver Olsen.

Les også: - Boligprisfallet er ikke over

- Myk landing

Handelsbanken Capital Markets deler inntrykket av at boligmarkedet går inn for en myk landing.

– Dagens rapport er godt på linje med vårt scenario for en myk landing i boligmarkedet. Som vi skrev i går, har vi sett noen tentative tegn på at priskorreksjonen i Oslo flater ut. Rapporten i dag bekrefter dette ytterligere, skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i en oppdatering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Meglerhusets beregninger viser at boligprisene i Oslo falt moderate 0,3 prosent sesongjustert i november. Til sammenligning falt prisene 1,3 prosent sesongjustert i oktober.

– Vi merker oss også at aktiviteten er høy (i Oslo), og at lageret av usolgte boliger har falt i to måneder på rad. Alt i alt er det grunner til å tro at det meste av nedturen i Oslo er bak oss. Utenfor Oslo viser våre beregninger at over halvparten av fylkene opplevde uendrede eller stigende priser i november, fortsetter Handelsbanken-økonomen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mørketiden er snart over

Aktiv-sjef Karsten Onsrud ser for seg en stabilisering av markedet, og administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren ser også lys i tunnelen.

– Mørketiden er snart over. Om tre uker snur solen, og omtrent samtidig vil det også lysne i boligmarkedet, sier hun i en kommentar til Hegnar.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Meier mener de siste tallene gir grunn til optimisme.

– Meglerne rapporterer at det er flere på visning enn forrige måned og det i seg selv er oppmuntrende. Volumet er også bra. November og desember er erfaringsmessig nokså mørke årstider for visninger og boligsalg sammenlignet med resten av året, fortsetter hun.

Spådde sterk 2017-vekst

Hun henger seg samtidig opp i SSBs nye prognoser for norsk økonomi.

I rapporten, som kom i forrige uke, spår byrået boligprisfall de to neste årene.

I mars i fjor sa SSB-forsker Torbjørn Eika noe helt annet.

- Svak inntektsvekst vil bidra til at boligprisveksten blir flat ut året. Så vil vi se et omslag i konjunkturene fra kommende årsskifte og få en høyere inntektsvekst, samtidig som rentene fortsatt holder seg lave. Kanskje på sitt aller laveste. Det vil føre til ny og sterk boligprisvekst, uttalte han på en pressekonferanse da.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Optimismen er høy, snart kommer salgspresset

– SSB henger ikke med

Prognosen den gang var at boligprisene kunne stige 5-6 prosent årlig i perioden 2017-19.

– SSB forutså aldri det sterke fallet i boligprisene i 2017, og det er vanskelig å tillegge spådommene tyngde når byrået åpenbart ikke klarer å fange opp det som skjer i boligmarkedet, sier Meier.

– Vi er alle interessert i guiding, og ikke minst at denne guidingen gjenspeiler nært den faktiske situasjonen. Skal man vurdere boligmarkedet, må det skje i sanntid, fordi dette er et dynamisk marked som er i spill hele tiden. Og på denne øvelsen klarer - dessverre - ikke SSB å henge helt med, avslutter hun.

Saken er først publisert på Hegnar.no