Meny

Sa ikke ifra om eiendomsaksjer

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / NPK

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først etter at Dagsavisen tok kontakt, oppga olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) de over 8.000 aksjene sine. Nå beklager statsråden.

Stortinget har et register der representantene er pålagt å registrere sine verv og økonomiske interesser innen én måned etter at nyvalgt storting har trådt sammen. Registeret er også obligatorisk for regjeringens medlemmer.

Ifølge aksjonærregisteret eier olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) 8.009 aksjer i eiendomsinvesteringsselskapet Optimum Eiendomsinvest Tyskland I, og fem aksjer i NORDA som driver med forskning og utviklingsarbeid innen bioteknologi.

Ingen av disse aksjene hadde Søviknes oppgitt til det obligatoriske registeret.

LES OGSÅ: Søviknes til kamp for flere oljedråper

– Feilvurdering

– Eierandelen ble ikke meldt inn til registeret for stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmers verv og økonomiske interesser da jeg anså eierandelen i Optimum Eiendomsinvest som en fondsinvestering og derfor ikke registreringspliktig, sier olje- og energiministeren og legger til:

Stortingspresident Olemic Thommessen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Etter Dagsavisens henvendelse har jeg foretatt nærmere undersøkelser, og det fremgår at denne investeringen skulle vært meldt inn til Stortingets register. Jeg ble i tillegg oppmerksom på at jeg fremdeles eier fem aksjer i selskapet NORDA ASA.

Begge eierandelene er nå meldt inn til Stortingets register, opplyser Søviknes.

Optimum Eiendomsinvest ble i sommer omtalt i Dagens Næringsliv da det ble opprør blant deler aksjonærene. 1.200 norske investorer sprøytet inn nærmere 800 millioner kroner i tyske eiendomssyndikat, og mange tapte nær halvparten.

Søviknes opplyser at selskapet ble vedtatt avviklet den 30. oktober. Hans eierandel, på 0,22 prosent, har ikke lenger noen verdi. Da han kjøpte aksjene var de verdt 800.000 kroner.

– Som mange andre så jeg eiendom som en relativt sikker pengeplassering. I ettertid har det vist seg at dette ble en dårlig investering for min del. Jeg har sett på Optimum som et investeringsfond som investerte kapital i tysk eiendom. Derfor anså jeg det på linje med et aksjefond, og dermed ikke registreringspliktig. Denne vurderingen viste seg å være feil, og det beklager jeg, sier Søviknes.

LES OGSÅ: Det siste verden trenger er Søviknes

– Snålt

Professor i rettsvitenskap Eivind Smith ved Universitetet i Oslo synes det er underlig at aksjene ikke er oppgitt i utgangspunktet.

– Har du ikke oppgitt dette kan det bety to ting: Enten er du et rotehue eller så har du et ønske om å holde ting unna offentligheten. Det siste er det trolig ikke i dette tilfellet siden dette ikke er selskaper som berører hans virke som olje- og energiminister, sier Smith til Dagsavisen.

Han mener likevel det er kritikkverdig og snålt at aksjene ikke er oppgitt.

– Det er gode grunner til at dette registeret finnes. Det handler om å bidra til tilliten til våre folkevalgt og et transparent samfunn, sier professoren.

LES OGSÅ: Terje Søviknes refser småpartiene for olje-nei: – Et demokratisk problem

– Alt skal registreres

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) minner om at Stortinget har skjerpet inn registreringsplikten til å gjelde alle eierinteresser uansett beløpsstørrelse. En hovedårsak til det var at reglene skulle være enklere å forholde seg til.

– Det er en selvfølge at alle som er registreringspliktige skal oppgi disse eierinteressene. Likevel gjør vi representantene oppmerksomme på dette med jevne mellomrom fra Stortingets side, sier Thommessen.

Han minner om at samme ordningen gjelder for statsrådene.

– Jeg vet ikke om regjeringen har noen rutiner for å minne om sånn, men min er erfaring er at det er fort gjort å gjøre en forglemmelse. Jeg har jo glemt å registrere aksjer selv. Den gangen gjaldt reglene for aksjer til 90.000 eller mer, og problemet mitt var at jeg ikke hadde fulgt med på at verdien på aksjene mine hadde steget. Nå som reglene gjelder alle aksjer er reglene enklere å følge, sier stortingspresidenten.

Stortingspresidenten selv eide aksjer for 362.500 kroner uten å oppgi disse i registeret, kunne Dagbladet avsløre i fjor. Det var etter dette reglene ble strammet inn.

– Med så enkle regler – hva sier det deg at man likevel ikke har registrert aksjene sine?

– Da betyr det at du ikke har tenkt på det. Det kan være mye å tenke på når du går inn som ny olje- og energiminister, uten at det er en unnskyldning. Her skal alt registreres. Dette er en viktig påminnelse for alle om å tenke gjennom den problemstillingen, sier Thommessen.

LES OGSÅ: Thommessen gjenvalgt med knapt flertall

Artikkelen er opprinnelig publisert hos Dagsavisen.

Les også:

Solberg: Unnskylder aldri det Søviknes gjorde

Søviknes forsvarer norsk olje og gass

Tidligere statsråder slutter seg til søksmålet mot statenPrivatøkonomi
Populært