Pensjonsslippen tilbake i posten neste sommer

KrF tar en budsjettfinte og sikrer flertall for at landets pensjonister fra og med 1. juli neste år kan få pensjonsslippen tilbake i postkassa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Rundt en halv million pensjonister er ikke digitale brukere eller har reservert seg mot digital postkasse. For mange er det ikke noe problem at slippen ikke sendes i posten, men andre føler seg på siden av samfunnet fordi de ikke mestrer den digitale utviklingen, sier KrFs Steinar Reiten til NTB.

Det var opprinnelig Senterpartiet som fremmet representantforslaget som torsdag behandles på Stortinget, men det er KrFs løse forslag til saken som vil få flertall. Forskjellen mellom de to er datoen. Mens Sp ville gjeninnføre slippen alt fra nyttår, måtte KrF av hensyn til budsjettforliket med regjeringen skyve på datoen til 1. juli.

– Da er revidert nasjonalbudsjett lagt fram, og vi varsler nå at vi vil bruke noe av handlingsrommet vårt i disse forhandlingene på å få denne endringen på plass, sier Reiten.

Irritasjon i Høyre

KrFs forslag som ble lagt inn onsdag kveld, vekker irritasjon i Høyre.

TILLIT: - Vi har pålagt NAV og kommunene opplæring i bruken av digital pensjonsslipp. Det går på tilliten løs ikke bare for oss, men også brukerne av systemet, når KrF vil reversere denne lille reformen etter halvannet år, sier Heidi Nordby Lunde. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
TILLIT: - Vi har pålagt NAV og kommunene opplæring i bruken av digital pensjonsslipp. Det går på tilliten løs ikke bare for oss, men også brukerne av systemet, når KrF vil reversere denne lille reformen etter halvannet år, sier Heidi Nordby Lunde. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– De ønsker å reversere en reform som 1. juli neste år har vært i kraft i halvannet år. Brukerne har begynt å venne seg til det, NAV-kontorene har hat opplæring på det og vi har pålagt kommunene å gi opplæring til eldre. Så skal de altså bruke mer tid og ressurser på å gjeninnføre en papirlapp folk flest har vennet seg til ikke kommer, sier Heidi Nordby Lunde (H) til ABC Nyheter.

– Vi har behov for store reformer på sosialsektoren. Når vi ikke engang klarer å gjøre noe med en reform til 33 millioner, hva skjer da med de store reformene? spør hun.

Aktuelt: LO spår pensjonssmell for slitere

Millionregning

Høyre ble overrumplet i og med at KrF i budsjettforliket med regjeringen ble med på et budsjett uten penger til papirslipp, men så kom med dette forslaget i tolvte time.

Det er anslått at det vil koste mellom 10 og 15 millioner kroner å gjeninnføre ordningen med pensjonsslipp per post. Ordningen vil utarbeides slik at den enkelte pensjonist selv må be om å få papirslippen tilsendt – formodentlig uten å måtte bruke internett for å gi beskjed.

Aktuelt:

Reglene for ny individuell pensjonsparing (IPS) med skattefordel er nå klare

Ny undersøkelse: Dette vil nordmenn gjøre som pensjonister

Personvernpolicy