Familieselskap har knust aksjemarkedet år etter år

Vinter på Oslo Børs. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg
Vinter på Oslo Børs. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg

Anne Lise Meyer har mye av æren for at verdiene har økt fra 100 millioner til over én milliard.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen.no): I løpet av de seneste 15 årene har verdiene i familieselskapet til Jens P. Heyerdahl d.y. steget fra rundt 100 millioner kroner til over én milliard.

– Verdiskapningen har vært hyggelig, sier adm. direktør Anne Lise Meyer i Hamang AS, til Finansavisen.

Hun er kvinnen bak den eventyrlige oppgangen i familieselskapet som tidligere het Hamang Papirfabrikk, og som har blant annet Jens P. Heyerdahl d.y. og hans barn på eiersiden.

Da Meyer tok over ledelsen av Hamang i 2002, var forvaltningskapitalen cirka 100 millioner kroner. Siden den gang har selskapets aksjeinvesteringer gjort det dobbelt så bra som utviklingen på Oslo Børs, og flere store eiendommer er blitt solgt. I dag forvalter Meyer og kollegene rundt 1 milliard kroner.

Avvikler selskapet

Nå er det imidlertid bestemt at familieselskapet skal avvikles, og milliardverdiene fordeles på eierne. Generasjonsskifte og mange utenlandsboende aksjonærer skal være blant årsakene, ifølge avisen.

– Avviklingen skjer gradvis. Det er opp til aksjonærene og styret hvordan dette skal skje, forklarer Meyer til Finansavisen.

– Vi kunne ha delt opp selskapet allerede tidlig på 1980-tallet, men hele familien mente at det var bedre å forvalte kapitalen samlet. Det har vist seg å være en klok beslutning. Vi har bygget opp et solid selskap, med flere ben å stå på. Men med fjerde generasjon på god vei inn på eiersiden, er det en fornuftig løsning å dele opp selskapet. Det er en tid for alt, sier styreleder Jens P. Heyerdahl d.y. i en melding som ble sendt ut til aksjonærene tirsdag kveld.

Les også: Trosser boblefrykt og smeller gjennom 10.000

Motbeviste fordommene

Hamang Papirfabrikk ble startet i 1906 av Eivind Lyche, morfaren til Heyerdahl, i Sandvika i Bærum. Fabrikken var i drift frem til begynnelsen av 1980-tallet, og i de senere årene har virksomheten stort sett dreid seg om investeringer i aksjer og eiendom.

– Da jeg overtok var de ansatte i selskapet en vaktmester som snart skulle gå av med pensjon og en sekretær med skrivemaskin. Nå er vi et moderne og aktivt familieselskap, forteller Meyer.

I tillegg til Meyer har staben inntil nylig bestått av en kontorassistent, en regnskaps- og analyseansvarlig, og økonomiansvarlig som også forvalter eiendomsinvesteringene. Sistnevnte blir værende i selskapet inntil videre.

Hun ble headhuntet av Heyerdahl for 15 år siden, og kom den gang fra stillingen som adm. direktør i Gillette Group i Norge. Tidligere erfaring hadde hun fra blant annet Hewlett-Packard og Netcom.

– Da jeg startet var det noen som sa til meg at jeg ikke ville overleve i denne jobben mer enn 6-12 måneder, fordi jeg var kvinne og kom fra bedriftsledersiden. Og nå har det gått 15 år, avslutter hun

Les mer i dagens utgave av Finansavisen . Saken er først publisert på Hegnar.no

Personvernpolicy