KrF tapte kampen for gammel hjertesakNå forsvinner Skatteklasse 2

OSLO 20171122. Krf-leder Knut Arild Hareide og generalsekretær Hilde Frafjord Johnson på veg inn til gruppemøte i Krf på Stortinget onsdag ettermiddag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
OSLO 20171122. Krf-leder Knut Arild Hareide og generalsekretær Hilde Frafjord Johnson på veg inn til gruppemøte i Krf på Stortinget onsdag ettermiddag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

KrF kan feire flere seirer i neste års budsjett, men gikk også på et sviende nederlag: Skatteklasse 2 blir borte. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er beklagelig. Det går på familiers valgfrihet. Det er en sak vi har kjempet for tidligere. Sånn er det i politikken. Vi har vunnet mange slag i dette budsjettet, men ikke alle, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NTB torsdag.

Skatteklasse 2 er en ordning som gir høyere personfradrag og gunstigere beskatning for ektepar der den ene parten har lav inntekt. Da budsjettavtalen på borgerlig side ble lagt fram onsdag, var det klart at ordningen blir borte.

– Vi har prioritert det i vårt budsjett, men registrerer at det ikke var noen andre partier på Stortinget som gjorde det. For KrF ble det viktigere å få gjennomslag for pleiepengeordningen, som hjelper noen av de mest sårbare familiene, sier Hareide.

230 millioner

De fire partiene på borgerlig side la onsdag fram en budsjettavtale etter vel to uker lange forhandlinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skatteklasse 2 har vært en hjertesak for KrF, som imidlertid har kjempet med ryggen mot veggen i denne saken også i tidligere budsjettforhandlinger.

Partiet hadde i sitt alternative budsjett satt av 230 millioner kroner for å opprettholde skatteklasse 2, som regjeringen fjernet i sitt opprinnelige budsjettforslag for 2018.

Partiets forhandler og finanspolitiske talsmann, Kjell Ingolf Ropstad, understreker at KrF fikk gjennomslag for å rette opp andre «usosiale kutt» fra regjeringen. Han peker også på gjennomslag for flere familiesatsinger, som økt tvillingpermisjon, økte foreldrepenger for dem som har vært lite i arbeid, og mer fleksibel kontantstøtte.

Integrering

Finansminister Siv Jensen (Frp) begrunnet avviklingen av skatteklasse 2 med at ordningen «svekker insentivene for å jobbe» da hun la fram budsjettet i oktober. Å kutte ordningen vil fremme likestilling, arbeidsdeltakelse og integrering, argumenterte hun.

Men Redd Barna var kritisk til forslaget.

– Det er en god intensjon å få innvandrerkvinner ut i jobb. Men et slikt kutt vil ramme barna med umiddelbar effekt, fordi det ikke er realistisk at kvinnene kommer i jobb fra dag én. Dette vil gi flere fattige barn, sa Thale Skybak i hjelpeorganisasjonen i oktober.