Føler seg flådd av norsk megler i Italia

Ekteparet Norskovs leilighet ligger i det gule huset. Foto: Privat.
Ekteparet Norskovs leilighet ligger i det gule huset. Foto: Privat.

Ekteparet Norskov ble sjokkert da de måtte ut med 14.874 euro i en omkostninger for et leilighetskjøp på 35.000 euro i Italia. Nå klager de inn megleren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen:) Høsten 2013 kjøpte ekteparet Mona og Pål Norskov en liten leilighet i den lille byen Tessennano i regionen Lazio mellom Roma og Firenze i Italia til rundt 35.000 euro.

Ekteparet benyttet seg av eiendomsmeglerselskapet Norsk Megling i kjøpsprosessen. Selskapet er en av Norges største meglere på bolig i utlandet.

Da regningen dukket opp, begynte ekteparet å stusse. Meglerhonorar og omkostninger ble over halvparten av kjøpesummen.

– Vi betalte Norsk Megling 45.000 kroner for profesjonell bistand, og dette er vi selvfølgelig inneforstått med at måtte betales. Men i tillegg måtte vi ut med 14.874 euro i omkostninger, som vi mener er unaturlig høyt. Svaret vi fikk var at det var dyrt å kjøpe billig.

Les også: Selger patrisiervilla for 40 mill.

– Kontakt flere meglere

To år senere solgte ekteparet leiligheten, og fikk tilgang til kjøpers kvittering. Her ble omkostningene, ifølge ekteparet 5.200 euro – nesten 9.700 euro mindre. Norsk Meglings kontor i Italia var ikke involvert i denne prosessen.

– Det var først da vi virkelig skjønte hvor galt det var. Vi har siden bedt Norsk Megling om å få refundert differansen. Det har de ikke gått med på, sier Pål Norskov.

Sett i ettertid mener han Norsk Meglings italienske representanter med vilje utnyttet ekteparets uvitenhet om italiensk byråkrati.

– De var veldig opptatt av å snakke det italienske systemet ned. De fortalte om hvor vanskelig og uoversiktlig alt var, og at de derfor måtte gjøre alt for oss. Men det har vi etterkant skjønt var feil. Den tryggheten de solgte inn var for å flå oss for mest mulig penger.

Ekteparet har klaget over beløpet og krevd dokumentasjon over kostnadene. De viste også til at bilagene ikke stemmer overens med hva som er fakturert. Norsk Megling avviste klagen, og viste til at differansen mellom bilag og sluttoppgjør, som utgjorde rundt 1.060 euro, er diverse offentlige gebyrer og bankgebyrer som man ikke får kvittering for i Italia.

På grunn av sykdom har ekteparet satt klagen på vent en periode. De har fortsatt et håp om å vinne frem med et krav.

– Vi har ikke lyst til at de skal få slippe unna. Vi kommer definitivt til å klage Norsk Megling inn for rette instans her i Norge, sier Pål Norskov.

– Hvilke råd vil dere gi til andre som ønsker bolig i bolig i utlandet?

– Først og fremst vil vi anbefale å ikke bruke Norsk Megling i Italia. Hvordan dette selskapet opererer i andre land, har vi derimot ingen kjennskap til. For å sikre et så godt resultat som mulig er det lurt å ta kontakt med flere meglere, både i Norge og Italia, sier han.

Minimumshonorarer

Finansavisen har lagt frem påstandene for eiendomsrådgiver Gabriella Gandolfi i Norsk Megling International. Hun mener paret fra første stund ble opplyst om hvor mye det koster å kjøpe leilighet i Italia.

– Jeg har solgt eiendommer i Italia for Norsk Megling i 20 år. Jeg er mer enn en megler, jeg er en kulturmegler. Mange tror boliger i Italia er dyre, så jeg synes det er ok å finne billige leiligheter til kundene, fortsetter hun og understreker:

– Men både vi, notar og commersialista tar et minimumsbeløp betalt. Derfor er omkostningene høye når leiligheten er billig. En gjennomsnittlig nordmann vil bruke 200.000 euro på en leilighet. Da er omkostningene akkurat de samme, sier hun.

– Så det betyr at man ikke kan kjøpe leilighet i Italia uten å betale minst 15.000 euro omkostninger?

– Nei, det går ikke. Ikke hvis man skal gjøre et trygt kjøp.

Les også: Ville ha 45 mill. for prakteiendom - solgt for 16 mill.

Hun viser til at Italia krever 10 prosent dokumentavgift (se faktaboks), og at Norsk Megling alltid bruker såkalt commersialista , som på norsk enklest kan oversettes som en statsautorisert jus- og økonomirådgiver. Denne rådgiveren undersøker boligen nøye for alt fra heftelser til reguleringsplaner.

I tillegg kommer regning fra salgsagent. Til forskjell fra Norge, er det i Italia vanlig at også kjøperen betaler provisjon til selgerens megler.

Ekteparets påstand om at de nye kjøperne bare betalte 5.200 euro i omkostninger, synes hun høres merkelig ut.

– Det var nok enklere å selge leiligheten etter at vi sjekket den grundig to år tidligere. Kjøperne kan umulig å ha brukt salgsagent og commersialista , mener Gandolfi.

Ekteparet avviser at salgsagent og commersialista ikke ble brukt i denne handelen.

Brøt god meglerskikk

– Ekteparet Norskov hevder at du har utnyttet deres uvitenhet om italiensk byråkrati. Hva tenker du om det?

– Norsk Megling har tjent 45.000 kroner, resten har vært omkostninger. For denne summen har vi dratt til Italia for å gå på rundt visning og kjøre rundt til forskjellige agenter. De får bare nøkkelen i hånden. Jeg synes ikke vi har krevd for mye, sier Gabriella Gandolfi.

Påstanden om at bilagene ikke stemmer overens, og at det mangler kvitteringer for gebyrer på1.060 euro, mener hun ekteparet har misforstått:

– Når du får kontrakten på overtagelsesmøtet er offentlige gebyrer stemplet i kontrakten, og de får du ikke kvittering for, sier hun.

Det er likevel ikke første gang Norsk Megling-kunder har stusset over manglende kvittering i forbindelse med boligkjøp i Italia. I 2012 ble selskapet klaget inn til Reklamasjonsnemnda for Eiendomsmeglingstjenester.

Kunden innbetalte over 20.000 euro i omkostninger pluss meglerprovisjon på 35.000 kroner for en eiendom som kostet 135.000 euro. Nemnda konkluderte med at eiendomsmeglerselskapet hadde brutt god meglerskikk, og viste til at Norsk Megling ikke hadde klart å legge frem dokumentasjon om hva kundens innbetaling har gått til.

Ifølge daglig leder Agnar D. Carlsen handlet det om en uspesifisert post fra notaren.

– Hverken vi eller kunden fikk denne spesifisert av notaren. Vi klagde, men kom ikke gjennom med vårt syn.

Bruk takstmann og advokat

For å eliminere risikoen mest mulig ved boligkjøp i utlandet, råder Forbruker Europa-lederen Ragnar Wiik kjøperen til å hyre inn både takstmenn og advokat.

– På varer og tjenester er man vant til en uniform regelstyring gjennom EU, men det finnes dessverre ikke noe felles regelverk for fast eiendom, eiendomsmeglertjenester og advokater, sier Ragnar Wiik, direktør i Forbruker Europa, som er det norske kontoret i EUs nettverk av forbrukerkontorer (ECC-Net).

Det betyr at reglene varierer stort fra land til land, utdyper han.

– I Norge har vi en såpass høy grad av forbrukerbeskyttelse at det er blant de beste i Europa. Det er ikke slik i Sør-Europa. Derfor er det ekstra viktig å eliminere så mye risiko som overhodet mulig i kjøpeprosessen, sier han.

Tre faser

Hans første råd er å sette seg godt inn i området man ønsker å kjøpe bolig.

– La oss si at det er tre faser i boligkjøp. I første fasen, som er undersøkelsesfasen, bør du ha få god oversikt over hvordan situasjonen er der du vil kjøpe bolig. Beliggenhet er avgjørende, er grunnforholdene bra? Finnes det planer for veiutbygginger, eller kanskje veien blir stengt om ett år? Hvordan er fly- og togforbindelsen? sier han og fortsetter:

– I fase to begynner leteprosessen. Her bør du hyre inn en megler som kjenner området. Når du har funnet et objekt du er interessert i, kan det være smart å ta med en takstmann på visning, sier han.

Skinn av norske regler

I fase tre, når boligen er funnet og man er klar for kjøp, vil han anbefale å bruke advokat.

– Selv om du har en notar i Italia, er det tryggest å ha en advokat i tillegg, sier han.

– Vil du anbefale lokale meglere og advokater, eller norske?

– Bruk norsk om mulig. Har du en norsk megler og advokat, så gjelder norske lover og rettigheter. Du må bare forsikre deg om at meglerens eller advokatens selskap er registrert i Norge, og ikke i landet du kjøper bolig. Vi har sett noen tilfeller, særlig i Spania, der megleren har opptrådt under skinnet av norske regler, sier han. Mellomtittel

I Italia finnes det en rekke norske aktører som gir boligkjøpere god sikkerhetsstillelse og rettigheter, ifølge Wiik.

Les også:
– Altfor mye penger i eiendom Eiendomsmegler må betale millionerstatning for uaktsomhet

Denne saken ble først publisert i Hegnar.no

Personvernpolicy