Meny

Føler seg flådd av norsk megler i Italia

Ekteparet Norskovs leilighet ligger i det gule huset. Foto: Privat.
Ekteparet Norskovs leilighet ligger i det gule huset. Foto: Privat.

Ekteparet Norskov ble sjokkert da de måtte ut med 14.874 euro i en omkostninger for et leilighetskjøp på 35.000 euro i Italia. Nå klager de inn megleren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen:) Høsten 2013 kjøpte ekteparet Mona og Pål Norskov en liten leilighet i den lille byen Tessennano i regionen Lazio mellom Roma og Firenze i Italia til rundt 35.000 euro.

Ekteparet benyttet seg av eiendomsmeglerselskapet Norsk Megling i kjøpsprosessen. Selskapet er en av Norges største meglere på bolig i utlandet.

Da regningen dukket opp, begynte ekteparet å stusse. Meglerhonorar og omkostninger ble over halvparten av kjøpesummen.

– Vi betalte Norsk Megling 45.000 kroner for profesjonell bistand, og dette er vi selvfølgelig inneforstått med at måtte betales. Men i tillegg måtte vi ut med 14.874 euro i omkostninger, som vi mener er unaturlig høyt. Svaret vi fikk var at det var dyrt å kjøpe billig.

Les også: Selger patrisiervilla for 40 mill.

– Kontakt flere meglere

To år senere solgte ekteparet leiligheten, og fikk tilgang til kjøpers kvittering. Her ble omkostningene, ifølge ekteparet 5.200 euro – nesten 9.700 euro mindre. Norsk Meglings kontor i Italia var ikke involvert i denne prosessen.

– Det var først da vi virkelig skjønte hvor galt det var. Vi har siden bedt Norsk Megling om å få refundert differansen. Det har de ikke gått med på, sier Pål Norskov.

Sett i ettertid mener han Norsk Meglings italienske representanter med vilje utnyttet ekteparets uvitenhet om italiensk byråkrati.

– De var veldig opptatt av å snakke det italienske systemet ned. De fortalte om hvor vanskelig og uoversiktlig alt var, og at de derfor måtte gjøre alt for oss. Men det har vi etterkant skjønt var feil. Den tryggheten de solgte inn var for å flå oss for mest mulig penger.

Ekteparet har klaget over beløpet og krevd dokumentasjon over kostnadene. De viste også til at bilagene ikke stemmer overens med hva som er fakturert. Norsk Megling avviste klagen, og viste til at differansen mellom bilag og sluttoppgjør, som utgjorde rundt 1.060 euro, er diverse offentlige gebyrer og bankgebyrer som man ikke får kvittering for i Italia.

På grunn av sykdom har ekteparet satt klagen på vent en periode. De har fortsatt et håp om å vinne frem med et krav.

– Vi har ikke lyst til at de skal få slippe unna. Vi kommer definitivt til å klage Norsk Megling inn for rette instans her i Norge, sier Pål Norskov.

– Hvilke råd vil dere gi til andre som ønsker bolig i bolig i utlandet?

– Først og fremst vil vi anbefale å ikke bruke Norsk Megling i Italia. Hvordan dette selskapet opererer i andre land, har vi derimot ingen kjennskap til. For å sikre et så godt resultat som mulig er det lurt å ta kontakt med flere meglere, både i Norge og Italia, sier han.

Minimumshonorarer

Finansavisen har lagt frem påstandene for eiendomsrådgiver Gabriella Gandolfi i Norsk Megling International. Hun mener paret fra første stund ble opplyst om hvor mye det koster å kjøpe leilighet i Italia.

– Jeg har solgt eiendommer i Italia for Norsk Megling i 20 år. Jeg er mer enn en megler, jeg er en kulturmegler. Mange tror boliger i Italia er dyre, så jeg synes det er ok å finne billige leiligheter til kundene, fortsetter hun og understreker:

– Men både vi, notar og commersialista tar et minimumsbeløp betalt. Derfor er omkostningene høye når leiligheten er billig. En gjennomsnittlig nordmann vil bruke 200.000 euro på en leilighet. Da er omkostningene akkurat de samme, sier hun.

– Så det betyr at man ikke kan kjøpe leilighet i Italia uten å betale minst 15.000 euro omkostninger?

– Nei, det går ikke. Ikke hvis man skal gjøre et trygt kjøp.

Les også: Ville ha 45 mill. for prakteiendom - solgt for 16 mill.

Hun viser til at Italia krever 10 prosent dokumentavgift (se faktaboks), og at Norsk Megling alltid bruker såkalt commersialista , som på norsk enklest kan oversettes som en statsautorisert jus- og økonomirådgiver. Denne rådgiveren undersøker boligen nøye for alt fra heftelser til reguleringsplaner.

I tillegg kommer regning fra salgsagent. Til forskjell fra Norge, er det i Italia vanlig at også kjøperen betaler provisjon til selgerens megler.

Ekteparets påstand om at de nye kjøperne bare betalte 5.200 euro i omkostninger, synes hun høres merkelig ut.

– Det var nok enklere å selge leiligheten etter at vi sjekket den grundig to år tidligere. Kjøperne kan umulig å ha brukt salgsagent og commersialista , mener Gandolfi.

Ekteparet avviser at salgsagent og commersialista ikke ble brukt i denne handelen.

Brøt god meglerskikk

– Ekteparet Norskov hevder at du har utnyttet deres uvitenhet om italiensk byråkrati. Hva tenker du om det?

– Norsk Megling har tjent 45.000 kroner, resten har vært omkostninger. For denne summen har vi dratt til Italia for å gå på rundt visning og kjøre rundt til forskjellige agenter. De får bare nøkkelen i hånden. Jeg synes ikke vi har krevd for mye, sier Gabriella Gandolfi.

Påstanden om at bilagene ikke stemmer overens, og at det mangler kvitteringer for gebyrer på1.060 euro, mener hun ekteparet har misforstått:

– Når du får kontrakten på overtagelsesmøtet er offentlige gebyrer stemplet i kontrakten, og de får du ikke kvittering for, sier hun.

Det er likevel ikke første gang Norsk Megling-kunder har stusset over manglende kvittering i forbindelse med boligkjøp i Italia. I 2012 ble selskapet klaget inn til Reklamasjonsnemnda for Eiendomsmeglingstjenester.

Kunden innbetalte over 20.000 euro i omkostninger pluss meglerprovisjon på 35.000 kroner for en eiendom som kostet 135.000 euro. Nemnda konkluderte med at eiendomsmeglerselskapet hadde brutt god meglerskikk, og viste til at Norsk Megling ikke hadde klart å legge frem dokumentasjon om hva kundens innbetaling har gått til.

Ifølge daglig leder Agnar D. Carlsen handlet det om en uspesifisert post fra notaren.

– Hverken vi eller kunden fikk denne spesifisert av notaren. Vi klagde, men kom ikke gjennom med vårt syn.

Bruk takstmann og advokat

For å eliminere risikoen mest mulig ved boligkjøp i utlandet, råder Forbruker Europa-lederen Ragnar Wiik kjøperen til å hyre inn både takstmenn og advokat.

– På varer og tjenester er man vant til en uniform regelstyring gjennom EU, men det finnes dessverre ikke noe felles regelverk for fast eiendom, eiendomsmeglertjenester og advokater, sier Ragnar Wiik, direktør i Forbruker Europa, som er det norske kontoret i EUs nettverk av forbrukerkontorer (ECC-Net).

Det betyr at reglene varierer stort fra land til land, utdyper han.

– I Norge har vi en såpass høy grad av forbrukerbeskyttelse at det er blant de beste i Europa. Det er ikke slik i Sør-Europa. Derfor er det ekstra viktig å eliminere så mye risiko som overhodet mulig i kjøpeprosessen, sier han.

Tre faser

Hans første råd er å sette seg godt inn i området man ønsker å kjøpe bolig.

– La oss si at det er tre faser i boligkjøp. I første fasen, som er undersøkelsesfasen, bør du ha få god oversikt over hvordan situasjonen er der du vil kjøpe bolig. Beliggenhet er avgjørende, er grunnforholdene bra? Finnes det planer for veiutbygginger, eller kanskje veien blir stengt om ett år? Hvordan er fly- og togforbindelsen? sier han og fortsetter:

– I fase to begynner leteprosessen. Her bør du hyre inn en megler som kjenner området. Når du har funnet et objekt du er interessert i, kan det være smart å ta med en takstmann på visning, sier han.

Skinn av norske regler

I fase tre, når boligen er funnet og man er klar for kjøp, vil han anbefale å bruke advokat.

– Selv om du har en notar i Italia, er det tryggest å ha en advokat i tillegg, sier han.

– Vil du anbefale lokale meglere og advokater, eller norske?

– Bruk norsk om mulig. Har du en norsk megler og advokat, så gjelder norske lover og rettigheter. Du må bare forsikre deg om at meglerens eller advokatens selskap er registrert i Norge, og ikke i landet du kjøper bolig. Vi har sett noen tilfeller, særlig i Spania, der megleren har opptrådt under skinnet av norske regler, sier han. Mellomtittel

I Italia finnes det en rekke norske aktører som gir boligkjøpere god sikkerhetsstillelse og rettigheter, ifølge Wiik.

Les også:
– Altfor mye penger i eiendom Eiendomsmegler må betale millionerstatning for uaktsomhet

Denne saken ble først publisert i Hegnar.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:52 Venstre innkaller til hastemøte om bompenger10:50 Telenor fullfører kjøp av finske DNA10:49 Atom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41 Trumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21 Iransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07 Ny rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38 Venstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36 Ronaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25 USA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24 Rapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03 FN frykter at Jemen rakner07:58 MC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30 Birgit Skarstein vil bli enda raskere07:28 Tyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24 To drept i indiskkontrollert Kashmir07:12 Journalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30 Zimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30 Brækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15 – Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59 Nok vindkraft i Europa til hele verden05:50 Dette skjer i dag05:50 Smiler av Støres «slagord-knabbing»05:40 Dette skjedde i natt05:38 Donald Trump avlyser besøk til Danmark05:30 Færre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30 Undersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11 Ruter snuser på markedet for elsparkesykler i Oslo05:09 Australia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08 Bane Nor og Vy med 2.069 innstilte tog på 15 dager04:30 Ryanair-ansatte i Spania varsler streik04:21 Tiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42 Antall eksplosjoner i Sverige øker03:40 – Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20 Boeing ansetter folk etter krisehalvår02:40 Kardinal George Pells anke avvist02:33 PST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51 Støre konkretiserer Aps politireform01:43 Open Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18 Fjerde strake remis for Carlsen i USA00:59 USA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58 Ajax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20 Oslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21 Norge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03 Statsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49 Fin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46 Sheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31 Egypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28 Sudans overgangsråd er på plass22:18 Ruud suste til 3. runde i USA22:16 St. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10 Politiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52 Italias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49 Greta Thunbergs utrolige år21:36 – Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20 USA gjenopptar Taliban-samtalene21:04 Trump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43 Mann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41 Stort listeria-utbrudd i Spania20:18 Syk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16 Nye sammenstøt i Kashmir20:09 Kapteinens viktigste RBK-kamp19:55 Gresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51 Neville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46 Arnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31 Italiensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30 – Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05 Målesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00 Borgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55 Storaviser: Solbakken nær storsignering18:53 Tre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51 Ødegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50 Nederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31 200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18 Erna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36 Toppjockey tatt i doping17:28 Lagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59 Norge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09 Tidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05 Italias statsminister varsler sin avgang16:02 Mindre innvandring til Sverige15:31 Ny rapport: Kina kan overrumple USA militært i løpet av timer15:14 Billetthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12 Kaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58 – Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44 Ordførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38 Nær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57 Ingebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55 Italia risikerer regjerings-kollaps13:30 Nettdekningen på tog blir bedre13:28 Dagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58 Flere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26 Turister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24 United fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20 – Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19 Ulvevedtak må vente på svensk avklaring12:18 Politikvinne truffet av vådeskudd12:09 Tidal varsler søksmål mot Norge11:40 Støre bekrefter: Er klar til å ta over11:39 Fylkesveien i Jølster åpner igjen11:25 Sjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland
Siste nytt
10:52PolitikkVenstre innkaller til hastemøte om bompenger10:50PengerTelenor fullfører kjøp av finske DNA10:49VerdenAtom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41PolitikkTrumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21NorgeIransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07PengerNy rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38PolitikkVenstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36SportRonaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25VerdenUSA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24VerdenRapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03VerdenFN frykter at Jemen rakner07:58NorgeMC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30SportBirgit Skarstein vil bli enda raskere07:28PolitikkTyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24VerdenTo drept i indiskkontrollert Kashmir07:12NorgeJournalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30VerdenZimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30SportBrækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15Politikk– Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59NorgeNok vindkraft i Europa til hele verden05:50NorgeDette skjer i dag05:50PolitikkSmiler av Støres «slagord-knabbing»05:40NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenDonald Trump avlyser besøk til Danmark05:30VerdenFærre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30NorgeUndersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11NorgeRuter snuser på markedet for elsparkesykler i Oslo05:09VerdenAustralia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08ReiseBane Nor og Vy med 2.069 innstilte tog på 15 dager04:30ReiseRyanair-ansatte i Spania varsler streik04:21NorgeTiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42VerdenAntall eksplosjoner i Sverige øker03:40Penger– Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20PengerBoeing ansetter folk etter krisehalvår02:40VerdenKardinal George Pells anke avvist02:33NorgePST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51NorgeStøre konkretiserer Aps politireform01:43VerdenOpen Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18SportFjerde strake remis for Carlsen i USA00:59VerdenUSA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58SportAjax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20NorgeOslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21PolitikkNorge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03PengerStatsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49NorgeFin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46SportSheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31SportEgypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28VerdenSudans overgangsråd er på plass22:18SportRuud suste til 3. runde i USA22:16SportSt. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10NorgePolitiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52VerdenItalias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49VerdenGreta Thunbergs utrolige år21:36Politikk– Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20VerdenUSA gjenopptar Taliban-samtalene21:04VerdenTrump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43NorgeMann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41Helse og livsstilStort listeria-utbrudd i Spania20:18PolitikkSyk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16VerdenNye sammenstøt i Kashmir20:09SportKapteinens viktigste RBK-kamp19:55VerdenGresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51SportNeville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46PengerArnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31VerdenItaliensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30Verden– Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05VerdenMålesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00NorgeBorgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55SportStoraviser: Solbakken nær storsignering18:53VerdenTre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51SportØdegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50VerdenNederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31Politikk200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18NorgeErna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36SportToppjockey tatt i doping17:28PolitikkLagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59PengerNorge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09PolitikkTidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05PolitikkItalias statsminister varsler sin avgang16:02VerdenMindre innvandring til Sverige15:31VerdenNy rapport: Kina kan overrumple USA militært i løpet av timer15:14SportBilletthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12VerdenKaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58Politikk– Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44PolitikkOrdførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38VerdenNær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57SportIngebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55PolitikkItalia risikerer regjerings-kollaps13:30ReiseNettdekningen på tog blir bedre13:28NorgeDagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58VerdenFlere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26ReiseTurister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24SportUnited fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20Helse og livsstil– Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19NorgeUlvevedtak må vente på svensk avklaring12:18NorgePolitikvinne truffet av vådeskudd12:09KulturTidal varsler søksmål mot Norge11:40PolitikkStøre bekrefter: Er klar til å ta over11:39NorgeFylkesveien i Jølster åpner igjen11:25VerdenSjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland
Populært