Meny

25 prosent vil slite med renteøkning

Illustrasjonsfoto. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelse viser at unge i etableringsfasen vil slite med å betjene lånet sitt om renten øker.

Blant de som har boliglån, er det 25 prosent som vil bli bekymret for egen evne til å klare renter og avdrag dersom renten går opp tre prosentpoeng, viser en landsomfattende spørreundersøkelse Opinion har gjennomført for KLP.

- Undersøkelsen viser at unge i etableringsfasen i større grad vil bli påvirket av en renteøkning, sier adm. direktør Leif Magne Andersen i KLP Banken.

Les også: Skattereformens vinnere og tapere

Personer under 30 år er mest bekymret for egen økonomi, der nærmere fire av ti oppgir at de ville blitt bekymret ved en renteøkning på tre prosentpoeng.

84 prosent tror en rentøkning på tre prosentpoeng vil føre til at unge i etableringsfasen vil få problemer med å betale renter og avdrag. Denne oppfattelsen er lik i alle aldersgrupper, i ulike deler av landet og blant menn og kvinner.

Les også: Stadig flere julegaver kjøpes på nettet

KLP Banken ser en økende trend i form av at lånebehovet flytter seg fra barna til foreldrene.

– Vi ser at foreldregenerasjonen blant annet tar opp Litt Extra-lån for å hjelpe barna inn i boligmarkedet igjen etter en endring av livssituasjonen, skilsmisse eller lignende. En renteøkning kan også ramme indirekte. Enkelte foreldre har lånt opp på egen bolig for å hjelpe barna, sier Andersen.

Saken er først publisert på Hegnar.no

Privatøkonomi
Populært