Kronefallet tiltar – boligprisene får skylden

Kronekursen har falt markant det siste døgnet, slik at det har blitt dyrere å kjøpe utenlandsk valuta. Foto: Gorm Kallestad / NTB SCANPIX.
Kronekursen har falt markant det siste døgnet, slik at det har blitt dyrere å kjøpe utenlandsk valuta. Foto: Gorm Kallestad / NTB SCANPIX. Foto: NTB scanpix

Kronekursen har stupt de siste dagene og er nede på sitt laveste siden finanskrisen for ni år siden. Boligprisene får skylden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag formiddag kostet en euro 9,75 kroner, mens det ble betegnet som dramatisk allerede tirsdag, da euroen på sitt høyeste kostet 9,67 kroner.

Oljeprisen har steget, og vanligvis vil da kronen også styrkes, men at det ikke har skjedd i høst. Dermed ser økonomene etter andre forklaringer.

Frykter boligprisfall

Sjefanalytiker for valuta i Nordea Markets, Ole Håkon Eek-Nielsen, tror årsaken kan være at valutamarkedet ser på risikoen for at boligmarkedet skal kjølne kraftig og dra med seg hele økonomien ned, som den aller største risikoen for norsk økonomi.

– Denne historien handler om overvurderte boligpriser og konsekvenser ved boligprisfall som kan bli store og stygge, sier Eek-Nielsen til E24.

Oljesmell

Oljeprisen har falt noe det siste døgnet, og kan være med å forsterke fallet, ifølge analytikerne. Knut A. Magnussen i DNB Markets deler forståelsen av at både oljepriser og boligpriser påvirker investorene, og skriver i en oppdatering til kundene at kursfallet også kan være sesongrelatert, fordi kronen historisk gjør det dårlig mot slutten av året.

Eek-Nielsen mener det er feil at kronen nå ligger så lavt.

– Sist vi var på disse nivåene, lå oljeprisen på 30 dollar fatet. Jeg synes ikke det er fornuftig at vi skal ha en så svak krone nå, sier han til Nettavisen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden