Nordea tror ikke på noe boligkrakk

Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Boligprisene kan falle 10–15 prosent i Oslo framover. Langt unna en boligdrevet nedtur av norsk økonomi, mener Nordeas sjefanalytiker Erik Bruce.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi tror ikke på noen boligdrevet nedtur av norsk økonomi, på linje med oljenedturen, sier Bruce.

Nordea-analytiker Joachim Bernhardsen har regnet ut at en 90 kvadratmeter stor bolig koster omtrent det samme i dag som i 2000 – målt etter hvor stor andel av inntekten som går med til å betjene renter og avdrag på boliglånet.

Det tilsier at selv om prisene er på vei ned i boligmarkedet, er det ikke utsikter til noe krakk i markedet, ifølge Nordeas analyser som ble lagt fram mandag morgen.

Lik andel av inntekt

Siden begynnelsen av 2000-tallet har boligprisene steget med 200 prosent. En gjennomsnittsbolig koster i dag 4,7 ganger inntekt, mot 3 ganger inntekt for 15 år siden.

Men når man justerer for et betydelig rentefall og inntektsøkning, så er konklusjonen at en gjennomsnittskjøper bruker omtrent det samme av inntekten i dag som ved årtusenskiftet på å betjene renter og avdrag. For Oslo er denne andelen på 32 prosent og for resten av landet 22 prosent – både i 2000 og i 2017.

Korreksjon, ikke nedtur

– Vi står overfor en betydelig priskorreksjon. Prisene falt 10 prosent i Oslo og det begynner å kjøle ned andre steder. Hovedbildet nå er at etterspørselen ikke er sterk nok til å ta unna alt som er til salgs. Det er et tegn på at prisene er for høye, sier Bernhardsen.

– Men spørsmålet nå er hvor mye av prisoppgangen fra de siste årene som skal korrigeres, legger han til.

Fortsatt lønnsomhet

– Med en nedgang på 15 prosent i bruktboligsalget og 10 prosent prisfall for nye boliger, er vi fortsatt på prisnivået ved inngangen til 2016, understreker Bruce.

Det er fortsatt såpass gode priser at utbyggerne vil fortsette å tjene penger – selv om de altså justerer ned prisene på prosjekter som er i gang.

– Obos lever av å bygge og selge boliger. Jeg har ikke noen tro på at de vil slutte med det. Og det vil fortsatt være lønnsomhet i veldig mange av prosjektene, sier han.

Ingen oljenedtur

I tillegg til nye og strengere reguleringer for boliglån, er det først og fremst økt byggeaktivitet som har ført til at det ligger an til priskutt.

– Vi kan få en noe svakere impuls inn i norsk økonomi, men vi ser ikke at det er noen nedtur på linje med oljenedturen. Men, ja, utbyggerne kan nok få noe lavere fortjeneste enn tidligere antatt framover, sier Bruce.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden