Meny

Ikke gå i julefella

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl mener det kan være en god ide å sette opp et julebudsjett. Foto: DNB

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Silje Sandmæl
Forbrukerøkonom i DNB

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Hvert år er det flere av oss som ender opp med å bruke mer enn planlagt på julefeiringen. Slik unngår du en slunken lommebok i januar.

Julebrusen og pepperkakene har inntatt butikkene, og snart er det tid for å handle gaver, pynt og julemat. I år skal hver og en av oss bruke ca. 11.100 kroner i snitt på julefeiringen, viser undersøkelse gjennomført av Respons Aanalyse for DNB.

Uten en plan kan det fort bli stramt økonomisk i januar. Derfor anbefaler jeg deg å starte med juleplanen allerede nå. Ved å sette opp et julebudsjett og skrive handlelister nå i forkant kan du spare mye tid og penger.

Årets julebudsjett

Kun syv prosent av oss satte opp et julebudsjett i fjor, viser fjorårets undersøkelse. Dette er alt for få, men i år har du muligheten til å snu trenden.

I julebudsjettet skriver du ned hvor mye du skal bruke på julen og hva du skal bruke pengene på. Del opp i ulike poster som gaver, julepynt, mat osv. For å unngå at julebudsjettet kun blir fjerne tall bør du følge med på forbruket ditt underveis i nettbanken.

Egen gaveliste

I tillegg til julebudsjettet anbefaler jeg deg å sette opp en gaveliste over hvem du skal kjøpe til, hva du skal kjøpe, og sette en makspris per person.

Før du setter i gang med gaveinnkjøpene bør du sammenligne priser i de ulike butikkene. Bruk søkemotorer og prissammenligningstjenester på nettet til å kartlegge hvor du kan få varene billigst. Kanskje er det billigst å handle på nett.

Bruk etter evne

Hvor mye du skal bruke på julefeiringen bør henge sammen med hvor mye du har å rutte med. Julen skal ikke gå på bekostning av økonomien din. Gavene er den største utgiftsposten i jula. Kanskje er det noen du kan kutte fra listen i år, som tantebarn som har blitt store eller venner av barna dine.

Er du ung anbefaler jeg deg å bruke så lite som mulig. Pengene dine bør heller gå til å fylle opp BSU-kontoen nå før årsskiftet, slik at du kan få skattefradraget. Hvis du skal gi gaver kan det være noe fra hjertet som et fotoalbum fylt med minner eller et gavekort på barnepass av mindre søsken.

Les kommentaren: Jeg blir kvalm av julegodteri i oktober

Fem tips til en rimeligere julefeiring

  1. Sett opp et julebudsjett: Bestem deg for hvor mye du skal bruke på årets julefeiring og hva du skal bruke pengene på.
  2. Lag gaveliste: Skriv ned hva du skal kjøpe og til hvem. Det kan være lurt å avtale en makspris med dem du har på listen. Tenk også gjennom om det er noen du kan kutte i år.
  3. Hjemmelaget og opplevelser: Gi noe hjemmelaget eller en tjeneste i gave. Det kan være et klippekort på barnevakt eller et par heklede grytekluter. Eller du kan gi en opplevelse. Det kan være en tur i marka, en ferie for hele familien eller en tur på kino.
  4. Arranger juleverksted: Lag hjemmelaget pynt og julegaver sammen med nære og kjære.
  5. Handle stort: Mange små turer til matbutikken blir ofte dyrere. Lag en handleliste over hva du trenger den kommende uken og handle alt på en gang. Julematen trenger heller ikke å koste flesk, det er mye penger å spare på å velge rimeligere produkter.
Stemmer
Privatøkonomi
Populært