Nav: Færre mottar foreldrepenger

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utbetalingen av foreldrepenger synker i Norge. Ifølge Nav er hovedårsaken at det fødes færre barn i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ferske tall fra Nav viser at 47.800 fedre og 74.600 mødre mottok foreldrepenger de ni første månedene i 2017. Det er en nedgang på henholdsvis 2,2 prosent og 3,6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Nedgangen ses i sammenheng med at fødselstallene i Norge synker. Ifølge Nav har antall fødsler falt med 5 prosent i første halvår, sammenlignet med tilsvarende periode i 2016.

I løpet av de ni første månedene i året mottok totalt 47 prosent av fedrene foreldrepenger i ti uker eller mer. Flest var det i Akershus, der 56 prosent av fedrene tok ut foreldrepermisjon i minst 10 uker. Oslo ligger på en god andreplass med 54 prosent.

Nederst på lista havner Vest-Agder. Her mottok 30 prosent av fedrene foreldrepenger i ti uker eller mer i årets ni første måneder.

Et flertall av foreldrene velger 100 prosent dekningsgrad/lønn, fremfor 80 prosent lønn og en lengre stønadsperiode. Den totale andelen kvinner som velger full lønn, har økt fra rundt 30 prosent i 2008 til nærmere 70 prosent i 2017.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Menn og kvinner hadde i årets tre første kvartaler i snitt et uttak av foreldrepenger på henholdsvis 40 dager og 99 dager, et tall som er på nivå med fjoråret.

Rundt 14.200 personer benyttet seg av delvis uttak av foreldrepenger i kombinasjon med delvis arbeid. Dette er en nedgang på 6 prosent sammenlignet med fjoråret. Tre av fire som benyttet seg av ordningen var menn, og flest befant seg i Agder-fylkene og Oppland.