Er jeg for gammel – til pensjonssparing? Ikke tale om

Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug mener det ikke er for sent å begynne å spare til pensjon selv om man er i 60-årene.
Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug mener det ikke er for sent å begynne å spare til pensjon selv om man er i 60-årene. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Mann (61): Er jeg for gammel til pensjonssparing? Svaret er at dette passer for mange, bare du er over 18 og under 75 år. Du bestemmer faktisk helt selv!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Knut Dyre Haug
Pensjonsøkonom i Storebrand

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Jeg får stadig høre at jeg er for gammel til å benytte meg av den nye skattefavoriserte pensjonssparingen (IPS). De som er unge eller i etableringsfasen får høre at ordningen passer best for formuende middelaldrende personer og i alle fall ikke kan sammenliknes med BSU. Kanskje IPS egentlig betyr Ikke Pensjon fra Staten?

Som en følge av alderspensjonsreformen i folketrygden innfører Stortinget en ny og forbedret versjon av skattefavorisert pensjonssparing, IPS (individuell pensjonssparing). Dette har vært varslet lenge, fordi det samme storting har innført en ny folketrygd der det blir vanskeligere for fremtidens pensjonister å komme opp til et greit inntektsnivå. Leser vi om IPS i media ser det ut som om dette representerer enten himmel eller helvete. Jeg tror ikke på noen av delene

IPS ikke for unge? Enig, dersom vi med unge mener de som er i etableringsfasen. De bør spare i BSU, konsentrere seg om å kjøpe den boligen de trenger, og få gjelden ned under 70 prosent av boligens verdi. Har du penger til overs og vil spare langsiktig, kan andre spareformer være vel så bra, som for eksempel fondskonto (ikke bundet sparing) eller ASK (ikke bundet sparing for aksjer og aksjefond.

IPS ikke for voksne? Helt uenig, dersom problemet er bundet sparing. IPS er bundet til 62 år og må utbetales over flere år, minst 10 og minst til du har fylt 80 år.

No problem – faktisk det motsatte. Er målet sparing til pensjon, er det flott å binde pengene. Da blir de ikke borte underveis.

Selvsagt kan du avbryte sparingen hvis noe viktigere kommer i veien. Selvsagt kan du ta pengene ut som pensjon dersom du blir ufør. Selvsagt kan det i noen situasjoner gjennom livet være kjipt å ha penger du ikke kan få tak i. Plasteret på det potensielle såret er skattefavoriseringen, som gjør dette til en mer gunstig ordning enn andre spareordninger.

Les innlegget: Ny ordning for pensjonssparing – dumt fordi det er bra?

Vi er heldige som har folketrygden. Den er basis for vår pensjonsinntekt. Men det legges ikke til side en krone til din egen alderspensjon fra folketrygden. Ja, vi har oljefondet (Pensjonsfond Utland) men det er ikke øremerkede midler. Det er dine og mine barn som helt og holdent skal betale pensjonsgildet vårt.

Ny folketrygd er vedtatt for å spare inn en drøss milliarder, ved at det blir mindre alderspensjon å hente. Ja, du kan jobbe lenger, og ja, du kan unngå deltid og på den måten øke muligheten for bedre pensjon. Men faktum kan ingen løpe fra – det blir mindre pensjon der fremme. Det har Stortinget sagt. Det er her IPS kommer inn i bildet, for å gi deg og meg en ekstra stimulans til å sikre inntekten i pensjonsårene, mot å redusere forbruk i dag.

IPS ikke for gamlinger? Det er sånne som meg, det. Jeg er 61 år og er helt uenig.

Selvsagt vil jeg sette inn penger på IPS. Kona mi også. Sparing er bra for oss og vi har ikke på noen måte tenkt å brenne av alt på en gang. Derfor er ikke bindingstiden noe problem. Vi slutter sparingen når det passer oss. Vi starter utbetalingen når det passer oss – og dør vi fra pengene, går de til arvingene. No problem.

IPS ikke for pensjonister? Dønn uenig. Legg av så mye du kan, gjerne også som IPS, slik at den som blir igjen som enke eller enkemann har noe å leve av når den andres pensjon blir borte.

IPS er etter min mening bra for mange. Bestem selv om det er noe for deg.

Les kommentarene:

Eier du aksjer eller aksjefond? Da må du lese dette!

Høy lønn? Mindre lån!

Det er ingen skam å dø med gjeld

La skattemeldingen vise fremtidig inntekt!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden