Styr unna denne nye avtalen fra strømselskapene

De fleste strømavtalene som finnes eksisterer kun for å forvirre oss forbrukere, mener artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Pixabay
De fleste strømavtalene som finnes eksisterer kun for å forvirre oss forbrukere, mener artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Pixabay

Mange strømleverandører tilbyr deg nå en strømavtale hvor du betaler en fast månedspris. Den kan du styre langt unna, skriver Kent Øksnes, redaktør for Pengenytt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Kent Øksnes
Redaktør Pengenytt.no

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Det er rundt 240 strømleverandører i Norge, ifølge Energi Norge.

Det burde i utgangspunktet bety god konkurranse og lave priser, men slik er det ikke i praksis.

I stedet for å ha et par produkter hver, som for eksempel én spotprisavtale og én fastprisavtale, har strømselskapene vært kreative og laget en bråte av unyttige løsninger for oss forbrukere.

Du kan lese mer om det i en kommentar jeg skrev tidligere.

Årsaken til at de har laget dette kaoset av avtaler, er rett og slett å forvirre oss så mye at vi ikke skal finne frem til den avtalen som er billigst.

De ønsker med andre ord ikke at markedet skal være transparent, og dermed at avtalene er sammenlignbare. Det ville gjort dem nakne, i den forstand at det hadde blitt veldig tydelig hvilken leverandør vi burde velge.

Selskapene kan jo ikke argumentere med at de har bedre kvalitet på strømmen enn konkurrentene.

Les kommentaren: Så mye må strømprisen øke for at solcellepanel på taket skal bli lønnsomt

Siste nytt i produktporteføljen til strømselskapene

For et par uker siden fikk jeg tips om at Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE), som er en dominerende strømleverandør i Midt-Norge, markedsfører noe de kaller «fast månedspris».

Denne strømavtalen fungerer slik at du betaler en fast kronebeløp for strømmen hver måned, i stedet for hver kWh du bruker.

Etter en nærmere sjekk fant jeg raskt ut at flere selskaper i Norge tilbyr samme type avtale, og at noen har gjort det en tid. Flere med dårligere betingelser enn NTE.

Strømselskapene argumenterer blant annet med at noen kunder liker å vite hva de skal betale hver måned, og at en fast månedspris gir forutsigbarhet.

Fine argument for så vidt, men bare tull i denne sammenhengen.

Les kommentaren: Hvorfor sparer ikke flere foreldre barnas penger i aksjemarkedet?

Slik fungerer den

For hva innebærer egentlig avtalen «fast månedspris», og hva får du med den?

Hos NTE, som jeg bruker som et eksempel her, kan du når som helst på året inngå avtalen.

Bestiller du strømavtalen før kommende årsskifte, har du bindingstid ut kalenderåret 2018. Bestiller du etter det, er bindingstiden ut kalenderåret avtalen blir bestilt.

Du velger strømpakke ut fra hvor mange kWh du forventer å forbruke det neste året.

Disse pakkene varierer i størrelse og pris fra selskap til selskap, men hos NTE kan du velge mellom 8000, 12.000, 15.000, 20.000, 25.000 og 30.000 kWh per år.

Prisen er hhv 299, 399, 499, 699, 899 og 1099 kroner per måned.

For å finne frem til den pakken som passer deg best, blir du oppfordret til å sjekke strømfakturaene dine fra tidligere i år.

Les kommentaren: Ingen grunn til å bli opprørt over høyere avgift på drivstoff

Kostbar tulleavtale

Det er viktig å påpeke at strømregningen din består av både strømpris, nettleie og offentlige avgifter, hvor førstnevnte kun utgjør rundt en tredjedel av den.

En fast månedspris vil derfor ikke gjelde for alle dine strømkostnader, men kun en liten andel av dem.

Det er mange årsaker til at jeg mener at du bør styre unna en avtale med fast månedspris for strømmen. Her er de viktigste:

Dersom du summerer opp prisen du betaler i løpet av ett år, og deler dette på antall kWh du maksimalt kan bruke, blir prisen per kWh høy for disse avtalene.

For pakkene til NTE betaler du hhv 45, 40, 40, 42, 43 og 44 øre per kWh, men det forutsetter at du bruker opp hele pakken.

Når du sjekker strømforbruket ditt fra tidligere år, vil du helt sikkert finn ut at forbruket kan svinge mye fra år til år. Du vil derfor aldri treffe eksakt på antall kWh du har bestilt på forhånd.

Les kommentaren: Derfor er det så viktig at prisene på varer og tjenester øker fra år til år

Får ikke penger tilbake ved underforbruk

Dersom du bruker mindre enn du har betalt for, får du ikke penger tilbake. Det vil si at samlet sum du betaler i løpet av året må deles på det faktiske antall kWh du bruker.

Har du en pakke på 20.000 kWh, og kun bruker 17.500, så blir prisen din per kWh på 48 øre ((699 x 12)/18.000).

Pakkeprisen på 42 øre per kWh ved bestilling av 20.000 kWh er derfor minimumsprisen du må betale, og forutsetter at du forbruker alt.

Mest sannsynlig blir den altså høyere.

Bruker du mer enn den pakken du har kjøp på forhånd, må du selvfølgelig betale ekstra for dette.

Hos NTE bruker de en årsveid spotpris, med påslag på 6,5 øre. Andre tar seg betalt på andre vis.

Les kommentaren: DNB har lansert et tilsynelatende billig pensjonsspareprodukt, men…

Dyrest for den største og minste pakken

Som du så tidligere i teksten, er pakkene på 8000 og 30.000 kWh til NTE absolutt dyrest, med priser på hhv 45 og 44 øre/ kWh dersom du bruker alt.

Disse er i overkant av ti prosent dyrene per kWh enn pakkene på 12.000 og 15.000 kWh.

Frode Myrland, leder for kraftsalg i NTE Marked, begrunner det med at de ønsker en lik prisstruktur og at prisforskjellene kun er marginale.

Hvorvidt det er marginale prisforskjeller eller ikke, lar jeg ligge. I stedet kan jeg konkludere med at ingen av dem verken er kundevennlige eller prisgunstige.

Dersom du ønsker forutsigbarhet, og økonomien din ikke tåler at strømprisen svinger litt fra måned til måned, kan du heller følge dette rådet:

Tegn en fastprisavtale der du betaler en fast pris per kWh du faktisk forbruker, og gå inn på sammenligningstjenesten Strompris.no til Forbrukerrådet for å finne den billigste leverandøren.

Mens NTE tilbyr en fastpris til 44,2 øre per kWh, ligger de aller billigste per nå på rundt 30 øre.

Spar store beløp på å lage din egen faste månedspris

Opprett så en egen konto i nettbanken din som du kaller strømkonto. Til den setter du av en fast andel av inntekten din hver måned, avhengig av det forventede årlige strømforbruket ditt.

Er det rundt 8000 kWh per år, kan du jo sette av 299 kroner i måneden (tilsvarende pakkeprisen til NTE). Er antatt forbruk rundt 12.000 kWh per år, setter du av 399 kroner osv.

Opprett deretter en avtalegiro med strømleverandøren hvor du oppgir kontonummeret til din strømkonto.

Med en fastprisavtale til 30 øre per kWh vil du da se at kontoen fylles opp med penger.

La oss si at du i gjennomsnitt har brukt 24.000 kWh per år de siste årene. NTE ville da anbefalt deg en fast månedspris-avtale med 25.000 kWh inkludert, til 899 kroner per måned.

Med et faktisk forbruk på eksempelvis 24.000, 23.000 eller 22.000 kWh de neste 12 månedene, vil du da ha hhv 3588, 3888 eller 4188 kroner på din strømkonto etter ett år.

Velger du heller en billig spotprisavtale, vil du over tid komme enda bedre ut.

Forutsigbart, enkelt og greit, som NTE kaller det. Bortsett fra at du beholder overskuddet selv.

Les kommentaren: Rik far, fattig far...

Kommentaren ble først publisert på Pengenytt.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Disse to triksene kan spare deg for tusenlapper i boliglånsrenter

Den gamle bilbonus-ordningen kan bli borte

Reglene for ny individuell pensjonsparing (IPS) med skattefordel er nå klare

Her er alt du må vite om den nye IPS-ordningen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond
Siste nytt
14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond
Populært