Så mye er gullsmykkene dine verdt

Dette må du vite om gull og gullstempler.

Denne saken er betalt av Gullbagen

Et gullstempel er en garanti for hvor mye gull som finnes i smykket ditt. Et stempel kan også fortelle deg hvem som har laget smykket, det vil si navnet på gullsmeden eller fabrikken. For at du skal kunne vite hvor mye gullet ditt er verdt, kan det være greit å kjenne til de ulike gullstemplene.

- I Norge har vi fem godkjente gehalter, altså finhetsgrader av gull, forteller Andreas Norem. Som daglig leder i Gullbagen får han ofte spørsmål om gullstempler og gullets verdi.

- Gehalt betyr hvor stor andel det er av rent gull i forhold til andre metaller i smykket. Gehaltene er lovbestemt og gullsmykker må ha et riktig forhold gull og andre metaller i seg, utdyper han.

De fem godkjente gehaltene på gullsmykker er 999, 916, 750, 585 og 375.

- Står det for eksempel 585 på smykket ditt, så vil det si at det har 58,5 prosent rent gull i seg. 750 betyr 75 prosent rent gull. Resten består av andre metaller, slik som sølv eller kobber, sier Norem.

Har du smykker du ikke bruker? Selg gull- og sølvsmykkene dine på nett.

Karat

Gullinnholdet i et smykke kan også oppgis i karat. Rent gull (999) betegnes som 24 karat. Et smykke på 14k inneholder 14/24 deler rent gull.

- Det er som oftest bare gullmynter og gullbarer som inneholder 24k eller 99,99 rent gull, noe som gjør de veldig verdifulle, forteller Norem.

Mens det i Norge er mest vanlig med 585 og 750, er det ikke nødvendigvis slik i andre land.

- I Sverige ser vi mest av 750, mens i Østen finner man oftere 21k eller 91,6 rent gull. Gull er gull, men jo renere gull, jo mer eksklusivt.

Slik settes gullprisen

Gullprisen styres av mange faktorer, som verdensøkonomien, men følger alltid en internasjonal standard. Prisen kan variere fra dag til dag, men varierer også i forhold til kvaliteten på selve gullet.

- Er det uro i markedet, så vil investorer ofte ty til trygge investeringer. Da kjøper de gjerne gull, og gullprisen stiger. Andre ganger kan det være lavere etterspørsel etter gull fordi investorene føler seg tryggere med å investere i aksjer eller eiendom, og da synker prisen, forteller Norem.

Selge gull?

Skal du selge gullet ditt, kan du oppleve at du får en dårligere pris enn hva du kjøpte det for. Det er fordi du betaler for andre kostnader utover selve gullet når du handler i butikk.

Har du smykker du ikke bruker? Selg gull- og sølvsmykkene dine på nett.

- Når man kjøper gullsmykker i butikken, betaler man selvsagt for gullet, men også for design, merke, gullsmedens arbeid og alle andre kostnader som butikklokaler og gullsmedbutikkens fortjeneste. Ofte kan et gullsmykke koste ti ganger mer enn selve gullinnholdet. Det er ikke uvanlig med en ring som har seks gram gull til en verdi av 600 kroner etter gullprisen, koster 6000-10000 i butikk, forklarer Norem.

Likevel kan det være mer lønnsomt å selge gullsmykker du ikke bruker, fremfor å la de ligge bortgjmt i en skuff. Hvis du lurer på hvor mye gullet ditt er verdt, så kan du enkelt sjekke det

Kilder: snl.no, forbrukerradet.no, wikipedia.no gullbagen.no,

Redaksjonen i ABC Nyheter har ikke vært involvert i produksjonen av dette innholdet. Se våre retningslinjer for annonsørinnhold.
Les også