Sitter du på en gullgruve?

Så enkelt er det å selge gull på nett.

Denne saken er betalt av Gullbagen

Har du noen gang tenkt over at du kanskje sitter på store verdier som kunne vært omsatt i penger? Mange av oss har smykker som vi enten har arvet eller fått opp gjennom årene, men som ligger glemt i en skuff og aldri blir brukt. Akkurat nå er gullprisen høy, og det er flere aktører som gjerne kjøper gullet ditt.

Enkel prosess

– Vi kjøper alt av gull, både smykker, mynter og gullbarrer, sier Andreas Norem i Gullbagen.

Han forklarer at prosessen er enkel. Du bestiller selv en returkonvolutt på nettsiden, fyller ut et skjema med informasjon om hva du ønsker å selge, og returnerer konvolutten sammen med gullet. Sendingen er forsikret, slik at verdien av innholdet er sikret. Og skulle du plutselig angre så har du, som ved annen handel på internett, 14 dagers angrerett. Innenfor denne tiden kan du få smykkene dine tilbake.

Sjekk gebyrene

Norem anbefaler å sjekke at man har funnet en seriøs aktør før man sender fra seg gullet, samt å sjekke at de man selger til ikke legger på mange gebyrer for å gjennomføre handelen.

– Det hjelper lite med en høy gullpris hvis gebyrene også er høye. Noen tar et gebyr per gram gull, eller legger på et takserings- eller omsettingsgebyr. I Gullbagen tar vi kun et forsikringsgebyr på 189 kroner, som gjør at gullet er forsikret hvis det skulle bli borte i posten.

Les mer om trygghet

Vekt og karat avgjør verdien

Når Gullbagen mottar gullet vurderes gullverdien og penger overføres til kundens konto innen 24 timer. Verdien av gullet bestemmes på bakgrunn av vekt og antall karat, og ser du nøye etter kan du beregne verdien selv før du sender gullet fra deg.

– Gull har som oftest et merke som viser antall karat. På de fleste norske smykker står det 585 eller 14 k, som står for 14 karat. Hvis du i tillegg veier gullet, kan du regne ut hva du vil få for det. Kort fortalt: jo høyere karat og jo tyngre gullet er, jo mer er det verdt. Vi har en egen kalkulator for å regne ut dette på hjemmesiden vår, sier Norem.

Les mer om gullpriser

Ingen kjøper edelstener

Det lønner seg å samle sammen en del gull når du først skal sende inn. En liten gullring veier kun noen gram, og er typisk verdt noen få hundrelapper. Og lurer du på om du får mer betalt dersom smykket du sender fra deg er belagt med diamanter, så er svaret dessverre nei.

– Verken vi eller andre tilsvarende aktører i Norge kjøper brukte edelstener, rett og slett fordi man ikke kjenner til stenenes opphav. Vi anbefaler heller at slike smykker selges til privatpersoner, eller at man plukker edelstenene ut selv, før smykkene sendes inn, sier Andreas Norem.

I tillegg til gull kjøper Gullbagen også alt av sølv som er merket 830s eller 925s, men minimumsvekten på sølvet du kan sende inn er 400 gram.

– Sølvbestikk er kanskje noe man kan få i overkant mye av hvis man arver. Det veier en del og er populært å selge, tipser Norem.

Vurderer du å omsette noen av dine smykker til penger du kan bruke på noe annet?

Les mer om salg av gull og smykker på nett

Redaksjonen i ABC Nyheter har ikke vært involvert i produksjonen av dette innholdet. Se våre retningslinjer for annonsørinnhold.