Stadig mindre andel mottar Nav-støtte

Stadig færre mottar ytelser fra Nav. Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix
Stadig færre mottar ytelser fra Nav. Illustrasjonsfoto: Morten Holm / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Andelen som mottar støtte fra Nav blir stadig mindre. Spesielt blant unge har den falt rundt 40 prosent på 23 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny analyse fra Nav viser at andelen mottakere av ytelser for aldersgruppen 18–66 år i perioden 1992 til og med 2016, falt fra 24 til 19,7 prosent.

– Bildet mange har av det voksende utenforskapet stemmer ikke med virkeligheten og bør nyanseres. Færre er avhengig av Nav-ytelser i dag enn tidligere og svært få mottar ytelser gjennom hele livet, sier kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt.

Analysen viser at de fleste som mottar ytelser gjør det i en begrenset periode, før de går tilbake til arbeid eller over på alderspensjon.

Ifølge Nav har tiltak som å bremse veksten i helserelaterte utgifter hatt stor effekt. Det har også innføringen av arbeidsavklaringspenger og aktivitetskravet på sykepenger.

Andelen unge i alderen 18–29 år som mottar ytelser fra Nav, har falt fra rundt 20 prosent i 1994 til rundt 12 prosent i dag. Det skyldes i hovedsak den kraftige nedgangen i antall personer som mottar dagpenger. Samtidig har andelen mottakere av helserelaterte ytelser økt, hvor arbeidsavklaringspenger er den største ytelsen.

– Det er bekymringsfullt at flere unge mottar helserelaterte ytelser. Vårt mål er å øke deltakelsen i arbeidslivet, og særlig få de unge i arbeid, sier Åsholt.