Derfor er mange oppført med lav inntekt i skattelistene

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Skattelistene forteller ikke alltid hele sannheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen offentliggjøres skattelistene for 2016 på Skatteetatens hjemmesider. Skattelistene inneholder informasjon om innbetalt skatt, nettoinntekt og nettoformue fra forrige skatteår.

Opplysningene du finner kan likevel være svært ufullstendige og bli gjenstand for forvirring.

Mange opplever for eksempel at tallene knyttet til inntekt ikke stemmer. Som regel er det lønnsinntekten i skattelistene som fremstår som mye lavere enn det du mener er den virkelige inntekten.

Forklaringen på dette er enkel: Skattbar inntekt er ikke det samme som lønn. Skattelistene viser nettoinntekt, som er det du fikk i lønn, etter at alle fradrag som man skattemessig har krav på er trukket fra. Fradragene kan for eksempel være personfradrag, minstefradrag eller rentefradrag.

ABC Nyheters skattesøk: Se hvem som er rikest i din kommune og ditt fylke

Fordi alle får minst ett fradrag, vil nettoinntekten i skattelistene aldri være så mye som det du faktisk tjente, med noen unntak.

Les også: Skatteetaten vil nå sjekke din inntekt og formue i utlandet

Ifølge tidligere forbrukerøkonom i Storebrand, Kristina Picard, vil nettoinntekten i skattelistene, med noen unntak, aldri være så mye som det du faktisk tjente, fordi alle får minst ett fradrag.

Les Picards innlegg fra i fjor: Slik tolker du skattelistene

Mye lån gir lavere nettoinntekt

Mange nordmenn har mye lån, blant annet på grunn av høye boligpriser. Mye lån gir lavere nettoinntekt fordi fradrag for alle renter du betalte i fjor, trekkes fra først. Dette kan være noe av forklaringen hvis personer har en lavere nettoinntekt i år enn i fjor, til tross for at de er i den samme jobben. De har rett og slett tatt opp mer lån.

Andre fradrag som kan være med å maskere den virkelige inntekten, er for eksempel fradrag for barnepass eller jobbreiser.

– Flere inntekter

– Husk at det ikke bare er alle fradragene som påvirker nettoinntekten, men at en skattebetaler kan ha flere inntekter, ikke bare fra det stedet vedkommende jobber. Vi bør med andre ord ikke sette noe likhetstegn mellom lønn og det som står oppført som nettoinntekt i selvangivelsen. Inntekten oppført i skattelistene er ikke nødvendigvis noen god indikasjon på hva ulike yrkesgrupper tjener. Da kan det være bedre for eksempel å se på lønnsstatistikk fra SSB, forklarte Picard i en artikkel publisert på ABC Nyheter i fjor.

Alle kan søke

For å sjekke skattelistene må du i år som i fjor inn på Skatteetatens nettsider. Du må logge deg inn på skatteetaten.no. Hvem som helst kan søke i disse skattelistene, men vær obs på at du ikke lenger kan søke i listene uten at den du søker på får informasjon om dette.

Resulatet er at antall søk har sunket med rundt 90 prosent.

Personvernpolicy