NVE vil gjøre det dyrere å bruke mye strøm på én gang

Alle norske strømkunder skal få ny digital strømmåler installert hjemme. Nå vil NVE foreslå endringer i nettleien som blir teknisk mulig ved hjelp av de nye målerne. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
Alle norske strømkunder skal få ny digital strømmåler installert hjemme. Nå vil NVE foreslå endringer i nettleien som blir teknisk mulig ved hjelp av de nye målerne. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

For å unngå høye topper i strømforbruket, vil Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at kundene skal motiveres med lavere nettleie for å spre forbruket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De vil at nettleien skal bli høyere dersom du bruker mye strøm på én gang.

Strømnettet blir utsatt for store belastninger på de tidene av døgnet hvor folks strømbruk er høyt. Nye elektriske apparater i husholdningene kan være energieffektive, men mange er laget slik at de bruker mye kraft om gangen.

Les også: Kraftdirektør spår lave strømpriser de neste to årene

Vil motivere nordmenn

Dette er en utfordring for nettselskapene som må dimensjonere strømnettet etter de høyeste toppene i det totale forbruket. Nå vil NVE motivere folk til å spre strømforbruket sitt til tider på døgnet hvor forbruket er lavt. Da kan nettselskapene redusere investeringene i nytt nett.

– Vi ønsker at nettleien skal motivere deg til å redusere strømforbruket i perioder der belastningen på nettet er høy. Ny teknologi legger til rette for at du kan jevne ut strømforbruket ditt uten at det går ut over komfort eller brukervennlighet, sier avdelingsdirektør Ove Flataker i NVE i en pressemelding.

Les også: Dette bruker du mest strøm på hjemme

Seks vindparker åpner i Rogaland på to år

Alle norske husstander får nye målere

Ved å gjøre tiltak for å redusere eller jevne ut forbruket, vil kundene kunne inngå avtale om et rimeligere abonnement. Ved overforbruk vil prisen for nettleie være høyere.

De nye strømmålerne som skal installeres i alle norske husstander, gjør at strømforbruket blir registrert på timebasis, og verdiene sendes automatisk til nettselskapet. Forslaget fra NVE går ut på å innføre ny nettleieprising fra 2021, to år etter at alle husstander i Norge har fått ny strømmåler.

Les også: Jakten på lavere strømregning

Personvernpolicy