Meny

Er Statsbudsjettet egentlig så flott?

Finansminister Siv Jensen høstet både ros og kritikk etter hun la fram budsjettet torsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Finansminister Siv Jensen høstet både ros og kritikk etter hun la fram budsjettet torsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Stemmer: Knut Dyre Haug
Pensjonsøkonom i Storebrand

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Så er Prop 1 lagt frem. At budsjettet alltid er nr 1 er ikke tilfeldig - budsjettet legger føringer for politikken både det neste året og i årene fremover. Men årets budsjett – er det egentlig så flott?

La meg med en gang si: Det er alltid noen grupper, ja til og med noen enkeltpersoner, som kommer uheldig ut. Det jeg ser på her er det store bildet. Det er faktisk veldig, ja - flott.

At regjeringen kom med et budsjett der det er fokus på driften av AS Norge, kom ikke som en overraskelse. Det ble signalisert allerede i valgkampen. Ansvarlighet var gjennomgangstonen og det ser vi i budsjettet nå.

Statsbudsjettet for neste år er ikke noe spesielt spennende. Det er faktisk flott! Så flott at vi bør være stolte og glade for det alle sammen. Den voldsomme nedturen vi fikk etter oljeprisfallet har snudd mye raskere enn noen kunne spå. Dette er din fortjeneste – og naboens og mange andres. Vi har tatt den økonomiske utfordringen nesten som en dugnad. Nå peker pilene oppover, folk flest er i arbeid og det meste er tilbake på skinnegangen. Det er derfor budsjettet ikke behøver å være så veldig spennende.

Les kommentaren: Ny ordning for pensjonssparing – dumt fordi det er bra?

Men hva betyr dette budsjettet for deg og meg? Det blir ikke noen store tapere eller vinnere denne gangen.

Kraftigst rammet blir de som i dag er omfattet av skatteklasse 2. De kan få opptil 6.000 kroner mindre å rutte med. Barnefamilier kommer også litt dårligere ut. Barnetrygden og foreldrefradraget står på stedet hvil mens utgiftene til barnehage vokser. Skattelettelsen oppveier ikke dette. For begge grupper er det små tall, men jeg har respekt for at det kan oppleves mye for den enkelte.

Vi må derfor gå litt utenfor budsjettet for å se den store effekten for deg og meg. NAV er årets budsjettvinner. Navet i landets sikkerhetsnett vokser nærmest av seg selv. Bare se på utgiftene til alderspensjon som forventes å øke med 8 milliarder til 233 milliarder kroner. I 2018 blir det 929.000 personer som får alderspensjon. Det er hele 24.000 flere enn i år! Helseutgiftene vokser videre. Det er økte forventninger til god helsetjeneste fra hele befolkningen, men kostnadsøkningen er også påvirket av en aldrende befolkning. Vi har lagt bak oss en pensjonsreform som på sikt skal begrense økningen i utgiftene til alderspensjon, men vi har ikke en tilsvarende for helseutgifter. Dette skal, som nå, betales av skattebetalerne i fremtiden.

Et budsjett forteller om fremtiden. Vi bærer med oss en stor og voksende sekk av utgifter, som du og jeg må forstå konsekvensene av.

Politikerne gjør hva de kan for å få økonomien til å balansere. Og du, du må du faktisk ta grep selv: Skaff deg god oversikt over privatøkonomien, sørg for lav gjeld ved inngangen til pensjonsalderen og start sparing tidlig. I år har Stortinget vedtatt en skattefavorisert pensjonssparing, IPS. Begrunnelsen for dette ser du i avsnittet over. Årets budsjett følger fint opp ved å være forutsigbart og legge forholdene godt til rette for din egen privatøkonomiske plan.

Lykke til!

Les også:

Eier du aksjer eller aksjefond? Da må du lese dette!

Høy lønn? Mindre lån!

Det er ingen skam å dø med gjeld

La skattemeldingen vise fremtidig inntekt!

Stemmer
Privatøkonomi
Populært