Meny

Dette betalingsmiddelet kan ta over når kontantene forsvinner

Flere sentralbanker, også vår egen Norges Bank, vurderer å innføre elektroniske sentralbankpenger som et alternativ til kontanter. Bildet viser sentralbanksjef Øystein Olsen som signerer de nye pengesedlene. Foto: Troll Toftenes/ Red Ant Productions

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere sentralbanker, deriblant Norges Bank, vurderer nå om de skal innføre elektroniske sentralbankpenger, også kalt e-penger.

Det finnes i dag to former for penger. Den ene er fysiske sedler og mynter utstedt av sentralbankene. Den andre er kontopenger, som vi bruker når vi betaler med kort eller bruker nettbank.

Nå vurderer altså flere sentralbanker en tredje variant, nemlig statlige digitale valutaer.

Dette skal i første omgang være et alternativ til kontanter, men på sikt kan e-pengene erstatte kontantene helt.

E-penger skal i prinsippet fungere som dagens kontanter, dvs. at du blant annet får muligheten til å gjøre betalinger anonymt, at pengene er tilgjengelige uten nett-tilgang og at de kan sørge for umiddelbart oppgjør.

De elektroniske sentralbankpengene vil få flere likheter med private digitale valutaer, som for eksempel Bitcoin. Hovedforskjellen er likevel at valutaen blir utstedt av en sentralbank, og følgende det fører med seg.

Les også: Dette landet kan bli det første uten kontanter

Kontanter har en viktig funksjon i samfunnet

Allerede i fjor skrev Financial Times (FT) at store og viktige økonomier som Russland, Storbritannia, Canada, Australia og Kina har vurdert e-penger en stund.

Dette kommer hovedsakelig som følge av mindre bruk av kontanter, samt den økte populariteten til de uregulerte digitale valutaene.

Både fraværet av kontanter og bruken av uregulerte private valutaer skremmer tydeligvis sentralbankene.

For hva skjer dersom betalings- og oppgjørssystemet bak våre kontopenger stopper å fungere i kortere eller lengre tid? Betalingskort, apper, nettbank er kjekt så lenge det fungerer og vi har nettilgang, men i krisesituasjoner kan teknologien bli slått ut.

En annen problemstilling er muligheten til å foreta anonyme betalinger.

Du trenger jo ikke å være kriminell for å ønske at ikke alle betalinger blir registrerte ett eller annet sted, og uten kontanter vil uregulerte digitale valutaer være eneste alternativ.

Les også: Digitaliseringen i bankene: – Vi kan ikke løpe fra kundene

Bitcoin kan ikke være løsningen

Bitcoin og andre private digitale valutaer er ikke noe godt alternativ til kontanter, mener myndighetene i noen av verdens viktigste nasjoner.

Illustrasjonsbilde: Fdecomite/ Flickr.com

Dette kommer blant annet av at det typisk ikke står noen statlige institusjoner bak dem, de svinger mye i verdi, du er avhengig av nett-tilgang for å bruke dem og at de generelt mangler den tillitten som trengs for å bli veldig utbredt.

Viktige konsepter som innskuddsgarantier og bankreguleringer er fraværende for disse private valutaene.

Leder for Det internasjonale pengefondets (IMF) forskning på digitale valutaer, Dong He, uttalte i intervjuet med FT at han tror statlige digitale valutaer kan ta over for fysisk valuta innen fem til ti år.

Les også: Nå kommer neste generasjon bankkort for fullt

Vurderer e-kronen i Sverige

I vårt naboland Sverige har andelen kontantbetalinger i varehandelen falt fra rundt 40 prosent i 2010 til om lag 15 prosent i 2016.

Dette i en periode hvor betalingstjenesten Swish på mobil har blitt en stor suksess.

Svenskene bruker mindre og mindre kontanter. Foto: Riksbanken

Nå undersøkes det om en svensk digital valuta, kalt e-kronen, kan være et godt supplement til kontantene, eller sågar erstatte dem helt på sikt.

Det går frem av en fersk rapport fra Sveriges sentralbank, Riksbanken.

E-kronen skal etter planen kunne inneha mange av egenskapene kontantene har i dag, og én av disse er at du skal kunne gjøre betalinger anonymt.

Ett annet viktig formål med e-kroner er at svensker som ikke vil ha, får eller kan ha kontakt med bankene, også skal kunne betale elektronisk, står det i rapporten.

Les også: Mange private bankkontoer blir forsøkt tappet av svindlere

Et todelt system kan bli løsningen

I rapporten fra Riksbanken står det også følgende:

«Ved å ha en frittstående infrastruktur fra det kommersielle banksystemet, vil e-kronesystemet kunne gjøre betalingssystemet mer robust ved eventuelle driftsproblemer i for eksempel systemet for kortbetalinger.»

Det er to mulige modeller for den svenske e-kronen. Den ene går ut på å gjøre e-kronen registrerbar, mens den andre er verdibasert.

Med det første menes at tilgodehavende på kontoen blir lagret i en database sentralt.

En verdibasert løsning er derimot mer lik dagens kontanter, ved at verdien kun blir lagret lokalt i en app eller på et kort.

Riksbanken ser for seg en kombinasjon av disse to modellene, der en verdibasert e-krone kan brukes til mindre betalinger offline.

Les også: Valutafelle lurer nordmenn på ferie for én milliard kroner

Norge planlegger noe tilsvarende

Norges Bank er også klar over at kontopenger ikke har alle egenskapene som trengs for å ha en fullgod beredskap når kontantene forsvinner.

Det må derfor finnes reserveløsninger i tilfelle avanserte angrep mot systemene.

Visesentralbanksjef Jon Nicolaisen. Foto: Norges Bank/ Nils S. Aasheim

Denne reserveløsningen bør ifølge Norges Bank kunne tilby anonyme betalinger og muliggjøre et direkte og umiddelbart oppgjør mellom to personer, uten bruk av en tredjepart (typiske bank eller kortselskap, red.anm.).

I en tale på Det Norske Videnskaps-Akademi (DNVA) før sommeren uttalte visesentralbankjef Jon Nicolaisen blant annet følgende:

«En mulighet som nå diskuteres, er å innføre elektroniske sentralbankpenger. Det kan gjøres på flere måter: Publikum kan få tilbud om en konto direkte i sentralbanken eller i et system som sentralbanken har kontroll over. En annen mulig løsning er at sentralbanken utsteder et plastkort eller utvikler en app som folk kan betale med anonymt.»

Les også: Nå trenger du ikke lenger betalingskort for å handle på nett

Bare i startfasen ennå

Han sa videre at det er viktig at fremtidens betalinger kan gjøres raskt, sikkert, billig og brukervennlig. Dessuten må pengene våre være utbredt, fordi penger er bare nyttige hvis mange bruker dem. Det krever tillit.

«Tilliten fremmes gjennom innskuddsgaranti og bankreguleringer. Pengepolitikken har som formål å holde pengeverdien stabil. Norges Bank bistår de private aktørene med å gjøre betalingene raske og trygge. Sammen med andre myndigheter overvåker og fører vi tilsyn med infrastrukturen for å sikre at den er robust og effektiv. Personvernregler motvirker at uvedkommende kan få tilgang på informasjon om våre betalinger», sa Nicolaisen.

Utfordringen med å innføre sentralbankpenger blir å avgjøre hva som skal være det lovfestede, tvungne betalingsmiddelet, ifølge han.

Skal det være kontanter, Norges Banks elektroniske penger eller begge deler?

Visesentralbanksjefen presiserte videre at Norges Bank bare er i startfasen i arbeidet med å vurdere hva som skal være våre penger i fremtiden.

«Dette er et langsiktig arbeid. Uansett vil vi nok ha kontantene med oss i mange år ennå. Mest sannsynlig vil bankenes kontopenger fortsette å dominere som betalingsmiddel, også hvis vi innfører elektroniske sentralbankpenger», sa han.

Les også: Så lenge får du brukt de utgående norske sedlene

Japan først ute?

Ifølge Financial Times (FT) skal Japan lansere sin egen digitale valuta; J Coin, før OL i Tokyo 2020.

Med det vil landets banker og Japans sentralbank møte konkurransen fra det kinesiske selskapet Alibabas betalingsløsninger, som nylig ble lansert i landet.

Den digitale mynten J Coin skal kunne brukes til å betale for varer og overføre penger mellom brukere gjennom bankenes mobilapp.

Ifølge FT har bankene lagt til grunn at bruken av den nye digitale valutaen skal være så enkel som mulig, også i samhandling med den eksisterende valutaen.

Planen er derfor at en J Coin alltid skal være like mye verdt som en japansk yen.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også:

Bank har stengt 26.300 kontoer med 200 millioner innestående

Slik kan du lære barna dine å bli pengesmarte

15.120 kroner mer i engangsbeløp til nybakte foreldre

Ny rapport: Du betaler 4150 kroner for mye i rentekostnader på boliglånet

NAF-medlemmer lures med dekk-tilbud

Pengenytt.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:43 Elevenes klimastreik er i gang09:30 Lover troskap til EØS i Brussel09:15 Generalforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14 Hongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14 Politiet etterforsker flere muligheter08:40 Kristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50 Harald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49 Dødstallet stiger etter syklonen Idai07:49 To amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42 Rekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37 Fortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31 Mener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17 Norske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16 Moxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05 Hele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50 Dette skjer i dag05:44 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41 Fredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36 Måling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30 Dette skjedde i natt05:30 Mannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20 Frp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05 – Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00 20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56 Kinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54 FpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28 Indonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07 CCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05 Sp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17 Oljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10 Minst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49 Brexit er utsatt – britene får to valg02:28 Resett.no oppe igjen etter antatt dataangrep01:55 Økt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51 To millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23 Luftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34 EU går med på å utsette brexit00:04 VG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44 EU går med på å utsette brexit23:36 Sayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12 Juan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03 Hazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46 USA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:30 Rekordgammelt instrument funnet i skipsvrak22:16 Svak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55 Statsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53 Facebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03 Presseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00 Betydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32 Ap-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59 Brasils ekspresident Temer pågrepet19:28 Ajer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20 Politiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04 Eksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01 Slår tilbake mot nazihets: – Et nytt bunnivå fra Frp18:45 Brexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15 DN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14 – Behov for nye inkassoregler18:10 Du har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04 Ny tung dag på børsen for Norwegian17:54 Mann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35 Mannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09 NFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39 Ronaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28 Mann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21 Politiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15 Lokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10 Strømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08 Politiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42 Dømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33 NVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23 – Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00 Over 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00 Knut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52 – Debatten om Huawei er helt utrolig14:40 Mosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32 Livløs person funnet i vannet på Karmøy14:20 Nortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04 Redaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33 – Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25 Tredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23 Guro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50 Boeing krevde ekstra betalt for utstyr som kunne hindret styrt12:49 Kina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35 – Det er ikke religion og våpen som fører til krig12:25 Mays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24 Pogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18 Utrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06 Frp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50 Kvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07 18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57 Skrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56 Levi Strauss børsnoteres for andre gang10:50 USA utplasserer B-52-fly i Europa10:43 Ny studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39 McCain er død, men Trump hogger videre10:33 NSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05 Norges Bank setter opp styringsrenten10:04 – Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge
Siste nytt
09:43NorgeElevenes klimastreik er i gang09:30PolitikkLover troskap til EØS i Brussel09:15NorgeGeneralforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14VerdenHongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14NorgePolitiet etterforsker flere muligheter08:40SportKristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50PengerHarald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49VerdenDødstallet stiger etter syklonen Idai07:49VerdenTo amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42PolitikkRekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37VerdenFortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31PolitikkMener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17NorgeNorske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16PolitikkMoxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05VerdenHele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50NorgeDette skjer i dag05:44NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41VerdenFredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36NorgeMåling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeMannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20NorgeFrp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05Verden– Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00Norge20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56VerdenKinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54NorgeFpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28VerdenIndonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07VerdenCCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05NorgeSp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17NorgeOljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10VerdenMinst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49VerdenBrexit er utsatt – britene får to valg02:28NorgeResett.no oppe igjen etter antatt dataangrep01:55NorgeØkt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51VerdenTo millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23NorgeLuftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34VerdenEU går med på å utsette brexit00:04NorgeVG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44VerdenEU går med på å utsette brexit23:36VerdenSayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12PolitikkJuan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03SportHazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46PolitikkUSA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:30VerdenRekordgammelt instrument funnet i skipsvrak22:16PolitikkSvak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55PolitikkStatsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53VerdenFacebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03PolitikkPresseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00NorgeBetydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32PolitikkAp-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59VerdenBrasils ekspresident Temer pågrepet19:28SportAjer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20NorgePolitiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04NorgeEksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01PolitikkSlår tilbake mot nazihets: – Et nytt bunnivå fra Frp18:45PolitikkBrexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15PolitikkDN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14Penger– Behov for nye inkassoregler18:10PengerDu har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04PengerNy tung dag på børsen for Norwegian17:54NorgeMann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35NorgeMannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09SportNFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39SportRonaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28NorgeMann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21NorgePolitiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15PolitikkLokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10VerdenStrømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08NorgePolitiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42NorgeDømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33NorgeNVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23Helse og livsstil– Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00VerdenOver 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00KulturKnut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52Politikk– Debatten om Huawei er helt utrolig14:40VerdenMosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32NorgeLivløs person funnet i vannet på Karmøy14:20NorgeNortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04KulturRedaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33Politikk– Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25NorgeTredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23Helse og livsstilGuro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50VerdenBoeing krevde ekstra betalt for utstyr som kunne hindret styrt12:49VerdenKina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35Verden– Det er ikke religion og våpen som fører til krig12:25PolitikkMays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24SportPogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18VerdenUtrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06PolitikkFrp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50NorgeKvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07Norge18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57SportSkrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56PengerLevi Strauss børsnoteres for andre gang10:50VerdenUSA utplasserer B-52-fly i Europa10:43Helse og livsstilNy studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39PolitikkMcCain er død, men Trump hogger videre10:33SportNSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05PengerNorges Bank setter opp styringsrenten10:04Politikk– Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge
Populært